Dermatita atopică afectează unul din cinci copii - Medica Academica

Dermatita atopică afectează unul din cinci copii - Medica Academica
📅 2023-12-02

Unul din cinci copii și unul din 10 adulți sunt afectați de dermatita atopică, arată datele specialiștilor comunicate de Asociația Română de Educație în Alergii (AREA). Pe 14 septembrie 2023 s-a sărbătorit la nivel mondial Ziua Dermatitei Atopice, iar conștientizarea acestui flagel ar putea contribui la îmbunătățirea vieții a milioane de persoane.

Cu acest prilej, AREA, Asociația Credu și Asociația “Din grijă pentru copii” au lansat campania “ȘI DACĂ AI ȘTI”, pentru creșterea gradului de conștientizare a impactului fizic și emoțional al acestei boli.

“Unul din 5 copii și unul din 10 adulți are dermatită atopică. Dintre aceștia, 85% nu dorm noaptea, pentru că se scarpină neîncetat, și în consecință lipsesc de la școală, de la serviciu, au risc de a subperforma sau de a-și pierde locurile de muncă”, declară Dr. Diana Plăcintescu, medic dermatolog.

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie care provoacă mâncărimi cronice, uscăciune, erupții cutanate, bășici și infecții ale pielii.

Bariera cutanată imperfectă permite trecerea alergenilor prin epiderm și activarea excesivă a sistemului imunitar și poate declanșa o reacție inflamatorie la nivelul pielii, rezultând în simptomele caracteristice dermatitei atopice.

Ritualul zilnic complex de îngrijire a unui copil cu eczemă atopică poate afecta relațiile personale, poate scădea funcționarea psihosocială, poate aduce pierderi de somn pentru membrii familiei și un sentiment de neputință în a face față suferinței zilnice a copilului.

“În managementul dermatitei atopice, pe lângă verificarea bolii în sine, se vor verifica și celelalte boli alergice care coexistă, într-o strategie complexă. Dacă se va îmbunătăți starea pielii, de cele mai multe ori se constată că și celelalte afecțiuni se îmbunătățesc odată cu ea, cel puțin într-o oarecare măsură, lucru valabil și invers”, spune Dr. Adriana Nicolae, medic specialist în alergologie.

În cadrul campaniei, pe 23 septembrie are loc Congresul Pacienților Atopici, care reunește experți din dermatologie, alergologie, psihiatrie și nutriție, pentru a trece în revistă toate noutățile legate de managementul acestei boli.

Dermatita atopică este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale pielii, la nivel mondial afectează până la 20% din toți copiii și 10% din adulți.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri medica academica

Caravana FABC – peste 11.500 testați, 33 de cancere diagnosticate

În cei zece ani de activitate, în cadrul caravanei „Nu am făcut destul!”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), au beneficiat de controale gratuite 11.500 oameni din mediul rural și au fost descoperite 33 de cazuri de cancer. În ediția din acest an au fost testate 1.20...

Soluții digitale românești, premiate la nivel european

Două startupuri românești au fost premiate în concursul EIT Health InnoStars de la Milano, un concurs la care au participat 40 de start-up-uri europene, cu soluții de ultimă generație pentru digitalizare și afaceri în domeniul sănătății. Frontier Management Consulting, o companie cu sediul în Buc...

Profilaxia bolilor cronice, cheia sănătății la vârsta a treia

În condițiile creșterii numărului de vârstnici și a speranței de viață, sistemele sociale și medicale vor fi din ce în ce mai solicitate, iar costurile cresc. Prof. Dr. Gabriel Prada, de la Institutul de Gerontologie și Geriatrie “Ana Aslan” și președintele Societății de Gerontologie şi Geriatrie...

Specialiștii inimii, reuniți la congresul East meets West

A șasea ediție a evenimentului East Meets West, cel mai important congres de chirurgie cardiovasculară, endovasculară și cardiologie intervențională, se desfășoară la București, pe 27 si 28 octombrie 2023, la InterContinental Athénée Palace. Evenimentul, care reunește personalități din domeniu di...

Camera de Comerț Britanico-Română – Tendințele Viitoare în Industria Sănătății: Inovare sustenabilă, transformare digitală, telesănătate, cercetare avansată și eficiență financiară

  Camera de Comerț Britanică Română a organizat conferința Tendințele Viitoare în Industria Sănătății, în data de 17 octombrie. Acest eveniment a pus în lumină cele mai recente tendințe din domeniul sănătății, acordând o atenție deosebită aspectelor legate de sustenabilitatea mediului. Primu...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..