„Efectul Ozempic”, obținut fără medicamente. Ce trebuie să mănânci

„Efectul Ozempic”, obținut fără medicamente. Ce trebuie să mănânci
📅 2025-05-22

Vechea zicală „mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un cerșetor”, susținută de dovezi științifice

Noile medicamente cu semaglutidă, precum Ozempic și Wegovy, au devenit extrem de populare în ultimii ani, în rândul celor care vor să slăbească, însă experți în nutriție spun că anumiți nutrienți și felul în care sunt consumați aceștia pot imita în mod natural efectele medicamentelor „minune”. Astfel, aportul crescut de fibre și grăsimi mononesaturate - cum sunt cele care se găsesc în uleiul de măsline și avocado - precum și momentul din zi și ordinea în care sunt consumate alimentele și chiar viteza cu care mănânci pot stimula în mod natural creșterea producției aceluiași hormon responsabil pentru senzația de sațietate, dar fără efectele secundare ale medicamentelor.

„În ciuda popularității medicamentelor precum Ozempic și Wegovy pentru pierderea în greutate, sondajele sugerează că majoritatea oamenilor preferă să slăbească fără a folosi medicamente”, spune experta în nutriție Mary J. Scourboutakos, lector în medicină de familie și comunitară la Universitatea din Toronto (Canada).

Potrivit acesteia, cele mai recente abordări în domeniul nutriției nu numai că sunt superioare numărării „învechite” a caloriilor, dar valorifică și aceleași mecanisme biologice responsabile pentru succesul popularelor medicamente de slăbit.

„Medicamentele cu semaglutidă acționează prin creșterea nivelului unui hormon numit GLP-1 (peptida asemănătoare glucagonului 1), un semnal de sațietate care încetinește digestia și ne face să ne simțim sătui. Aceste medicamente scad simultan nivelurile unei enzime numite DPP-4, care inactivează GLP-1.

Prin urmare, acest hormon care în mod natural supraviețuiește doar câteva minute poate supraviețui o săptămână întreagă. Acest lucru permite o senzație semipermanentă de sațietate, care duce la scăderea aportului de alimente și, în cele din urmă, la pierderea în greutate. Cu toate acestea, medicamentele nu sunt singura modalitate de a crește nivelul de GLP-1”, explică nutriționista cunoscută în mass-media de peste Ocean ca dr. Mary Sco, în The Conversation.

Ce mănânci? Fibre și grăsimi mononesaturate 

Cel mai important nutrient care poate crește semnificativ GLP-1 este reprezentat de fibre – care se găsesc predominant în fasole, legume, cereale integrale, nuci și semințe, spune dr. Sco, precizând că „atunci când fibrele sunt fermentate de trilioanele de bacterii care trăiesc în intestinele noastre, produsul secundar rezultat, numit acizi grași cu lanț scurt, stimulează producția de GLP-1”.  

Citește pe Antena3.ro
VIDEO Turiștii fug speriați după ce un turn chinezesc vechi de 600 de ani începe să se prăbușească. Fusese restaurat recent

Acest lucru poate explica de ce consumul de fibre este unul dintre cei mai puternici predictori ai pierderii în greutate și s-a dovedit că permite pierderea în greutate chiar și în absența restricției calorice.

De asemenea, grăsimile mononesaturate (care se găsesc în uleiul de măsline și uleiul de avocado) constituie un alt nutrient care crește GLP-1. 

„Un studiu a arătat că nivelurile de GLP-1 au fost mai mari în urma consumului de pâine cu ulei de măsline, comparativ cu pâinea cu unt. Deși, în mod remarcabil, pâinea consumată cu orice fel de grăsime (fie că este din unt, fie chiar din brânză) crește GLP-1 mai mult decât pâinea singură.

Un alt studiu a arătat că un avocado consumat alături de covrigul de la micul dejun crește nivelul de GLP-1 mai mult decât consumul covrigului simplu. Nucile bogate atât în ​​fibre, cât și în grăsimi mononesaturate, cum ar fi fisticul, s-au dovedit, de asemenea, că măresc nivelurile de GLP-1”, arată nutriționista, precizând că alimentele și nutrienții specifici care influențează nivelurile acestui hormon sunt doar „jumătate din poveste”. 

„GLP-1 este un bun exemplu despre cum nu contează doar ce mănânci, ci și cum mănânci”, subliniază dr. Mary Sco.

Proteinele și legumele, consumate înainte de carbohidrați

Ordinea și momentul în care sunt consumate alimentele pot influența, de asemenea, nivelul GLP-1, au arătat studiile. 

„Consumul de proteine, cum ar fi pește sau carne, înainte de carbohidrați, cum ar fi orezul, are ca rezultat un nivel mai ridicat de GLP-1 în comparație cu consumul de carbohidrați înainte de proteine. Consumul de legume înainte de carbohidrați are un efect similar.

Momentul zilei contează și el, deoarece, la fel ca toți hormonii, GLP-1 urmează un ritm circadian. O masă consumată la ora 8 dimineața stimulează o eliberare mai pronunțată de GLP-1 în comparație cu aceeași masă la ora 17:00. 

Acest lucru ar putea explica parțial de ce vechea zicală «mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un cerșetor» este susținută de dovezi care demonstrează o pierdere în greutate mai mare atunci când micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, iar cina este cea mai mică”, explică nutriționista în articolul publicat în revista The Conversation.

