3 sfaturi pentru creșterea unui copil rezistent

 3 sfaturi pentru creșterea unui copil rezistent
📅 2024-12-26

Reziliența este esențială pentru modul în care copiii abordează provocările vieții.

Reziliența este capacitatea indivizilor de a se adapta, de a depăși sau de a reveni din adversitate, traume sau stres semnificativ. În timp ce intenția noastră se înclină adesea spre creșterea copiilor fericiți, este esențial să recunoaștem că fericirea, asemănătoare tristeții, este trecătoare.

Părinții ar putea beneficia, așa cum sugerează cercetările, prin insuflarea rezilienței copiilor și acordând prioritate față de singura motivație de a crește un „copil fericit”. Reziliența implică nu numai revenirea la o stare stabilă și sănătoasă după ce s-a confruntat cu adversitatea, ci și îmbrățișarea creșterii, învățării și transformării rezultate din experiențe provocatoare.

Reziliența cuprinde aspecte psihologice, emoționale, sociale și fizice.

Iată trei moduri de a crește copii rezistenți:

1. Încurajează comunicarea eficientă
„Reziliența se bazează, în mod fundamental, pe relații”, spune cercetătorul Suniya Luther, care a investigat vulnerabilitatea și rezistența timp de peste trei decenii. Când îi învățăm pe copii importanța comunicării sănătoase de la o vârstă fragedă, le va fi mai ușor să dezvolte abilități puternice de comunicare, permițându-le să se exprime și să interacționeze eficient cu ceilalți pe măsură ce cresc.

Îți poți împuternici copilul să devină un comunicator competent, îndrumându-l să înțeleagă și să-și navigheze propriile sentimente și autoreglarea emoțională. Când acordăm prioritate fericirii, avem tendința de a privi orice altceva decât fericirea ca fiind negativ. Acest lucru duce la confuzie și neputință atunci când tecdem prin stres, tristețe sau orice altă emoție negativă.
Întrebându-i în mod regulat copiii cum se simt și îndrumându-i să-și identifice și să abordeze frustrările, îi puteți ajuta să dezvolte abilități sănătoase de adaptare emoțională și de comunicare. Această înțelegere nu numai că va cultiva empatia, ci va cultiva și capacitatea de a crea conexiuni semnificative și de a discuta cu pricepere subiecte provocatoare, ceea ce îi va ajuta să obțină sprijin social și să dezvolte rezistența.

2. Cultivă rutina și flexibilitatea
Structura și flexibilitatea sunt piloni dubli ai vieții. În timp ce îmbrățișarea structurii prin rutine oferă un sentiment de siguranță și confort, cultivarea flexibilității permite adaptarea lină la schimbare și ușurează tranzițiile pentru copii. Puteți stabili o rutină colaborând cu copilul și distingând momente dedicate pentru joacă și munca școlară.

Citește pe Antena3.ro
Ipoteză șocantă în cazul tragediei aviatice din Kazahstan: avionul ar fi fost lovit de bucăți ale unei rachete rusești

În perioadele de suferință sau schimbare, totuși, poate fi necesar să se adapteze unele aspecte ale rutinei, menținând în același timp programele și consecvența pentru stabilitatea generală și bunăstarea copiilor. Este esențial să-ți ajuți copilul să înțeleagă că schimbarea este o parte naturală a vieții și că noile obiective le pot înlocui pe cele care nu mai pot fi atinse.

Încurajarea copilului să-și evalueze succesele și eșecurile și să elaboreze un plan de îmbunătățire poate ajuta la insuflarea unei mentalități pozitive și pline de speranță. Nu le va mai fi frică să schimbe ceva care nu funcționează în favoarea lor.

3. Control intern
Este imperativ să-i învățați pe copii importanța de a se concentra asupra lucrurilor care sunt în controlul lor, mai degrabă decât să se oprească asupra lucrurilor care nu sunt. Această tendință ar putea rezulta dintr-o dependență de surse externe pentru motivare și validare. Copiii pot adopta obiceiuri plăcute oamenilor pentru a căuta validare externă, inițial de la cei care au grijă de ei și mai târziu de la prieteni și parteneri, ceea ce duce la stres și anxietate la vârsta adultă.

Concentrarea pe probleme în detrimentul soluțiilor și blocarea în gândirea negativă poate contribui la depresie sau perfecționism, în principal atunci când împlinirea se bazează exclusiv pe atingerea obiectivelor externe, neglijând creșterea personală.

