Valea Ursului: proiectele și provocările anului 2025

Valea Ursului: proiectele și provocările anului 2025
📅 2025-04-19

Una dintre cele mai mari comune din zona Romanului, aflată la 25 de km distanță de municipiu, este Valea Ursului. Comuna este condusă de peste 24 de ani de același primar, Viorel Smeria, semn că localnicii au încredere în el și așteaptă în continuare ca și în cel de-al șaptelea mandat să le facă viața mai ușoară. Într-un an ce se anunță unul de austeritate, cu restricții la cheltuielile din bani publici, Viorel Smeria și-a propus să finalizeze proiectele aflate în implementare și să mai caute oportunități de finanțare pentru alte investiții necesare în cele 5 sate.

– Bugetul este deja aprobat. Cum este față de anul trecut?

Este mai mic, cu vreo 300.000 de lei, așteptăm să vedem ce mai primim la rectificările ce vor veni, este foarte important pentru noi. 

– Din excedent aveți ceva pentru investiții?

Da, avem 484.000 de lei, pe care, în cea mai mare parte, o să-i folosim pentru amenajarea pieței agroalimentare. Și o să mai avem ceva pe parcurs, aproximativ 100.000 de lei, care vor merge la cele două puțuri pe care le forăm anul acesta pentru a completa necesarul de apă în două sate. 

– Ați început amenajarea pieței agroalimentare, în ce stadiu este?

Acum începem, vrem să o modernizăm. Avem spațiul necesar aici, în domeniul public al comunei și o să-l amenajăm. 

– Cu fonduri numai de la bugetul local?

Numai de la bugetul local, da. Am încercat cu fonduri nerambursabile și pe Grupul de Acțiune Locală și ne-a fost respins proiectul. Nu îndeplineam anumite condiții pentru finanțare, nu era ceva conform cerințelor. Anul acesta am început să achiziționăm tarabele, facem și o copertină. La noi sâmbăta este zi de bazar. Dar, lucrurile au început să se strice. Veneau oameni din mai multe localități la noi. Acum se duc la la supermarketurile de la Roman și de la Bacău, mai nou. Piața există deja, doar o să îi facem amenajări, o modernizăm ca să atragem pe de o parte mai mulți producători și comercianți, și de partea cealaltă cumpărători.

În căutarea specialiștilor 

– Cu personalul din primărie ați mai rezolvat ceva? Sau ați rămas tot  fără oameni la fonduri europene?

Nu am mai rezolvat nimic, de acum încolo să vedem ce putem face. Noi lunea de dimineață avem ședință operativă. Am stabilit chiar săptămâna aceasta să scoatem la concurs 3 posturi: unul la Registru Agricol, unul la Achiziții Publice și la Urbanism. Neapărat trebuie să facem toate demersurile necesare, să vorbim la agenții… 

– Cum v-ați descurcat până acum?

Prin delegarea de atribuții. Pentru urbanism nu am avut posibilitatea, dar la Registrul Agricol am delegat un funcționar public. lar Achizițiile le-am mai făcut noi. Ce-i mai ușor pe achiziții, ce este mai greu apelăm la specialiști. 

– Și aveți opinii că ar veni oameni?

Unii au încercat să mă descurajeze, că la Valea Ursului nu au să vină. Tocmai că s-ar putea să vină la Valea Ursului! Nu s-au dus în alte comune mai bogate, care nu au nici acum specialiști. Dar uite că, dau un exemplu, la Trifești s-au dus. E vorba de postul acesta unde sunt niște condiții mai speciale, la urbanism. Trebuie să aibă anumite studii în domeniu și sunt puțini specialiști care optează pentru locuri de muncă în rural. Adică sunt specialiști, dar tot ce vine din facultăți se duc în altă parte, la mai bine. 

– Trebuie și o anumită vechime?

Nu, debutant. Dacă mai cer și vechime, chiar nu mai vine nimeni! Nu avem lucrări de complexitate mare la nivel local. Dacă o să fie lucrări de complexitate mai mare, o să mergem la Consiliul Județean Neamț să ne ajute sau la Asociația Comunelor.

Școli reabilitate, populație școlară mică 

– Pe infrastructura școlară, intenționați să aduceți, la 4 din cele 5 școli, centrale electrice. Ați făcut ceva demersuri în acest sens sau urmează?

Nu am făcut încă, pentru că, din păcate, nu avem fondurile necesare. Nu avem cum să ne descurcăm cu bugetul din acest an. Așa că o să mai rămână și anul acesta tot cu centralele pe lemne pe care le avem. 

