De la criza Covid-19, numărul angajaților afectați de burn-out (epuizare) a crescut periculos. Fenomenul afectează mai multe țări europene, inclusiv Polonia și România.
În Franța, peste 3 milioane de persoane ar fi afectate de o formă sau alta de suferință psihică la locul de muncă. Potrivit unui studiu realizat de Statista, publicat recent, mulți angajați din Europa sunt expuși la burn-out.
70 la suta dintre angajații polonezi sunt afectați de burn-out
Burn-out-ul afectează mai mult de jumătate dintre europeni. Polonezii și românii sunt în fruntea listei, cu 70 la suta și, respectiv, 67 de procente dintre angajați afectați. Urmează cehii (62%), italienii (60%) și britanicii (60%). Francezii ocupă locul al nouălea, cu 51% dintre angajații intervievați care au declarat că s-au simțit in pragul epuizarii.
Ce este burn-out-ul?
Conform site-ului Autorității Naționale pentru Sănătate din Franta, burn-out-ul este „epuizarea fizică, emoțională și mentală care rezultă din implicarea prelungită în situații de muncă solicitante din punct de vedere emoțional”. Cu toate acestea, burn-out-ul nu este recunoscut ca o boală profesională în sensul strict al termenului.
În Franța, 17 la suta dintre angajați suferă de burn-out sever
În ultimii zece ani, numărul angajaților care suferă de acest sindrom de epuizare a crescut periculos. În timp ce în 2012, Santé Publique France estima că doar 2% dintre angajați se confruntau cu suferințe fizice legate de muncă, aceste cifre au crescut brusc de la criza Covid-19. Ultimul studiu, realizat la sfârșitul anului 2023 a arătat că 17% dintre angajații din Franța suferă de epuizare severă.
Dificultate de concentrare, pierdere a motivației, oboseală, dureri de spate, probleme de somn… Simptomele burn-out-ului sunt variate. Ele apar ca reacție la suprasolicitare, la o lipsă de echitate între oameni sau la o lipsă de claritate a obiectivelor. Toți aceștia sunt factori de risc identificați în cadrul mediului de lucru.
Monica