Apa Serv: Responsabilitatea exploatării corecte a rețelelor de canalizare și protejarea lor

Apa Serv: Responsabilitatea exploatării corecte a rețelelor de canalizare și protejarea lor
📅 2025-01-19
Compania Județeană APA SERV S.A. dorește să aducă la cunoștința tuturor utilizatorilor serviciului public de canalizare importanța utilizării corespunzătoare a acestui sistem. Este esențial să înțelegem și să respectăm bunele practici în utilizarea sistemului de canalizare pentru a menține un mediu sănătos, sigur și curat în comunitatea noastră.

Sistemele de canalizare reprezintă mai mult decat simple țevi și conducte, capabile să transporte și să trateze apele uzate.

Sistemul public de canalizare are în componență dotări specifice, respectiv construcții, instalații tehnologice și echipamente care să asigure buna funcționare în preluarea și transportul apelor uzate. Sistemele publice de canalizare cuprind, de regulă: racorduri de canalizare de la punctul de delimitare şi preluare, reţele de canalizare, staţii de pompare, staţii de epurare, colectoare de evacuare spre emisar, guri de vărsare în emisar, depozite de nămol deshidratat.

Rețeaua de canalizare asigură transportul apelor uzate menajere și industriale și a apelor pluviale către stația de epurare, unde aceste ape sunt tratate astfel încât să îndeplinească indicatorii de calitate prevăzuți în normative și apoi descărcate în emisar. Din acest motiv, canalizarea reprezintă un serviciu extrem de important în exploatare de care depinde și sănătatea noastră, dar și păstrarea unui mediu înconjurător curat.

Compania Județeană APA SERV SA a investit și realizat din fonduri proprii dar și cu ajutor financiar european, cu multă muncă și implicare pentru obținerea rezultatelor finale, un sistem de canalizare prin care să se asigure o activitate continuă și suținută pentru eliminarea blocajelor din rețelele publice de canalizare și funcționarea corespunzătoare a acestora.

Proiectarea configurației rețelelor de canalizare menajeră se realizează în funcție de topografia amplasamentului, caracteristicile geotehnice ale terenului, existența construcțiilor și utilităților subterane, existența obiectivelor cultural-istorice, lățimea străzilor, caracterul zonelor de locuințe cât și posibilitățile de extindere a acestora prin dezvoltarea ulterioară a acestora, existența obiectivelor cu activitate industrială ce determină debite mari de apă menajeră, amplasamentul stației de epurare, respectiv a punctului final de deversare, posibilitățile de realizare a canalelor, etc.

În general, Proiectarea unor sisteme/rețele de canalizare menajeră se face în așa fel încât să funcționeze gravitațional, însă sunt situații mai ales în zonele cu relief plat, unde pentru transportul apelor menajere in stațiile de epurare sunt necesare stații de pompare pentru transportul acestora dintr-un canal colector în altul.

Canalizările menajere sunt dimensionate în așa fel încât să poată transporta debitul maxim de ape menajere la gradul de umplere maxim admisibil și pentru a menține viteza maximă de autocurățare la debitul maxim orar. La determinarea acestor debite se respectă și se ține cont de reglementările din normativele și standardele în vigoare.

Stațiile de pompare se amplasează în funcție de relieful zonei de colectare și se construiesc în punctele cele mai joase ale rețelei de canalizare, locații de unde apa uzată menajeră nu mai poate fi transportată gravitațional în aval către stația de epurare.

Pompele din stațiile de pompare (SPAU) sunt echipate modern, de ultimă generație, dimensionate corespunzător (parametri tehnici Q și H optimi), comandate prin convertizoare de frecvență, astfel încât eficiența de utilizare a energiei de la rețea este ridicată. Stațiile de pompare sunt complet automatizate și pot fi urmărite și controlate de la distanță prin sistem SCADA. Stațiile de pompare au un sistem de separare a substanțelor solide cu autocurățare la fiecare pornire a pompei. Ele sunt prevăzute cu câte două pompe montate în camera uscată ce funcționează alternant.

Conform art. 31 alin. (14) din Legea 241/2006, republicată – Legea serviciului de alimenare cu apă potabila și de canalizare “Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural”.

Funcționarea în condiții corespunzătoare a sistemului de canalizare depinde în mare măsura de modul în care fiecare dintre noi, respectiv beneficiarul final al serviciului, respectă normele elementare cu privire la apele uzate deversate.

