Data de 18 noiembrie, marchează, la inițiativa Consiliului Europei, Ziua europeană de luptă împotriva abuzului sexual asupra copiilor. Este o nouă recunoaștere oficială a unei realități care a fost prea mult timp ascunsă, după cum se arată într-un comunicat al Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Neamț.
Scopul acestei zile este de a aduce la cunoștință faptul că exploatarea sexuală și abuzul sexual asupra copiilor sunt o realitate tragică, iar părinții, educatorii, instituțiile publice, private, comunitatea și toți factorii de decizie trebuie să ia măsuri concrete pentru le preveni și combate.
Datele centralizate de Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Neamț arată că, în primele 9 luni, în județ, au fost înregistrate 45 de cazuri de abuz sexual asupra minorilor, adică, în medie, 5 copii au fost abuzați sexual în fiecare lună.
„Este esențial să ne unim forțele pentru a asigura protecția copiilor împotriva violenței sexuale. Exploatarea sexuală sau abuzul sexual asupra copiilor nu sunt niciodată din vina copilului, dar, în cele mai multe cazuri, sentimentul de rușine și stigmatul îi împiedică pe aceștia să își dezvăluie traumele, iar acest lucru îi lasă neprotejați, iar pe autori nepedepsiți.
Este datoria noastră să încurajăm ruperea cercului vicios al tăcerii, să încurajăm victimele să vorbească și să raportăm orice formă de abuz asupra copiilor!”, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț. În caz de abuz, Raportați! O puteți face și apelând la 119 – număr unic de telefon la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor.
Ziua europeană de luptă împotriva abuzului sexual asupra copiilor a fost lansată de Consiliul Europei în 2015. În 2022, ca parte a unui efort global de sensibilizare, Organizația Națiunilor Unite a stabilit, de asemenea, ziua de 18 noiembrie drept Ziua mondială pentru prevenirea și vindecarea de exploatarea sexuală, abuzul și violența asupra copiilor.
Convenția privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale, cunoscută și sub numele de Convenția de la Lanzarote, este recunoscută pe scară largă ca fiind standardul de aur la nivel mondial pentru combaterea acestor infracțiuni odioase. Iată ce declara, în noiembrie 2023, Marija Pejčinović Burić, Secretar general al CE:
„Exploatarea sexuală a copiilor sau abuzul sexual asupra copiilor nu este niciodată din vina copilului, dar, în cele mai multe cazuri, sentimentul de rușine și stigmatul îi împiedică pe copii să își dezvăluie traumele înainte de vârsta adultă.
Acest lucru îi lasă neprotejați, iar făptașii nepedepsiți. Ruperea cercului vicios al tăcerii, încurajarea supraviețuitorilor să vorbească și învățarea de la ei este de o importanță vitală, deoarece aceștia pot aduce informații importante pentru elaborarea politicilor”.