Adunarea Generală a Academiei Române a ales opt noi membri titulari, corespondenți și membri de onoare. Noii membri ai Academiei Române au fost aleși prin vot secret, pe 25 septembrie 2024.
Profesorul Irinel Popescu, fondatorul transplantului hepatic în România, membru corespondent al Academiei Române din 2013, în cadrul Secției de Științe Medicale, a primit votul a 44 de academicieni și a devenit membru titular. În aceeași sesiune, a devenit membru titular și matematicianul Constantin Zălinescu. Regulile forului superior al savanților din România dau dreptul numai membrilor titulari de a folosi titulatura de academician. În cadrul secției de Științe Medicale, condusă de Acad. Victor Voicu, a fost ales ca membru de onoare din străinătate și Prof. Avinoam Safran (Elveţia), specialist în neuro-oftalmologie. Cercetările sale recente se axează pe tulburările de procesare cerebrală a funcției vizuale și reorganizarea sistemului nervos în orbire. A contribuit la dezvoltarea și implantarea chirurgicală a retinelor artificiale.
Academician Irinel Popescu este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală Bucureşti, în 1977, premiat pentru cel mai bun rezultat la absolvire şi examenul de internat, doctor în științe medicale din 1990. A făcut studii postdoctorale ca Research Fellow la Universitatea din Pittsburgh, în perioada ianuarie-iunie 1992 și la Mount Sinai Hospital New York, în perioada iulie 1992-decembrie 1994.
Acad. Irinel Popescu este fondator al transplantului hepatic în România și a pus bazele organizării Programului Național de Transplant. În 2000 a înființat Programul de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni și a contribuit în mod esențial la înființarea programelor de transplant hepatic la Spitalul Republican din Chișinău (2013), Spitalul “Sf. Maria” din București (2014), Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iași (2016), Spitalul Sanador din București. Este coordonator național al specializării postuniversitare de chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Profesorului Irinel Popescu i se datorează introducerea chirurgiei robotice în România, în 2008, în cadrul primului program sistematizat de operații robotice (peste 1000), la Institutul Clinic Fundeni.
Are contribuții importante la dezvoltarea cercetării în medicină, inclusiv promovarea cercetării translaționale în oncologia digestivă și înființarea primei biobănci de probe biologice din România (2022) și una dintre primele din Europa de Est, precum și la înființarea Centrului de Excelență în Medicina Translațională de la Institutul Clinic Fundeni.
În cadrul Secției de științe medicale a Academiei Române, a fost coordonator al primului volum al lucrării Pandemia Covid-19 în România, alături de Acad. Victor Voicu și Acad. Costin Cernescu, și al volumului 2, alături de Acad. Victor Voicu. Este vicepreședinte al Comisiei de oncologie din cadrul Secției de științe medicale a Academiei Române și membru în Comisia de istoria medicinei. Are colaborări cu mai multe dintre secțiile Academiei Române, în special în domeniul istoriei medicinei și în cadrul conceptului “One health”.
Este autor, prim autor și coordonator a numeroase tratate și monografii din domeniul chirurgiei, în special cea hepato-bilio-pancreatică și de transplant. Două dintre volume au fost recompensate cu premiul “Iuliu Hațieganu” al Academiei Române, în 2000 și în 2004. Acad. Irinel Popescu este coordonator de doctorat, având peste 15 doctoranzi cu teze finalizate. Este coordonatorul pentru Programe de Formare (studii doctorale, postdoctorale) în cadrul Platformei de Formare și Cercetare Interdisciplinară de Medicină Translațională “G.E. Palade”. Este formator în cadrul proiectelor de burse postdoctorale “Susținerea cercetării postdoctorale în domeniul chirurgiei reconstructive de transplant (Postdoc-Transplant)”, coordonat de UMF “Carol Davila” din București și “Biotehnologii moleculare cu aplicații medicale”, coordonat de Institutul de Biochimie al Academiei Române.
Număr de publicații în Web of Science: 291; H-index: 39