De asemenea, rețeaua de canalizare preia o parte a apelor pluviale, provenite din ploi sau topirea zăpezii. Este important ca apa pluvială să ajungă în canalizare prin gurile proiectate la nivelul străzii, nu prin conectarea rețelei interioare pluviale direct la racordul de canalizare. În cazul ploilor abundente și de mare intensitate, rețeaua de canalizare menajeră este suprasolicitată prin aport suplimentar de apă provenită de pe acoperișuri, care se descarcă direct în rețeaua de canalizare menajera, rezultatul final fiind unul nedorit: inundarea șoselelor și refulări ale canalizării în subsoluri/curți.
Modul în care o canalizare funcționează poate spune multe despre operatorul de servicii publice de colectare a apei uzate dar, în egală măsură, și despre utilizatorii acesteia. Pentru că doar un echilibru între furnizor și beneficiar poate aduce beneficii ambelor părți.

În ultima perioadă blocajele din rețeaua de canalizare au crescut, cu repercusiuni directe asupra funcționării întregului sistem de canalizare.

Potrivit art. (3) lit. ț) din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, delimitarea dintre instalațiile interioare de canalizare și rețeaua publică de canalizare se face din/la căminul de racord, care este prima componentă a rețelei publice de canalizare, în sensul de curgere a apei uzate.

În urma semnării contractului de furnizare și prestare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare între utilizatori și Operator, se stabilesc raporturile juridice dintre utilizatori si APA SERV. Aceste raporturi implică, printre altele, obligația utilizatorilor de a respecta normele de exploatare și funcționare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, conform legislației în vigoare.

Utilizatorilor serviciului public de canalizare menajeră le revine obligația de a colecta reziduurile solide, nedizolvabile în apă și de a le transporta la spațiile special amenajate pentru colectarea deșeurilor solide.

Subliniem faptul că, ținând cont de topografia străzilor, a înălțimilor radierelor colectoarelor, nu există soluții fiabile care să rezolve apariția colmatării conductelor, atunci când utilizatorii (cel mai frecvent asociațiile de proprietari) solicită aceasta în mod repetat, fără schimbarea comportamentului utilizatorilor serviciului public de canalizare menajeră.

Înfundările frecvente ale rețelelor publice de canalizare reclamate au fost cauzate, în principal de următoarele aspecte:

1. Comportamentul neadecvat al utilizatorilor serviciului public de canalizare menajeră, la intervențiile echipelor specializate ale companiei noastre pentru remedierea neconformităților semnalate fiind extrase cantități însemnate de:

– materiale igienice textile (șervețele umede, pampers, absorbante igienice) care în contact cu uleiurile și grăsimile deversate pe instalațiile interioare de canalizare formează veritabile dopuri pe conductele de canalizare, obturând curgerea apei uzate menajere;

– spălătoare de sârmă sau plastic, sticle și recipiente de plastic;

– coji și contoare de legume și fructe aruncate în vasele WC, etc.

Pătrunderea pietrișului și a reziduurilor de asfalt sau de borduri sparte în căminele de canalizare menajeră deteriorate pe perioada derulării lucrărilor de modernizare a străzilor de către firmele terțe executante, fără ca acestea să fie extrase de către aceste societăți în urma finalizării operațiunilor de asfaltare.

Subliniem faptul că aceste materiale insolubile aruncate în mod iresponsabil în rețelele publice de canalizare menajeră sunt antrenate în mișcare de debitele mari de apă uzată înregistrate pe conducte la primele ore ale dimineții sau în perioada serii și determină colmatarea și blocarea stațiilor de pompare a apelor uzate acolo unde acestea sunt montate în scopul repompării apelor uzate către stația de epurare, determinând deteriorarea pompelor din stații.

În astfel de situații nedorite, până la repararea pompelor deteriorate/achiziționarea altor pompe cu parcurgerea procedurilor de achiziție publică, sunt necesare intervenții frecvente de vidanjare a rețelelor afectate, ceea ce înseamnă un consum suplimentar de carburanți și forță de muncă, materializate în ultimă instanță în cheltuieli suplimentare pentru întreținerea și funcționarea rețelelor publice de canalizare.

Pentru a preveni aceste probleme, este esențial ca utilizatorii să arunce aceste deșeuri solide în coșurile de gunoi și să nu le elimine prin sistemul de canalizare. Adoptând aceste practici responsabile, putem asigura funcționarea eficientă a rețelei de canalizare și protejarea sănătății și bunăstării comunității noastre.

