Planeta se înarmează până în dinți! Cheltuieli militare record

Planeta se înarmează până în dinți! Cheltuieli militare record
📅 2025-05-22

Într-o lume în care superputerile se definesc tot mai mult prin forța economică și militară, statele continuă să investească anual sute de miliarde de dolari în apărare. Cheltuielile au atins sume record, pe fondul războiului din Ucraina, a conflictului din Gaza, precum și a amenințării tot mai accentuate exercitate de către armata chineză asupra Taiwanului.

În 2024, cheltuielile militare globale au atins un nou record: 2,7 trilioane de dolari. Doar trei țări au fost „responsabile” pentru peste jumătate din această sumă, arată Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

Topul înarmării

Statele Unite continuă să domine cheltuielile militare la nivel mondial, cu un buget de aproape 1 trilion de dolari – adică 3,4% din PIB-ul american. Mai exact, prin alocarea a 997 de miliarde de dolari, anul trecut, SUA acoperă peste o treime din totalul global și deține cel mai mare buget de apărare din lume.

Pe locul doi se află China, cu cheltuieli estimate la 314 miliarde de dolari, în creștere cu 7% față de 2023. În ultimul deceniu (2015-2024), bugetul militar al gigantului asiatic a crescut cu 59%.

Rusia, între timp, a înregistrat o creștere anuală de 38%, ajungând la aproape 150 de miliarde de dolari. 

Împreună, SUA, China și Rusia – adesea văzute drept rivali strategici – au acoperit 54% din cheltuielile militare globale în 2024.

Topul este completat de Germania (88,5 miliarde de dolari) și India (86,1 miliarde de dolari), care și-au intensificat cheltuielile militare pe fondul tensiunilor geopolitice în creștere. În cazul Indiei, conflictele latente cu Pakistan și China influențează în mod decisiv bugetul de apărare.

În ceea ce privește Germania, un actor-cheie în cadrul NATO, majorarea bugetului militar este legată în mare parte de războiul din Ucraina. 

Citește pe Antena3.ro
VIDEO Turiștii fug speriați după ce un turn chinezesc vechi de 600 de ani începe să se prăbușească. Fusese restaurat recent

Pe locul șase se plasează Regatul Unit, cu cheltuieli militare estimate la aproape 82 de miliarde de dolari, iar poziția a șaptea este ocupată de Arabia Saudită, care a investit peste 80 de miliarde de dolari, în dorința de a deveni unul dintre principalii actori dintr-o regiune amenințată de extinderea conflictului israeliano-palestinian.  

Ucraina – cea mai mare povară militară raportată la PIB

Pe locurile următoare se clasează, la egalitate, Ucraina și Franța, cu un total de 64,7 miliarde de dolari. 

Ucraina a înregistrat cea mai mare creștere a cheltuielilor militare din ultimii ani – de aproape zece ori mai mari față de nivelul din 2021. În 2024, bugetul militar al Ucrainei a reprezentat 34,5% din PIB, cel mai ridicat procent la nivel global.

Chiar dacă negocierile de pace directe dintre Rusia și Ucraina au fost reluate după peste trei ani de război, un armistițiu complet pare, deocamdată, extrem de greu de încheiat, în condițiile în care nici Moscova, nici Kievul nu sunt dispuse să renunțe la pretențiile lor inițiale.

Mai mult, Rusia dă tot mai mult impresia că nu-și dorește oprirea ofensivei, deoarece acesta nu este un război pe care Rusia își poate permite să pară că l-a pierdut. 

Pregătiri de război în NATO

Per total, țările NATO au cumulat 55% din cheltuielile militare mondiale în 2024, pe fondul conflictului militar din Ucraina. 

De altfel, secretarul general al NATO, Mark Rutte, le-a propus în această lună celor 32 de ţări membre ale alianţei să aloce cel puţin 5% din produsul lor intern brut (PIB) pentru cheltuieli militare şi de securitate, până în 2032.

Mark Rutte se aşteaptă ca la summitul NATO, din iunie, de la Haga, obiectivul care trebuie atins până în 2032 să fie de 3,5% pentru cheltuieli militare şi de 1,5% pentru cheltuieli conexe, precum infrastructură şi securitate cibernetică.

Acest nivel de cheltuieli corespunde solicitărilor formulate în repetate rânduri de echipa preşedintelui american Donald Trump.

