7 tendințe gastronomice. Ce alimente vor prefera oamenii în 2025

7 tendințe gastronomice. Ce alimente vor prefera oamenii în 2025
📅 2025-01-09

Compania americană Instacart a alcătuit un top al tendințelor gastronomice în 2025. Specialiștii au analizat datele de achiziție din 2024 pentru a realiza un clasament al alimentelor preferate de consumatori în 2025. 

Oamenii sunt tot mai atrași de dietele sănătoase, care să le permită o viață sănătoasă și lungă, notează hellotaste.ro.

Băuturi prebiotice și probiotice

În 2024 s-a înregistrrat o creștere de consum de 58% a pre și probioticelor, tentință care se va menține și în acest an.

Băuturile prebiotice conțin fibre sau compuși nedigestibili care stimulează creșterea și activitatea bacteriilor benefice din intestin. 

În această categorie intră sucurile din fructe bogate în fibre (suc de mere sau de rodie), băuturi pe bază de inulină (un tip de fibră solubilă), sau băuturi din plante care conțin oligozaharide. Consumul regulat al acestora poate îmbunătăți digestia, reduce inflamațiile intestinale și sprijină sistemul imunitar.

Băuturi probiotice sunt băuturi care conțin microorganisme vii, cum ar fi bacterii benefice, care pot adăuga sau menține echilibrul florei intestinale. Aceste bacterii ajută la reglarea digestiei, îmbunătățind absorția nutrienților și protejând organismul de infecțiile intestinale.

Acestea sunt kefirul, kombucha și iaurtul băut. Au o concentrație ridicată de bacterii benefice precum Lactobacillus și Bifidobacterium. Consumul acestor băuturi poate sprijini sănătatea digestivă, echilibrând microbiomul intestinal.

Băuturi non-alcoolice

Berea, vinurile și băuturile spirtoase fără alcool vor continua să fie de dorit în rândul consumatorilor și în anul viitor. Acest lucru este valabil mai ales pentru consumatorii din Generația Z și Millennials.

Citește pe Antena3.ro
O companie aeriană a dat în judecată un pasager și îi cere despăgubiri de 15.000 de euro

„Datele noastre arată că ponderea comenzilor care conțin doze de cocktail-uri fără alcool (cu 404%), băuturi spirtoase fără alcool (cu 129%), vinuri fără alcool (cu 28%) și beri fără alcool (cu 17%). ) au crescut toate în ultimul an”, se arată în raport.

Alimente îmbogățite cu proteine

Alimentele bogate în proteine ​​sunt tot mai dorite pentru beneficiile de sănătate pe care le oferă. „Ca urmare, brânza de vaci reapare ca un produs alimentar îndrăgit, cu o creștere cu 17% a ponderii achizițiilor în 2024, datorită beneficiile sale bogate în proteine”, se arată în prognoza tendinței.

Alimentele bogate în proteine sunt esențiale pentru menținerea și dezvoltarea masei musculare, susținerea funcțiilor vitale ale organismului și repararea țesuturilor. Printre sursele principale de proteine se numără carnea slabă, peștele, ouăle, produsele lactate.

Proteinele pot fi obținute din surse vegetale, cum ar fi leguminoasele, tofu și quinoa.

Aceste alimente sunt vitale pentru susținerea metabolismului și pentru furnizarea de aminoacizi esențiali, care sunt blocurile de bază ale proteinelor din corpul nostru. Consumul adecvat de proteine ajută nu doar la menținerea sănătății musculare, dar și la reglarea metabolismului și la sprijinirea unui sistem imunitar puternic.

Conserve de pește

Achizițiile de conserve de macrou și sardine au crescut cu 74 și, respectiv, 13% în 2024. Specialiștii spun că tendința se va păstra și în 2025.

Conservele de pește sunt o sursă convenabilă și accesibilă de proteine, acizi grași omega-3 și nutrienți esențiali. Sunt o alegere practică pentru mesele rapide sau pentru stocarea alimentelor pe termen lung. Printre cele mai comune tipuri de pește conservat sunt tonul, sardinele, somonul și macroul. Sunt disponibile sub diferite forme, cum ar fi în ulei, în apă sau în sos de roșii.

Aceste conserve sunt bogate în proteine de înaltă calitate și acizi grași omega-3, care contribuie la sănătatea inimii, a creierului și a pielii.

Conservele de pește sunt o sursă bună de vitamine B12, D și minerale precum fierul și calciul, mai ales când sunt consumate cu oasele moi, cum sunt sardinele sau somonul. În plus, ele sunt ușor de depozitat. Au o durată lungă de valabilitate, fiind ideale pentru o dietă echilibrată și practică.

Pulbere pentru băuturi cu electroliți

Cumpărătorii caută modalități creative de a rămâne hidratați și apelează deseori la electroliți. Instacart a arătat că există o creștere cu 36% a comenzilor de pulberi din care se prepară băuturi cu electroliți în ultimul an. 