Chiar și viteza cu care mâncăm și cât de mult mestecăm un aliment pot conta. Spre exemplu, dacă o înghețată este consumată foarte încet, timp de 30 de minute, se produce un nivel semnificativ mai mare de GLP-1 decât dacă aceeași înghețată este mâncată în cinci minute. Însă, viteza de mâncare devine mai puțin importantă dacă sunt consumate legumele înainte.

Deși, pe termen scurt, efectele pe care le produc calitatea alimentelor și felul în care combinăm nutrienții nu sunt la fel de puternice precum cele induse de medicamentele pe bază de semaglutidă, pe termen lung beneficiile sunt, cu siguranță, de partea dietei.

„Atunci când se compară riscul pe termen lung pentru boli precum atacurile de cord, dieta mediteraneeană reduce riscul de evenimente cardiace cu 30%, depășind medicamentele GLP-1 care reduc riscul cu 20%. Deși pierderea în greutate va fi întotdeauna mai rapidă cu medicamente, pentru sănătatea generală, abordările dietetice sunt superioare medicamentelor”, subliniază specialista.

ABC-ul dietei pentru pierderea în greutate fără pastile

Nutriționista oferă și câteva recomandări de bază pentru cei care încearcă să slăbească fără prescripții de la doctori și fără medicamente:

  • nu săriți peste micul dejun;

  • străduiți-vă să faceți din micul dejun cea importantă masă a zilei;

  • încercați să consumați cel puțin un aliment bogat în fibre la fiecare masă; 

  • faceți din uleiul de măsline un aliment de bază; 

  • fiți atenți la ordinea în care mâncați alimentele, consumați proteine ​​și legume înainte de carbohidrați;

  • luați gustări cu nuci;

  • mâncați încet și mestecați bine mâncarea.

  • Se adâncește misterul în cazul Denisei, românca dispărută în Italia. Poliția crede că a fost răpită, iar ultimul ei mesaj este alarmant
  • Cine sunt cei doi viceprimari care se luptă pentru locul lăsat liber de Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Bijuterii și ceasuri de 30.000 de euro, multe firme și patru apartamente
  • Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
  • Ce șanse are Simion la CCR. Augustin Zegrean: Se bagă-n seamă. Aseară spunea că el are fruntea lată, nu așa se câștigă o contestație
  • Mihai Gâdea: George Simion este o rușine națională. Este incalificabil și dezgustător
  • Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”
  • Nicușor Dan, felicitat de Universitatea Sorbona, după ce a fost ales Președintele României. Acolo și-a dat doctoratul
  • Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Meteo: urmează o perioadă cu averse torențiale și rafale de vânt

Administrația Națională de Meteorologie anunță că urmează o perioadă cu averse torențiale și rafale de vânt. Specialiștii au emis o informare meteorologică valabilă până luni seara, dar și o atenționare cod galben în vigoare joi.

Regatul Unit predă suveranitatea Insulelor Chagos către Mauritius

Guvernul britanic urmează să semneze joi un acord prin care va transfera suveranitatea Insulelor Chagos către Mauritius, în schimbul păstrării unei baze militare strategice operate de SUA și Regatul Unit pe insula Diego Garcia, relatează BBC.

Culoarea fumului de eșapament: ce înseamnă și ce defecțiuni poate indica?

Imaginează-ți că te afli în trafic, iar în oglinda retrovizoare observi o dâră de fum colorat ieșind din țeava de eșapament a mașinii care încearcă să te depășească.

Tânără de 27 de ani, reținută de DIICOT, în cazul morții lui Rareș Ion, copilul minune de la „Next Star”

O tânără de 27 de ani a fost reținută de procuorii DIICOT, în cazul morții lui Rareș Ion, copilul minune de la „Next Star”.

Horoscop zilnic, 23 mai 2025: Taurii sunt obosiți, Fecioarele au chef de muncă, iar Peștii sunt copleșiți

Horoscop zilnic, 23 mai 2025: Leii trebuie să evite impulsivitatea, Balanțele au discuții toxice, iar Vărsătorii trebuie să vadă ceea ce este pozitiv, nu să se concentreze pe negativ.

Micile bucurii care ne schimbă viața

Viața de zi cu zi poate părea, uneori, o înșiruire de rutine și responsabilități. Însă dincolo de agitația cotidiană, se află acele mici bucurii care, de fapt, dau sens întregii povești.

Ghid practic: cum să alegi bijuteriile potrivite pentru fiecare zi

Bijuteriile au puterea de a completa orice ținută și de a exprima o parte subtilă din personalitatea ta. Dar cum alegi accesoriile care ți se potrivesc cel mai bine?

Cum să îți pregătești bagajul de vacanță

Pregătirea bagajului pentru vacanță poate părea o activitate simplă, dar când vine vorba de organizare, trebuie să fii strategic.

Top 5 deserturi ușor de preparat

Uneori, cele mai bune deserturi sunt cele care nu necesită ore întregi în bucătărie. Dulciurile simple, preparate cu ingrediente la îndemână, pot aduce bucurie în orice moment al zilei. În plus, ai avantajul de a ști exact ce conțin, fără aditivi sau conservanți.

Nou incident în Biroul Oval: Trump l-a atacat pe președintele sud-african, acuzându-l de genocid

Președintele american, Donald Trump, l-a atacat pe președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, în timpul unei întâlniri de la Casa Albă. Trump a difuzat un videoclip care arată dovezi privind un „genocid” al fermierilor albi în Africa de Sud. Ramaphosa a respins acuzațiile lui Trump.

Good News

Only good and positive news.