Există o tendință generală a femeilor de a reduce vizitele la ginecolog după 50 de ani, considerând că, odată cu menopauza, nu mai sunt necesare. Specialiștii spun că schimbările hormonale pot crește riscul cancerului de sân, endometrial și ovarian, iar creșterea grăsimii abdominale și rezistența la insulină pot favoriza inflamația cronică și proliferarea celulară necontrolată. Deși cu o incidență mai scăzută la nivel național, cancerele de endometru și ovarian apar frecvent la pacientele aflate la menopauză.
“Peste 20% dintre operațiile din sfera ginecologică realizate în 2024 au fost pentru paciente care sufereau de cancer de endometru. Elementele comune au fost vârsta de peste 50 de ani, faptul că majoritatea pacientelor erau supraponderale și prezentarea la medic în stadii avansate ale bolii”, spune dr. Traian Enache, medic primar Obstetrică-Ginecologie, șef secție Chirurgie Ginecologică la Spitalul Medicover Băneasa.
Printre factorii de risc ai cancerelor ginecologice se numără predispoziția genetică, istoricul obstetrical și de afecțiuni ginecologice preexistente, obezitatea și stilul de viață.
Incontinența urinară, frecventă
Problemele uroginecologice sunt cel mai frecvent grup de patologii la menopauză. Cu toate că femeile sunt deranjate de simptome, statisticile arată că doar 50% cer un sfat medical. Peste 76% dintre pacientele care se prezintă la Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus prezintă simptome specifice afecțiunilor uroginecologice.
“Netratată, incontinența poate deveni severă din cauza slăbirii structurilor de rezistență ale mușchilor, potențată de lipsa de estrogen. Consecințele includ inflamații și infecții urinare frecvente, constipație cronică, disconfort vaginal permanent și prolapsul organelor pelvine”, explică dr. Iosif Niculescu, medic specialist în Obstetrică-Ginecologie.
Mai mult de o treime dintre operațiile realizate anul trecut la Spitalul Medicover Băneasa au fost pentru tratarea incontinenței urinare și a prolapsului vaginal prin chirurgie minim invazivă. Acestea sunt și cele mai frecvente intervenții chirurgicale pentru pacientele de peste 50 de ani.
Incontinența urinară de efort (peste 50% dintre cazuri) și vezica hiperactivă sunt cele mai des diagnosticate tipuri. Incontinențe de efort duce la pierderea involuntară de urină fie în timpul activităților fizice zilnice sau sportive, fie în situații de mișcări bruște, precum strănutul și tusea. Tratamentul este chirurgical, minim invaziv și oferă o rezolvare imediată.
Vezica hiperactivă reprezintă nevoia bruscă și incontrolabilă de a urina și apare ca urmare a tulburărilor mușchilor și ale filetelor nervoase ce transmit impulsurile către creier. Acest tip se tratează medicamentos.
“Orice femeie are un anumit risc de a dezvolta incontinență urinară la menopauză, în special de efort. Anumiți factori, printre care munca fizică, ridicarea greutăților, numărul sarcinilor și al nașterilor, cresc posibilitatea de a dezvolta această afecțiune. Profilaxia este importantă și recomand să fie începută chiar din premenopauză”, spune dr. Cătălin Haiduc, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus.
Una dintre investițiile recente ale Centrului de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus este aparatul de biofeedback. Cu ajutorul unei evaluări inițiale, medicul specialist poate determina capacitatea și calitatea contracției mușchilor planșeului pelvin. Biofeedback-ul este esențial deoarece oferă în timp real informații despre contracția musculară și forța dezvoltată, permițând ajustarea tratamentului pentru rezultate optime în ameliorarea incontinenței.