Trump vrea Groenlanda cu tot dinadinsul. Convorbire „oribilă” între liderul SUA și premierul danez

Trump vrea Groenlanda cu tot dinadinsul. Convorbire „oribilă” între liderul SUA și premierul danez
📅 2025-01-27

Danezii se află în stare de șoc, după o convorbire telefonică calificată drept „oribilă”, între Donald Trump și premierul danez, Mette Frederiksen, care a refuzat ferm cererea șefului Casei Albe de a cumpăra Groenlanda.

Într-o convorbire telefonică îngrozitoare, așa după cum a fost caracterizată aceasta de către înalți oficiali europeni, noul președinte american a dat drumul unui „torent de agresivitate”, după ce șefa executivului danez i-a răspuns ferm că Groenlanda nu este de vânzare.

Apelul fulgerător al lui Trump, făcut pe 15 ianuarie, cu cinci zile înainte de inaugurarea președinției sale, s-a transformat în 45 de minute de dezbateri încinse, care au inclus amenințări cu impunerea de tarife draconice Danemarcei, aliat al SUA în cadrul NATO. 

Potrivit publicației „Financial Times”, care a citat, sub rezerva anonimatului, cinci actuali și foști oficiali europeni de rang înalt informați în privința acestei convorbiri, conversația a fost una „oribilă”, Trump devenind agresiv și conflictual după ce a primit refuzul premierului danez de a vinde Groenlanda.

 „Trump a fost foarte ferm. A fost un duș rece. Înainte, era greu să îl luăm în serios. Dar cred că este serios și, potențial, foarte periculos.”, a declarat una dintre sursele citate.

O altă sursă informată în privința apelului telefonic a afirmat: „Intenția a fost foarte clară. Ei o vor. Danezii sunt acum în modul de criză (...) Danezii sunt complet speriați de acest lucru.”.

Potrivit unui fost oficial danez, convorbirea a fost „o conversație foarte dură”, iar Trump „a amenințat cu măsuri specifice împotriva Danemarcei, cum ar fi tarife specifice”.

Citește pe Antena3.ro
Ce se ascunde, de fapt, sub stratul gros de gheață din Groenlanda

Obsesia noului șef al Casei Albe

Trump declarase anterior că SUA trebuie să dețină Groenlanda și a refuzat să excludă folosirea forței militare americane pentru a prelua controlul asupra teritoriului arctic autonom, revenit sub controlul Danemarcei încă din 1953. 

În timpul unei conferințe de presă derulate în urmă cu câteva săptămâni, Trump afirma că SUA au nevoie de Groenlanda „din rațiuni de securitate economică” și națională, în vederea contracarării amenințărilor din regiune, din partea Rusiei și a Chinei. 

Groenlanda este cea mai scurtă rută din Europa către America de Nord și este importantă, în același timp, din perspectiva sistemului de avertizare al SUA în privința rachetelor balistice inamice. 

Insula arctică de 2.166.007 km², care numără 57.000 de locuitori, este bogată în petrol și gaze, are vaste resurse minerale neexploatate, precum și diverse materii prime pentru tehnologia verde.

Fixația lui Trump în privința Groenlandei face parte din dorința sa mai largă de expansionism. El a cerut Canadei să se declare stat american, vrea să preia controlul asupra Canalului Panama și a redenumit Golful Mexic în „Golful Americii”.

„Președintele Trump a fost clar în privința faptului că siguranța și securitatea Groenlandei sunt importante pentru Statele Unite, în timp ce China și Rusia fac investiții semnificative în întreaga regiune arctică.

Președintele este angajat nu numai să protejeze interesele SUA în Arctica, ci și să colaboreze cu Groenlanda pentru a asigura prosperitatea reciprocă a ambelor națiuni.”, a declarat Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

Un „NU” hotărât

Răspunsul ministrului de Externe al Groenlandei, Ane Lone Bagger, a venit însă imediat: „Suntem deschiși pentru afaceri, dar nu suntem de vânzare!”.

De altfel, încă din timpul discursului său de Anul Nou, Múte Egede, prim-ministrul Groenlandei, afirma că dorește ca teritoriul său să se elibereze de „lanțurile colonialismului”. 

Apoi, în urma unei vizite a lui Donald Trump Jr., la începutul acestui an, Egede preciza: „Noi suntem groenlandezi. Nu vrem să fim americani. Nu vrem să fim nici danezi. Viitorul Groenlandei va fi decis de Groenlanda”.