Pulberile pentru băuturi cu electroliți sunt suplimente destinate să reîncarce corpul cu minerale esențiale, cum ar fi sodiu, potasiu, calciu și magneziu. Acestea sunt pierdute prin transpirație în timpul exercițiilor fizice intense sau în condiții de temperaturi ridicate. Aceste pulberi sunt amestecate cu apă pentru a crea băuturi hidratante.

Sunt folosite pentru a ajuta la menținerea echilibrului electrolitic al organismului, prevenind deshidratarea și crampe musculare. De obicei, ele sunt disponibile într-o varietate de arome. Pot include, pe lângă electroliți, vitamine și îndulcitori naturali pentru a spori gustul și eficiența. Sunt populare printre sportivi, persoanele active și cei care suferă de deshidratare cronică, având rolul de a sprijini performanța fizică și recuperarea post-exercițiu.

Pâine de casă

Datele Instacart arată că tot mai mulți cumpărători sunt interesați de coacerea pâinii de la zero acasă. În ultimul an, compania a înregistrat o creștere cu 49% a ponderii comenzilor de făină de pâine.

Alimente internaționale

Ca și în 2024, și în 2025 consumatorii vor continua să caute alimente internaționale. Potrivit datelor, a existat o creștere a celor care consumă ceai cu lapte (cu 75%), kimchi (cu 8%) și chifle asiatice congelate (cu93%), ntează hellotaste.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Burduja anunță cutremur în Ministerul Energiei: Toți colegii vor da concurs și vor rămâne cei care merită

Sebastian Burduja anunță, joi, reorganizarea Ministerului Energiei. „Toți colegii vor da concurs și vor rămâne cei care merită să rămână. Asta înseamnă, estimăm, o reducere a tuturor posturilor vacante, o eliminare a posturilor vacante și reducerea posturilor ocupate cu până la 20%”.

O nouă minivacanță pentru bugetari. Câte zile libere vor avea?

Guvernul va stabili, în ședința de vineri, că ziua de 2 mai va fi liberă pentru bugetari. Astfel, aceștia vor avea o nouă minivacanță, în perioada 1 mai (joi) - 4 mai (duminică).

Rafila: Infecțiile cu HMPV sunt în limite așteptate, nu este nimic neobișnuit în China

Infecțiile cu metapneumovirus sunt în limite așteptate, nu este nimic neobișnuit în China în momentul de față, iar sistemul sanitar nu este copleșit, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Accident cu trei mașini pe DN 1, în Otopeni. Trafic rutier blocat

Circulația rutieră este blocată, joi seara, pe DN 1 București-Ploiești, în zona localității Otopeni, județul Ilfov, în urma unui accident între trei mașini. Două persoane primesc îngrijiri medicale.

Decret: „Interzis să te îmbolnăvești!” Primarul unui orășel italian interzice rezidenților să se îmbolnăvească

Primarul orașului Belcastro, o mică localitate din regiunea Calabria, sudul Italiei, a emis o hotărâre neobișnuită: „Se interzice îmbolnăvirea”. Decretul, semnat de primarul Antonio Torchia, le cere locuitorilor să evite orice afecțiune care ar necesita asistență medicală, în special intervenții ...

Începe o nouă tradiție: Festivalul Johann Strauss. Ediția Aniversară XXII. 200 de ani de magie muzicală

Pe 11 ianuarie 2025, la ora 18:00, vă așteptăm la Ateneul Român pentru a sărbători 200 de ani de la nașterea lui Johann Strauss II, geniul care a oferit lumii cele mai elegante valsuri, cadriluri și polci. În acest cadru unic, ne dorim să celebrăm împreună o tradiție de neuitat, inspirată de Conc...

Atenție la Chrome și Android. Google începe să urmărească toate dispozitivele peste 6 săptămâni

Google va începe să urmărească toate dispozitivele peste 6 săptămâni.

3 semne că ești incompatibil financiar cu partenerul tău

Fie că ne place sau nu, finanțele sunt o parte importantă a oricărei relații. Oamenii trebuie să fie pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește modul în care economisesc și cheltuiesc banii, altfel le-ar putea afecta negativ viitorul.

Cât costă un kilogram de cireșe în supermarketurile din România

Sezonul cireșelor este în perioada mai-iunie a fiecărui an, însă le putem găsi pe rafturile supermarketurile și în plină iarnă. Însă costurile acestora în extrasezon sunt exorbitante.

Primul concert al Noului An la Sala Radio: Cristian Mandeal dirijează Mozart, Schubert, Brahms

Miercuri, 15 ianuarie 2025 (19.00), primul concert al Noului An la Sala Radio va fi prezentat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta unuia dintre cei mai mari dirijori români: CRISTIAN MANDEAL, care a colaborat cu o parte dintre cele mai importante orchestre a lumii, activitatea sa neîntrerupt...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.