Au trecut 3 ani de când primarul comunei Crăcăoani, Alexandrina Raclariu, a fost declarat în conflict de interese administrativ de către Agenția Națională de Integritate. În exercitarea mandatului de primar și-a numit fiul în funcția de administrator public al județului pe o perioadă de 3 ani. În urma publicării articolului în Mesagerul de Neamț, la început de martie 2021, ANI s-a sesizat și pe final de an a emis comunicatul în care anunța că Raclariu ar fi în conflict de interese (amănunte aici și aici).
Între timp mandatul primarului s-a încheiat și a fost reales de localnici la scrutinul din 9 iunie (amănunte aici). În mod normal, dacă primarul nu ar fi contestat raportul inspectorilor de integritate, ar fi pierdut funcția. După ce în decembrie 2021 ANI a stabilit că Alexandrina Raclariu ar fi în conflict de interese, aceasta s-a adresat instanței de judecată. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Neamț o lună mai târziu, pe 31 ianuarie 2022. La începutul lui aprilie instanța a constatat necompetența teritorială și a trimis dosarul la Curtea de Apel Bacău.
După 10 termene, din care două au fost amânări de pronunțare, judecătorii au respins acțiunea: „Respinge, ca neîntemeiată, cererea – astfel cum a fost completată-formulată de reclamanta Raclariu Alexandrina în contradictoriu cu pârâta Agenția Națională de Integritate. Cu drept de recurs – depus la Curtea de Apel Bacău – în 15 zile de la comunicare. Pronunțată în condițiile art. 402 teza finală Cod procedură civilă, azi, 30.10.2023”. Decizia Curții de Apel Bacău a fost contestată de primar, acțiunea fiind introdusă pe rolul instanței la data de 22 noiembrie 2023. Cursul firesc ar fi fost ca judecătorii să motiveze hotărârea, iar dosarul să fie înaintat către Înalta Curte de Casație și Justiție pentru o hotărâre definitivă. Doar că întreaga procedură s-a blocat chiar la Curtea de Apel iar cauza nu a ajuns pe rolul instanței supreme nici la acest moment. Din simplul motiv că de mai bine de un an judecătorii de la Bacău nu au motivat hotărârea, așa cum ne-a comunicat Curtea de Apel Bacău: „Vă aducem la cunoștință că sentința civilă nr. 119 din 30.10.2023, pronunțată de Curtea de Apel Bacău în dosarul nr. 184/103/2022 nu este redactată, fiind depășit termenul legal de redactare”.
Având în vedere ineditul acestei situații am cerut lămuriri suplimentare pentru a stabili cum a fost posibil ca un dosar să nu fie motivat timp de un an, perioadă în care primarul Raclariu a obținut un nou mandat în fruntea comunei Crăcăoani. „Sentința civilă nr. 119 din 30.10.2023, pronunțată de Curtea de Apel Bacău în dosarul nr. 184/103/2022 nu este redactată fiind depășit termenul legal de redactare cu 369 zile astfel cum rezultă din programul StatisEcris al Curții de Apel Bacău actualizat la data de 04.12.2024. Din program rezultă că la Curtea de Apel Bacău la data de 04.12.2024 sunt 167 de hotărâri neredactate în termenul legal, din care 110 hotărâri neredactate în termenul legal de 30 de zile de domnul judecător Ioan Petrescu la data de 4.12.2024, care are repartizată la redactare sentința antemenționată”, este răspunsul oficial al Curții de Apel Bacău din 12 decembrie. Magistratul care ar fi trebuit să motiveze hotărârea, dar nu a făcut-o încă, a fost sancționat de CSM pentru situații similare (amănunte aici).
(G. S.)