În 1953, Groenlanda a redevenit parte a Regatului Danemarcei, iar în 1979 a primit statutul de autonomie. Deși Copenhaga administrează politica externă și de securitate a Groenlandei, teritoriul autonom are propriul său parlament.

La rândul ei, vorbind pentru un post local de televiziune la începutul acestei luni, șefa executivului danez, Mette Frederiksen, declara că teritoriul autonom „nu este de vânzare”, adăugând: „Văzută prin ochii guvernului danez, Groenlanda aparține groenlandezilor”.

Concomitent, într-un interviu acordat postului „Times Radio”, fostul ministru danez de Externe, Mogens Lykketoft, a descris intenția lui Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei drept „o expansiune imperială a unei țări mari către o țară foarte mică”.

Disputa asura Groenlandei s-a extins, de altfel, și în alte părți ale lumii. În Regatul Unit, spre exemplu, purtătorul de cuvânt liberal-democrat pentru Afaceri Externe, Calum Miller, a condamnat comportamentul lui Trump.

„Trump nu este un partener de încredere, care dorește să colaboreze cu aliații. Regatul Unit ar trebui să se implice cu fermitate, mai degrabă decât să meargă cu șapca în mână la un președinte care caută să profite de oricine arată slăbiciune.”, a spus el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

  • Ce se va întâmpla cu piața imobiliară din România, în următoarele luni. Analist financiar: „Nu vom vedea scăderi ca în 2009”
  • Vizitele lui Iohannis în Africa, inutile. MAE și ARICE confirmă că n-au dezvoltat relațiile cu statele vizitate de președinte
  • Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
  • Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești
  • Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”
  • Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o
  • Rezultate Loto azi, 26 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
  • Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

3 Zodii scapă de necazuri pe 27 Ianuarie 2025

Pe 27 ianuarie 2025, trei zodii vor experimenta sfârșitul unor greutăți majore din viața lor.

Aproape 300 de luptători, duși în Congo de Horațiu Potra, blocați în orașul Goma

Aproape 290 de cetățeni români sunt blocați în orașul Goma, Republica Democratică Congo, după ofensiva unei grupări rebele susținute de Rwanda. Agenții de securitate, care își au taberele chiar în orașul Goma, au fost duși în Congo de Horațiu Potra.

Cultivăm puțină sfeclă de zahăr, dar și asta rămâne pe câmp. Vine lovitura Mercosur

Cultura sfeclei de zahăr este pe cale de dispariție în România, după ce aproape toate fabricile de zahăr și-au închis porțile.

Începe BAC 2025! Astăzi se dă prima probă

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2025 începe luni cu probele de evaluare a competențelor.

Taifunul Trump devastează agențiile federale și ordinea constituțională cu o viteză uluitoare

​​​​​​​Donald Trump s-a întors la Casa Albă de numai șase zile și, cu toate acestea, și-a impus deja voința la Washington, cu o viteză și o eficiență uluitoare. Aflat la apogeul puterii, imprevizibilul lider american demonstrează astfel că și cele mai radicale promisiuni de campanie sunt departe ...

Tragedie rutieră în Mehedinți

Un accident grav s-a produs luni dimineață pe o șosea din județul Mehedinți. Patru persoane au fost rănite în urma impactului dintre două mașini. La fața locului au fost trimise mai multe echipaje medicale, de pompieri și de la Poliție.

Curentul de la Parlament va costa, anul acesta, câte o vilă în fiecare lună

În 2025, la fiecare 30 de zile, energia electrică va costa 255.102 euro. Parlamentul consumă curent cât 5.000 de apartamente

Diana Șoșoacă moare cu Georgescu de gât

Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențialele din mai l-ar putea scoate din cursă pe Călin Georgescu. Mișcare „la rupere” în zona suveranistă, în bătălia pentru Cotroceni.

Armata israeliană a început retragerea din Gaza

Surse palestiniene raportează că IDF a început retragerea din vestul Coridorului Netzarim din Gaza, pregătind zona pentru revenirea locuitorilor strămutați, scrie The Times of Israel.

Situație absurdă: se fac aproape 2.000 de exproprieri, deși se știe că nu mai e nevoie de ele. Ministerul Transporturilor își agravează greșelile, în scandalul demolărilor

Haosul din jurul DN 71 continuă. Hotărârea de Guvern nu s-a anulat, iar notificările de expropriere au intrat în linie dreaptă.

Good News

Only good and positive news.