Iată două moduri prin care îi poți învăța pe copii valoarea motivației intrinseci și să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le pot controla:

Spune-le că efortul lor contează.

Învățați-vă copiii să acorde prioritate efortului asupra rezultatelor, subliniind importanța muncii lor grele, mai degrabă decât doar rezultatelor.

Lăudați-i pentru că fac tot posibilul, indiferent dacă câștigă, pentru a crește stima de sine și a se concentra pe ceea ce contează cu adevărat.

Corectează-i cu blândețe dacă nu depun tot efortul, chiar dacă reușesc, pentru a încuraja îmbunătățirea continuă și creșterea pe tot parcursul vieții.

Părinții ar trebui să-și încurajeze copiii să-și măsoare progresul în viață față de sinele lor trecut, mai degrabă decât să se compare cu ceilalți. Învățarea copiilor să se concentreze asupra creșterii lor nu numai că încurajează recunoștința, ci și previne insecuritățile iraționale.

În mod similar, puteți, de asemenea, să vă învățați copiii că singurele așteptări pe care trebuie să le îndeplinească sunt ale sinelui lor viitor și nu ale altora. Încurajându-i să-și imagineze persoana pe care doresc să devină – inspirați de modele, dar în cele din urmă determinate de propriile valori – promovează independența și îi pregătește pentru vârsta adultă.
Reziliența și fericirea unui copil depind în primul rând de persoana care îi îngrijește. Deși este vital să încurajăm reziliența la copii, este și mai important să le demonstrăm rezistență în perioadele dificile deoarece copiii învață observând adulții din jurul lor, potrivit forbes.com.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

7 lucruri care îi mențin tineri pe oamenii de peste 100 de ani

Poate ne este teamă să pierdem oportunități în viață și ne facem griji că vom fi prea bătrâni pentru a face lucruri.

6 Semnale pe care ți le dă corpul tău înainte de o cădere nervoasă

Corpul tău încearcă să te avertizeze că o cădere nervoasă este iminentă.

Feng Shui. Cum să atragi norocul și prosperitatea în casa ta

Regulile Feng Shui ne arată cum să atragem energia pozitivă în viața noastră. Potrivit acestei tehnici care provine din China antică, anumite aspecte din casă pot afecta energia din interior și chiar norocul.

Vântul puternic continuă să facă ravagii, iar ninsorile ajung în București

Pompierii din cadrul ISU București-Ilfov au avut de miercuri după-amiaza până joi dimineața 81 de intervenții în urma avertizării Cod galben de vânt puternic.

Horoscop zilnic, 27 Decembrie 2024: Gemenii sunt neliniștiți, Leii sunt frustrați, iar Vărsătorii fac schimbări importante

Horoscop zilnic, 27 Decembrie 2024: Berbecii se răzvrătesc, Balanțele trebuie să evite deciziile pripite, iar Peștii au ambiții mari.

O butelie a explodat într-o casă din Constanța. Două victime au ajuns la spital

O explozie urmată de incendiu a avut loc joi dimineața la demisolul unei clădiri din Cosntanța. Două persoane au fost duse spital, una cu arsuri pe 40% din corp, iar a doua cu atac de panică.

12 rase de câini care au nevoie de haine de iarnă

Nu toți câinii pot face față frigului, astfel că iarna poate fi o provocare pentru unele rase. În timp ce rasele cu blană groasă nu au probleme, câinii cu blană scurtă sau grăsime corporală minimă se străduiesc să-și mențină temperatura corpului pe măsură ce temperaturile scad.

Probleme la noul SUV: Dacia Duster 3 rechemată în service de Crăciun

Noul model Dacia Duster3 a ajuns pe piață la începutul anului 2024 și s-a bucurat de un succes uriaș, mulți români alegând cel mai nou model al SUV-ului românesc produs la Mioveni.

Explozie într-o casă din județul Argeș. Doi bătrâni au suferit arsuri

O explozie a avut loc joi dimineața într-o casă din satul Ciești, județul Argeș. Două persoane au suferit arsuri.

Soborul Maicii Domnului, sărbătoare mare în a doua zi de Crăciun: Ce este interzis să faci pe 26 decembrie

Pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, sărbătorim Soborul Maicii Domnului, o zi cu o mare încărcătură spirituală în care creștinii ortodocși își îndreaptă gândurile și rugăciunile către Fecioara Maria.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.