Totodată, dacă se respectă două reguli de bază, putem avea o canalizare cu adevărat funcțională: canalizarea nu este “coș de gunoi”, iar apa de ploaie să fie dirijata prin rigole pluviale și nicidecum descărcată direct în rețeaua de canalizare menajeră.

Prin adoptarea acestor practici responsabile, contribuim la menținerea unui sistem de canalizare eficient și la protejarea mediului înconjurător. Spiritul civic și responsabilitatea fiecărui cetățean sunt fundamentale pentru asigurarea unei comunități sănătoase și curate. Compania Județeană APA SERV S.A. își exprimă recunoștința pentru cooperarea și implicarea fiecărui utilizator în acest efort comun.

Șef Serviciu Relații Clienți

Maricica RADU

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mesagerul neamt

Campionatul regional de robotică FTC, în premieră la Piatra Neamț

Piatra Neamț a găzduit Campionatului regional de robotică First Tech Challenge. Manifestarea, în premieră în orașul de sub poale Pietricicăi, s-a desfășurat la Sala Polivalentă, în perioada 17 – 19 ianuarie și a reunit participanți din regiunea de Est, în prima etapă din noul sezon. În organizare...

Spectacole dedicate Zilei Unirii Principatelor Române la Piatra Neamț

Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, celebrată anual pe 24 ianuarie pentru a marca dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești în 1859, Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra Neamț, în colaborare cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, o...

Un compozitor şi trei imnuri naţionale: Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu a fost un muzician de excepţie, cunoscut, în special pentru celebra sa „Baladă” sau pentru opereta „Crai Nou”. A fost unul dintre liderii studenţilor bucovineni de la sfârşitul veacului al XIX-lea care au luptat pentru emancipare naţională. A murit la 29 de ani de tuberculoză ş...

De prin instanță adunate

Maldărele de dosare din diverse instanțe de judecată au fost întotdeauna sursă de inspirație pentru mass-media, dar și punct de interes pentru marele public. Dintre coperțile „obosite” ale unui dosar de acest fel ies la iveală informații care suscită interesul general, cum ar fi marile cazuri de ...

Colțul suporterului rătăcit/necăjit / „Căprioara” din Banat – Miodrag Belodedici

Miodrag Belodedici este un personaj aparte al fotbalului românesc din mai multe puncte de vedere: este de origine sârb din Banatul românesc, a câştigat două Cupe ale Campionilor Europeni cu două echipe diferite, a fugit din ţară în timpul regimului comunist, a fost un fotbalist de marcă al naţion...

“Coaliția – România, Pacea și Prietenia!”- povești nemțene

Începem Noul An, 2025, cu o retrospectivă spumoasă ce reflectă relațiile dintre liderii și membrii partidelor din coaliție, Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, de la invective mai cu perdea, situații tensionate, chiar beligerante, la o așa-zisă armonie, totul din perspectiva de...

Colțul suporterului rătăcit/necăjit / Un arbitru numit „Locomotiva din Carpați” – Nicolae Rainea

România nu a avut mulţi arbitri mari, cu meciuri la mondiale şi europene sau finale de cupe europene. A fost Costică Rădulescu arbitru la Campionatul Mondial din 1930, a fost Andrei Rădulescu la Mexico 1970, apoi a fost Ioan Igna. Şi Ion Crăciunescu cu o finală de Cupa Campionilor Europeni. Dar, ...

Robert Obreja, colecționarul de săbii (II)

continuare a interviului apărut în ediția ”Mesagerului de Neamț” de joi, 9 ianuarie 2025. Aici poate fi citit. “Efortul își arată roadele după ce o persoană refuză să se oprească!” – Napoleon Pietreanul Robert Obreja a fost declarat de către Asociația Internațională a Colecționarilor de Săb...

Apa Serv: Responsabilitatea exploatării corecte a rețelelor de canalizare și protejarea lor

Compania Județeană APA SERV S.A. dorește să aducă la cunoștința tuturor utilizatorilor serviciului public de canalizare importanța utilizării corespunzătoare a acestui sistem. Este esențial să înțelegem și să respectăm bunele practici în utilizarea sistemului de canalizare pentru a menține un med...

Durău Park vă așteaptă pentru încă un weekend de distracție cu zăpadă!

Haideți la schi și la săniuș! Lăsați grijile în urmă, înarmați-vă cu multă voie bună, zâmbete en-gros și dorință de a experimenta și haideți la poalele bătrânului Ceahlău în Durău Park. Vă așteaptă alte câteva zile de bătaie cu zăpadă, cristiane, sănii răsturnate și râsete, o mulțime de oportunit...

Good News

Only good and positive news.