– Populația școlară e în scădere?

E în scădere, adevărat. 

– Mergeți de anul următor pe mai multe clase de simultan?

Și în satul care are populația cea mai mare, Chilii, începând de anul școlar viitor, 2025-2026, o să fie o clasă de simultan. La Bucium, la fel ca și la Chilii, la învățământul primar, vor fi clase de învățământ simultan. O să fie câte o clasă la fiecare din aceste școli. Deja, la Muncelul de Jos, avem două astfel de clase. 

– Din cei 20% din locuitorii comunei care erau plecați în străinătate s-au mai întors, mai vin înapoi?

Puțini s-au întors, nesemnificativ, nici 10%. 

– Problema cu finalizarea prin PNDL 2 a lucrărilor de la școli s-a mai rezolvat?

Da. Am rezolvat, am recepționat școala din Valea Ursului. Acum recepționăm școala de la Bucium. Am făcut adresă la Inspectoratul de Stat în Construcții și la ISU Neamț. Așteptăm săptămâna viitoare (prima din luna aprilie – n.r.) să ne întâlnim să facem recepția. La Chilii încă mai lucrăm la documente, dar, până la urmă, dacă nu avem elevi, le-am cam făcut degeaba. 

– Cu dotările prin PNRR ce ați rezolvat până acum?

Deja a venit mobilierul școlar, chiar astăzi. Am discutat înainte de a veni prima factură cu mobilierul. Vrem să semnăm contractul pentru componentele electronice, pentru echipamentele IT. Astăzi, pe la ora 10:00-11:00, o să semnăm contractul. 

– Aveți și gimnazii unde dotați laboratoare?

Avem Școala profesională Valea Ursului, care are învățământul gimnazial și clase până la a X-a. La Chilii, avem gimnaziu, până la clasa a VIII-a, care au și laboratoare de informatică, de fizică. 

– Probleme de personal aveți în școli?

Nu. Avem personal, cadre didactice bine pregătite, specializate, la toate unitățile de învățământ, doar să aibă și cui să predea.

Problemele și provocările comunei 

– La alimentarea cu apă a comunei ce ați reușit să faceți?

Suntem la studiul de fezabilitate. Am primit o ofertă, am discutat-o cu echipa, începem săptămâna aceasta demersurile să facem achiziția. Ne vor face studiul topografic, studiul geotehnic, toate documentele. Și am înțeles că se deschide o sesiune prin Ministerul Mediului la care vom putea aplica. S-ar putea ca și prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” să putem obține ceva finanțare. O să vedem ce și cât reușim. Avem câteva zone, din studiile noastre unde putem merge pe hidrofoare, am găsit apă acolo și am putea alimenta comuna cu apă. Dar, am înțeles că nu sunt ideale fondurile ce sunt disponibile acum ca  să finalizăm toată lucrarea. O să începem o porțiune, să vedem cum și cu cât ne putem încadra și, după aceea, o să găsim și alte soluții de finanțare. Din ce am înțeles, va fi destul de greu anul acesta să găsim finanțări pentru apă-canal, dar mai așteptăm să vedem ce linii de finanțare se vor mai deschide. Chiar asta am discutat astăzi, la ședința operativă, să vedem cum o facem, să o împărțim pe zone, în funcție și de foraje și de mai multe aspecte. Urmează să vorbim și cu consultantul, am găsit o firmă la Iași. Noi pregătim și documentația pentru reabilitarea clădirilor de la școli care au un grad ridicat de risc seismic. Vrem să vedem la care putem face reabilitare și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor cu finanțare tot de la Ministerul Mediului. O să accesăm pentru anumite corpuri de clădire de la Școala Valea Ursului și Școala Generală Chilii. Avem proiecte începute pentru aceste două școli care au nevoie de reabilitare. 

– Și aveți o estimare a fondurilor care v-ar trebui acolo?

Numai pentru documentații trebuie în jur de 240.000 de lei. Avem o ofertă, să vedem care va fi varianta cea mai bună. Apoi, pe baza documentației, putem avea o estimare a necesarului de finanțare și să vedem dacă ne încadrăm acolo. Pe urmă mai avem modernizare de drumuri comunale. Ne-au mai rămas aproape 11 km de modernizat în toată comuna. Avem porțiuni din interiorul satelor, avem și străduțe de la periferie, capete rămase de asfaltat. Și mai avem legătura spre comuna Icușești, vreo 2 km sunt acolo, ar fi cel mai lung tronson pe care îl mai avem. 