Până la sfârşitul anului 2024, 22 de ţări NATO au atins obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, convenit în 2014 la un summit al Alianţei. Mai multe ţări, inclusiv Italia, Spania şi Belgia, nu au atins încă acest obiectiv.

Alocarea a 3,5% din PIB pentru cheltuieli strict militare, până în 2032, va reprezenta un efort bugetar semnificativ pentru aceste ţări. 

Pe de altă parte, acestor state le va fi mult mai uşor să aloce 1,5% din PIB pentru cheltuieli legate de securitate, dintre care unele, cum ar fi construcţia infrastructurii de transport, sunt deja luate în considerare.


 

  • Se adâncește misterul în cazul Denisei, românca dispărută în Italia. Poliția crede că a fost răpită, iar ultimul ei mesaj este alarmant
  • Cine sunt cei doi viceprimari care se luptă pentru locul lăsat liber de Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Bijuterii și ceasuri de 30.000 de euro, multe firme și patru apartamente
  • Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
  • Ce șanse are Simion la CCR. Augustin Zegrean: Se bagă-n seamă. Aseară spunea că el are fruntea lată, nu așa se câștigă o contestație
  • Mihai Gâdea: George Simion este o rușine națională. Este incalificabil și dezgustător
  • Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”
  • Nicușor Dan, felicitat de Universitatea Sorbona, după ce a fost ales Președintele României. Acolo și-a dat doctoratul
  • Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Meteo: urmează o perioadă cu averse torențiale și rafale de vânt

Administrația Națională de Meteorologie anunță că urmează o perioadă cu averse torențiale și rafale de vânt. Specialiștii au emis o informare meteorologică valabilă până luni seara, dar și o atenționare cod galben în vigoare joi.

Regatul Unit predă suveranitatea Insulelor Chagos către Mauritius

Guvernul britanic urmează să semneze joi un acord prin care va transfera suveranitatea Insulelor Chagos către Mauritius, în schimbul păstrării unei baze militare strategice operate de SUA și Regatul Unit pe insula Diego Garcia, relatează BBC.

Culoarea fumului de eșapament: ce înseamnă și ce defecțiuni poate indica?

Imaginează-ți că te afli în trafic, iar în oglinda retrovizoare observi o dâră de fum colorat ieșind din țeava de eșapament a mașinii care încearcă să te depășească.

Tânără de 27 de ani, reținută de DIICOT, în cazul morții lui Rareș Ion, copilul minune de la „Next Star”

O tânără de 27 de ani a fost reținută de procuorii DIICOT, în cazul morții lui Rareș Ion, copilul minune de la „Next Star”.

Horoscop zilnic, 23 mai 2025: Taurii sunt obosiți, Fecioarele au chef de muncă, iar Peștii sunt copleșiți

Horoscop zilnic, 23 mai 2025: Leii trebuie să evite impulsivitatea, Balanțele au discuții toxice, iar Vărsătorii trebuie să vadă ceea ce este pozitiv, nu să se concentreze pe negativ.

Micile bucurii care ne schimbă viața

Viața de zi cu zi poate părea, uneori, o înșiruire de rutine și responsabilități. Însă dincolo de agitația cotidiană, se află acele mici bucurii care, de fapt, dau sens întregii povești.

Ghid practic: cum să alegi bijuteriile potrivite pentru fiecare zi

Bijuteriile au puterea de a completa orice ținută și de a exprima o parte subtilă din personalitatea ta. Dar cum alegi accesoriile care ți se potrivesc cel mai bine?

Cum să îți pregătești bagajul de vacanță

Pregătirea bagajului pentru vacanță poate părea o activitate simplă, dar când vine vorba de organizare, trebuie să fii strategic.

Top 5 deserturi ușor de preparat

Uneori, cele mai bune deserturi sunt cele care nu necesită ore întregi în bucătărie. Dulciurile simple, preparate cu ingrediente la îndemână, pot aduce bucurie în orice moment al zilei. În plus, ai avantajul de a ști exact ce conțin, fără aditivi sau conservanți.

Nou incident în Biroul Oval: Trump l-a atacat pe președintele sud-african, acuzându-l de genocid

Președintele american, Donald Trump, l-a atacat pe președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, în timpul unei întâlniri de la Casa Albă. Trump a difuzat un videoclip care arată dovezi privind un „genocid” al fermierilor albi în Africa de Sud. Ramaphosa a respins acuzațiile lui Trump.

Good News

Only good and positive news.