Foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au scăpat de controlul judiciar

Foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au scăpat de controlul judiciar
📅 2025-01-24

Generalii SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au scăpat de măsura de control judiciar.

Ordonanțele privind controlul judiciar au expirat pentru ambii, marți seară. Măsura nu a mai putut fi prelungită.

Curtea de Apel București a admis, la 21 noiembrie, cererile lui Coldea și Dumbravă împotriva măsurii controlului judiciar, astfel că pot părăsi România, dar nu și UE. Cei doi foști generali SRI și avocatul Trăilă sunt acuzați de trafic de influență.

În mai 2024, cei doi au fost chemați la sediul Direcției Naționale Anticorupție din București, în dosarul în care sunt acuzați de trafic de influență.

Coldea și Dumbravă i-au cerut 600.000 de euro omului de afaceri Cătălin Hideg, pentru a-l ajuta pe acesta să obţină o pedeapsă cu suspendare într-un dosar de fraude cu fonduri europene.

Dosarul lui Cătălin Hideg, strămutat la Cluj; el este denunţătorul lui Coldea şi Dumbravă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus strămutarea la Curtea de Apel Cluj a dosarului în care omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat în primă instanţă la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-o cauză legată de fraude cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

Procesul se afla pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, însă Cătălin Hideg a solicitat Instanţei supreme mutarea cauzei la Cluj.

"Admite cererea formulată de petenţii Hideg Robertino Cătălin şi Sanimed International Impex SRL şi dispune strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 27485/3/2022 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I penală, la Curtea de Apel Cluj, instanţa căreia i se va trimite dosarul. Menţine actele procedurale îndeplinite în faţa Curţii de Apel Bucureşti. Definitivă", se arată în decizia instanţei.

Cătălin Hideg este cel care i-a denunţat la DNA pe foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, acuzându-i că i-au cerut 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare în dosarul de fraude cu fonduri europene.

Dosarul lui Hideg este primul investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, dosarul fiind trimis în instanţă în octombrie 2022.

Potrivit EPPO, frauda reţinută în sarcina lui Cătălin Hideg şi firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RECUMED.

Proiectul RECUMED, finanţat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câştiga o licitaţie omul de afaceri a depus mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale şi de lucrări de construcţii necesare pentru proiect.

Între 2018 şi 2020, omul de afaceri a obţinut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

El nu a acţionat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare şi să execute lucrările de construcţii, susţine EPPO.

Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declaraţii false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condiţiile legale privind transparenţa, legalitatea şi concurenţa în procedura de achiziţie. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme şi prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condiţiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.

Conform procurorilor, suspecţii au mers chiar mai departe şi, după ce au obţinut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru şi Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul iniţial din România, prin emiterea unor facturi false.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar preţurile iniţiale de achiziţie au fost negociate şi stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacţii succesive de la furnizorii iniţiali prin companii din Cipru, Portugalia şi Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la preţuri supraevaluate.

Raluca Ortensia Aelenei a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii şi a primit o condamnare cu suspendare.

Cătălin Hideg a devenit cunoscut după ce o firmă de-a lui a vândut în pandemie statului român 1,7 milioane de măşti la preţuri supraevaluate. Firma avea ca obiect de activitate distribuţia de băuturi alcoolice şi alimente. 

Citește pe Antena3.ro
”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi
  • După ce orașele le-au fost luate cu asalt de americani, italienii s-au prins că pot cumpăra și ei case de 1 euro: „Am fost orbi”
  • Trump le spune maganților de la Davos: „Veniți și produceți în America” sau „va trebui să plătiți taxe vamale”. Mesaj dur pentru petroliști
  • Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
  • O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open
  • Un preot din Italia este acuzat că a luat sute de mii de euro de la enoriași ca să-i cumpere amantei case și mașină
  • În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit
  • Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, printre echipele care pornesc pe Drumul Eroilor, în Asia Express
  • De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Horoscop de weekend, 25-26 ianuarie 2025: Bani, dragoste, sănătate

Weekendul 25-26 ianuarie 2025 aduce influențe astrale diverse pentru toate zodiile. Venus și Marte formează un aspect armonios, amplificând creativitatea, emoțiile pozitive și șansele de succes în relații și finanțe. Luna influențează intuiția, iar Jupiter stimulează oportunitățile. Iată ce rezer...

„Legenda lui Cuza-Vodă”: Evocări altfel ale celui mai important eveniment din istoria românilor, din culisele Unirii

Prin dubla alegere din 5 și 24 ianuarie 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza, provinciile românești înstrăinate aveau o țară unită spre care să privească, iar de la 1877-1878 aveau o Românie independentă ajunsă în curând regat, o Românie nu doar spre care să privească, ci căreia să i se alăture în actu...

Oricine a construit vreodată se confruntă cu o mare dilemă: căror antreprenori ar trebui să li se încredințeze construcția sau renovarea?

Oricine a construit vreodată se confruntă cu o mare dilemă: căror antreprenori ar trebui să li se încredințeze construcția sau renovarea?

100 km, doar pe baterie. Hibrid cu puteri electrice. Ce oferă un MG de 40.000 de euro

Până de curând, China producea mult şi în mare parte pentru piaţa internă.

Analize și investigații medicale decontate peste valoarea de contract. Care sunt condițiile

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță care sunt categoriile de servicii paraclinice care se decontează peste valoarea de contract

AUR și-a încălcat promisiunile din 2023. Nu a organizat referendum pentru banii cash, dar vrea referendum pentru demiterea lui Iohannis

Eliminarea numerarului din economie, repus pe masă de ministrul Finanțelor. Opoziția a uitat că și-a luat angajamentul să împiedice acest lucru

Cod galben de ceață în opt județe ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, o serie de atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă valabile în următoarele două ore în zone din opt judeţe. Vizibilitatea în trafic este scăzută chiar sub 50 de metri

Șantierul naval de la Mangalia pierde cel mai mare atu: forța de muncă. Damen gonește muncitorii, în loc să înceapă un contract uriaș

La mai puțin de un an de când angajații șantierului naval de la Mangalia primeau asigurări în legătură cu reluarea activității, cu noi contracte pentru care va fi nevoie să se angajeze peste 1.000 de specialiști, s-a ajuns, astăzi, la anunțul că vor mai fi concediați aproape 300 de oameni.

24 ianuarie, Unirea Principatelor: Cum a apărut statul unitar român

Ziua în care, în 1859, colonelul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitorul Țării Românești, devenind primul lider al Principatelor Unite și, după câțiva ani, al statului unitar România, este marcată pe 24 ianuarie.

O femeie a ajuns în spital cu arsuri după un incendiu izbucnit la Pitești

Un apartament de la etajul trei al unui bloc din strada Turda din Pitești a luat foc în timpul nopții.

Good News

Only good and positive news.