– Și cu ce finanțări mergeți pe modernizare drumuri?

Tot așa, prin PNRR sau orice altă sursă de finanțare vom găsi la un moment dat, unde să ne putem încadra. Pe bugetul local, nu vom putea niciodată să facem aceste lucrări. O să vedem ce găsim finanțări nerambursabile, fonduri europene și fonduri guvernamentale. 

– Sistemul de supraveghere video, vă gândiți să-l mai extindeți sau este suficient?

Da, vrem să-l extindem. Am prins o sumă de 50.000 de lei în bugetul de anul acesta, ar fi o parte din necesarul pentru echipamente periferice și extinderea sistemului de supraveghere video în comuna Valea Ursului. Dar este și în funcție și de ce venituri vom reuși să colectăm, o să mai putem prinde ceva sume, probabil, pe parcursul anului, poate din rectificări. Doar din bugetul local nu putem să le facem niciodată pe toate. 

– Pe curent electric, v-ați gândit la un parc fotovoltaic, să scăpați de facturi pe iluminat public și instituții?

Da, am încercat, de două ori. Dar e o investiție mult prea mare, a venit și o firmă de consultanță, am făcut demersurile și am ajuns la concluzia că nu e eligibilă comuna noastră pentru așa ceva, ne-ar trebui sume mult prea mari și nu găsim oportunități de finanțare la acest nivel. Trebuie să îndeplinești niște condiții să fii și aproape de postul de postul de transformare. La noi este foarte departe, avem terenuri care sunt în apropiere, dar sunt ale unor particulari, și nici nu intenționează să le vândă. Ca să tragem aproape de punctul de transformare este investiția mult prea costisitoare. Noi o să facem la școli, individual, câte un sistem cu panouri solare. La sediul primăriei și alte instituții, la fel cu panouri, când o să avem buget, pentru că oricum trebuie cofinanțare. La un moment dat o să fie și obligatoriu să implementăm astfel de proiecte cu panouri solare pentru a asigura utilitățile. Eu sunt optimist din fire, trag nădejde că o să ne dea ceva mai mult la rectificare.

Utilaj multifuncțional și căutări pentru medici la dispensarul nou 

– La Situații de Urgență?

Pe SVSU avem o mașină de pompieri în dotare. Avem toate echipamentele care ne trebuie. Avem șoferi, avem autobasculante cu sărăriță, cu lamă, achiziționată prin GAL. Dar, anul acesta, când am făcut și noi rost de un utilaj bun, nu a fost zăpadă. Am folosit-o totuși la polei, pentru câteva zile. E un utilaj foarte bun, foarte eficient. 

– La asistență socială, venit minim de incluziune socială câți beneficiari mai aveți?

Aveam în jur de 150, fluctuează de la o lună la alta, avem și 47 de asistenți personali pentru persoane cu handicap pe care-i plătim noi. Vin banii de la bugetul de stat, dar se dau prin noi. 

– Pe sănătate cum stați? Aveți dispensar uman, farmacie?

Da, avem un singur medic de familie, deocamdată. Am avut doi, dar a ieșit o doamnă doctor la pensie. Oamenii mai merg prin vecini, pe la Roman, prin alte comune. Acum intenționăm să avem un spațiu mai generos la dispensarul nou, pe care l-am început de prin 2016, pe bugetul local. Urmează să aducem doctori tineri, poate și stomatologi. Avem chiar 4 spații în acest dispensar o să-l concesionăm, doar că destul de greu găsim medici doritori. Avem medicul veterinar aici, în acest spațiu nou. 

– Ziua comunei, “La izvoarele Bârladului”, o faceți tot în prima duminică după Sfântul Petru și Pavel?

Cred că anul acesta o să fie chiar în ziua de Sfântul Patru, pe 29 iunie, este chiar într-o duminică. Am stabilit, în acord cu Consiliul Local, de la început de an, cu vreo două luni înainte, anul trecut am alocat 55.000 de lei, tot cam așa, 50.000 de lei vom aloca și anul acesta. Era bine în anii în care aveam formațiile noastre, nu cheltuiam prea mulți bani și era frumos, era distracție pentru toată lumea. Acum trebuie să apelăm la alții, unii vin cu pretenții exagerate. Nu aducem artiști scumpi, ne limităm la ce avem. Vom sărbători și cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Avem cam 5-6 cupluri pe an, cam așa. 

