Un studiu făcut pe tinerii din Europa de Sud-Est de Fundația Friedrich Ebert Stiftung arată că peste 50% dintre tineri își doresc să plece în străinătate pentru mai mult de șase luni, iar pentru o treime dintre ei dorința este moderată. Chiar dacă sunt îngrijorătoare, la o a doua citire vedem că aceste cifre sunt totuși cele mai mici din regiune.
Aproape jumătate dintre tinerii între 14 și 24 de ani desfășoară o muncă remunerată, procent care este cel mai mare pentru România dintre țările din regiune, totuși, departe de a fi mulțumiți, tinerii sunt îngrijorați de probleme care le-ar putea amenința supraviețuirea.
Pe primul loc sunt teama de război și teama privind calitatea slabă a sistemului de îngrijire a sănătății, care au fost menționate de 59% dintre respondenți. Acestea sunt urmate de șomaj, o preocupare pentru 57% dintre tineri, și de teama de o boală gravă, relevantă pentru 53%.
Practic, tinerii sănătoși și în floarea tinereții lor sunt îngrijorați o dată de calitatea slabă a sistemului de sănătate, și apoi de teama că o boală gravă i-ar putea trimite în acest sistem.
Poate ar trebui să ne îngrijorăm cu toții de amploarea acestor temeri la tinerețe. Pentru că sistemul nostru de sănătate nu e cel mai rău din lume, dimpotrivă, punctează la accesibilitate, ca să menționez numai o calitate, iar blamul permanent de care este asediat face ca oamenii să migreze la serviciile private. Care servicii, pe bani, sunt prestate de aceeași medici români care lucrează, în principiu, și la stat.
Apoi, 53% dintre tineri se tem de o boală gravă. Mi se pare un procent imens, și poate că este reversul medaliei pentru toate campaniile de conștientizare care se duc în populația generală, fără nicio limită, pentru a depista și ultimul bolnav dintr-un sat din creierii munților. Nu sunt împotriva acestor campanii, dar ar trebui să îi aibă în vizor pe medici, pentru că rezultatul se vede.
Unul din doi tineri, în loc să privească viitorul cu optimism și în sănătate, își vede viața cu umbra amenințătoare a unei boli grave, deși cifrele de incidență sunt departe de acest, îngrijorător cu adevărat, 53%.