Elevii vor avea la dispoziție 60 de minute pentru a-și concepe lucrările din momentul în care primesc subiectele.
Rezultatele elevilor vor fi exprimate în punctaje, iar punctajele individuale obținute nu se afișează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se vor putea echivala în calificative / note și pot fi trecute în catalog.
Mâine, 21 mai, elevii de clasa a IV-a vor susține proba de evaluare a cunoștințelor acumulate la matematică și științele naturii.
În județul Neamț vor susține această evaluare elevii din 110 școli primare. În fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, astfel încât fiecare elev să-și primească testul pe care trebuie să lucreze.
În cazul în care un elev este absent, testul corespunzător lui nu va fi distribuit, iar la final elevul va fi raportat ca absent.
La expirarea timpului de lucru, testele vor fi recuperate şi sortate în ordinea distribuirii lor pe fiecare clasă şi organizate în pachete.
În cazul în care, din motive obiective, proba nu se poate desfăşura începând cu orele precizate, se poate decala începerea probei cu informarea Comisiei județene, potrivit metodologiei.
Învățătorul sau profesorul va nota pe tablă ora începerii efective a rezolvării testului. Periodic, la 30 de minute de la începutul timpului efectiv de lucru și cu 5 minute înainte de final, elevii vor fi anunțați cât timp au la dispoziție.
La final, învățătorul care asistă evaluarea îi va anunța pe elevi că trebuie să înceteze scrisul și să-și așeze instrumentele de scris pe bancă, urmând ca testele să fie adunate de către supraveghetor în ordinea în care acestea au fost distribuite.
Din anul școlar 2024-2025, elevii primesc punctaje, de exemplu un exercițiu poate valora 10 puncte, din care elevul poate primi punctajul total sau parțial.
În baza rezultatelor acestor evaluări se vor putea concepe planuri personalizate individuale de studiu pentru recuperarea deficiențelor de învățare constatate, acolo unde este cazul.
Angela Croitoru