– Centrul social de la Mănăstirea Giurgeni e gata, e în funcțiune?

Da, acolo am înțeles că vine lume de prin mai multe localități. Ei nu au catering, se face mâncarea acolo, la bucătăria mănăstirii. Au finalizat tot, a fost recepționat centrul social al mănăstirii. E foarte frumos acolo, vine lumea din întreaga țară. 

– Ce mesaj le transmiteți oamenilor pentru acest an?

Să fie sănătoși, bucuroși și să aibă încredere și răbdare. Nici Dumnezeu nu a clădit lumea peste noapte, așa că le cer să fie liniștiți, lucrurile se vor rezolva treptat, cu răbdare, cu înțelepciune. Eu nu sunt omul care să facă promisiuni. Le cunosc problemele, suntem de mult timp împreună aici, ne cunoaștem cu toții. Le doresc să aibă parte de Sărbători Pascale liniștite, cu familia alături, să-și vadă copiii realizați, la casele lor, pentru că aceasta este cea mai mare împlinire pentru un părinte! 

A consemnat Angela CROITORU

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mesagerul neamt

Cum va fi vremea de Paște

După o bună perioadă în care valorile termice au fost sub media perioadei, iar meteorologii au emis numeroase avertizări colorate de lapoviță, ninsoare și vânt, în Săptămâna Mare condițiile meteo s-au apreciat. De la jumătatea intervalului soarele a prins putere și am scăpat de cerul acoperit și ...

Activități pentru întreaga familie în a doua zi de Paște, în Parcul Tineretului

În a doua zi de Paște, vă invităm să petrecem împreună o după-amiază de sărbătoare în Parcul Tineretului, într-un eveniment dedicat întregii familii. Luni, 21 aprilie, de la ora 14:00, Caravana Iepurașului vine cu multe activități pentru cei mici și o atmosferă plină de voie bună, care îi va bucu...

Pâncești: Școală și primărie nouă în pragul Sărbătorilor Pascale

Pâncești: Școală și primărie nouă în pragul Sărbătorilor Pascale The post Pâncești: Școală și primărie nouă în pragul Sărbătorilor Pascale appeared first on Stiri Neamt.

VIDEO. Festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Istorie

The post VIDEO. Festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Istorie appeared first on Stiri Neamt.

Valea Ursului: proiectele și provocările anului 2025

Una dintre cele mai mari comune din zona Romanului, aflată la 25 de km distanță de municipiu, este Valea Ursului. Comuna este condusă de peste 24 de ani de același primar, Viorel Smeria, semn că localnicii au încredere în el și așteaptă în continuare ca și în cel de-al șaptelea mandat să le facă ...

Tradiții creștine în Vinerea Mare

În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos. Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar ...

Primăriile se pot împrumuta direct de la stat, în limita a 1,5 miliarde de lei

O gură de oxigen pentru comunitățile locale într-un an cu multe restricții financiare și bugetare vine dinspre Guvernul României printr-o ordonanță de urgență adoptată ieri, 16 aprilie. Primarii care derulează proiecte cu fonduri europene pot împrumuta direct de la stat, prin Trezorerie. Există u...

Horoscop 18-23 aprilie, de Paște

În 1975, Thomas Bearden, inginer american în domeniul nuclear, ar fi fost implicat în cercetări despre psihotronica sovietică – un domeniu controversat care îmbină parapsihologia, telepatia și influențele mentale la distanță. Potrivit unor surse, Bearden ar fi descoperit că cercetătorii ruș...

Consiliul Județean Neamț. Anunţ de participare

Judeţul Neamţ, Str. Alexandru cel Bun, Nr. 27, Loc. Piatra-Neamţ, Judeţul Neamţ, telefon 0233212890, fax 0233218208, email: cons.judetean@cjneamt.ro, cod fiscal 2612839, invită persoanele juridice fără scop patrimonial, respectiv asociațiile și fundațiile constituite conform legii care îndeplines...

Vacanța de Paște, modulul V și examenele elevilor

Elevii din învățământul preuniversitar vor fi în vacanța de Paște în perioada 18 – 27 aprilie, potrivit calendarului anului școlar 2024-2025 stabilit de către Ministerul Educației. Această vacanță durează nouă zile, iar apoi elevii se vor reîntoarce în bănci pentru ultimul modul al anului școlar ...

Good News

Only good and positive news.