În calitatea de ministru al Educației, dar și de profesor universitar, rector și cercetător cu foarte multă experiență, Daniel David a lansat o propunere de reformă a întregului sistem de învățământ și de cercetare. Analiza și strategia le-a făcut singur, având ca bază de pornire toate studiile și rapoartele instituțiilor naționale și internaționale din ultimii ani. Deși îndreaptă sistemul românesc spre standardele internaționale și a propus ca model ce ar putea fi preluat și adaptat în țara noastră sistemul din Franța, David respinge categoric introducerea materiei „Educație sexuală”, dar și unele recomandări venite din partea OECD. Ideea de bază a reformei ar fi reducerea birocrației și a curriculei, astfel încât învățarea să se îndrepte spre „mai puțină materie, dar mai relevantă și mai bine predată”. Ministrul și-a explicat proiectul în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc ieri, la Ministerul Educației.
În legătură cu sistemul preuniversitar, actualul ministru al Educației, Daniel David, a propus o debirocratizare la nivel județean, prin numirea politică a inspectorilor generali – pe sistemul prefectului care este reprezentantul Guvernului în teritoriu – dar va face modificări ale legislației, astfel încât să nu fie politizate școlile, urmând ca toți ceilalți inspectori și directorii instituțiilor de învățământ să ocupe posturile doar prin concurs, iar directorii să nu poată fi demiși prin decizie politică.
Licențierea cadrelor didactice ar urma să ia locul actualei forme de titularizare, astfel încât absolvenții de facultate să fie acreditați în sistemul de educație, apoi să poată da concurs de ocupare a postului direct la școală. Ministrul a explicat că în acest fel nu se va mai ajunge la situații în care profesori care sunt foarte bine pregătiți și iau note foarte mari la titularizare să fie nevoiți să repete examenul an de an, până reușesc să obțină o catedră.
Se pune și problema evaluărilor periodice. David a propus introducerea unei evaluări la 5 ani, pentru contractele de muncă pe perioadă nedeterminată, dar nu prin susținerea unor noi examene, ci printr-un sistem de evaluare care să ia în considerare performanțele cadrelor didactice și felul în care sunt percepute de conducerea unităților de învățământ. Un rezultat nesatisfăcător nu ar atrage după sine pierderea contractului de muncă, ci ar urma o perioadă de doi ani în care profesorul să poată dovedi performanța la un anumit nivel, iar dacă nici după această perioadă nu va atinge standardele, ar urma să piardă postul pe care l-a obținut inițial.
Licențierea și modificările titularizării s-ar putea aplica de anul acesta. Ministrul a vorbit și despre Evaluarea națională a elevilor de clasa a VIII-a care s-ar putea schimba acum, doar dacă se va ajunge la o înțelegere cu toți factorii de decizie implicați.
Sistem de evaluare la standarde internaționale
Același sistem de evaluare, pe aceleași principii de performanță și evaluare, sunt propuse de ministru și pentru sistemul universitar – atât pentru profesori și cercetători, cât și pentru universități și institutele de cercetare. Ministrul a explicat că vor primi în continuare finanțare acele institute și universități care vor face performanță în cercetare, dezvoltare și inovare, iar cele care nu se vor ridica la standardele stabilite vor putea să se autofinanțeze, din surse alternative.
Daniel David propune refacerea „arhitecturii” sistemului pe criterii de performanță și calitate, astfel încât să fie vizată excelența, atât în preuniversitar, cât și în învățământul superior. A avut în vedere sisteme de educație și de cercetare care sunt deja funcționale în alte țări și ar putea fi aplicate în România. Pentru a se ajunge la performanțe similare cu cele ale universităților clasate pe primele locuri în topurile internaționale, propunerea ministrului este cea de fuziune, astfel încât să fie create centre universitare puternice. Există deja exemple de succes ale unor universități mici care au fost preluate de unele mari și care astfel și-au îmbunătățit performanțele, în ultimii ani. Un exemplu este Universitatea Politehnica din București care a preluat Universitatea din Pitești.
Mai mult, cu mai puțin
Viziunea ministrului în legătură cu sistemul preuniversitar este bazată pe „mai puțină materie, dar mai relevantă și mai bine predată, în loc de mai multă materie, dar irelevantă și mai prost predată” - a explicat David. Acesta vrea să introducă noi materii la Evaluarea Națională, dar nu în așa fel încât să supraîncarce elevii, ci pe un sistem simplificat și standardizat care să le dea posibilitatea și celor care au rezultate mai bune la alte materii în afară de Limba Română și Matematică să obțină rezultate bune și să poată alege un liceu la care să se perfecționeze în domeniile respective – de exemplu Chimie, Biologie etc. Încă nu s-a ajuns la stabilirea unor reguli care ar putea fi aplicate, dar ministrul spune că o astfel de examinare ar reduce riscurile ca elevii bine pregătiți să piardă șansa unei evaluări corecte, reducându-se cazurile în care rezultatele examenelor depind de o situație defavorabilă de moment și oferind mai multe avantaje celor care nu excelează la principalele două materii, ci la alte specializări.
De asemenea, ar urma să existe licee la care admiterea să se facă în baza Evaluării Naționale, dar și licee care să decidă organizarea examenelor de admitere. Pentru învățământul din mediul rural, ministrul a propus crearea unor campusuri în care să fie aduși elevii din mai multe sate, să existe microbuze școlare, masă caldă, oferită de fiecare campus, astfel încât să se poată asigura o calitate mult mai bună a învățământului. Daniel David a explicat că există câteva exemple de succes în România și a vizitat astfel de campusuri, unde inițial a existat o revoltă a părinților, dar după ce au văzut rezultatele, toți membrii comunității au fost de acord că acest sistem este mult mai bun decât cel anterior.
Pe model francez, dar fără Educație sexuală
O problemă în calea implementării acestui sistem – dacă propunerea actualului ministru va fi acceptată de viitorul Guvern, este finanțarea, mai ales în situația în care se află România acum, din punct de vedere economic. Însă Daniel David a precizat că va accepta să fie în continuare ministru al Educației, în viitorul Executiv, doar dacă i se va susține reforma.
Deși ministrul a explicat că multe dintre modificări sunt sau pot fi preluate din sistemul francez, a respins categoric introducerea materiei „Educație sexuală”. „Eu nu susțin introducerea în curriculum a unei discipline cu acest nume, educație sexuală, dintr-un simplu motiv s-a ideologizat discuția foarte mult și orice încercare de a o pune disciplină sau să poartă acest nume generează discuții care nu mai pot fi controlate științific sau curricular. N-ai cum să le controlezi”, a declarat David, explicând că este nevoie să li se explice copiilor anumite lucruri, dar din perspectivă anatomică sau în cadrul unor ore de Educație sanitară – propunere inclusă de la început și în planurile-cadru care încă sunt în dezbatere: „O educaţie sexuală necolorată ideologic, ci foarte pragmatic, natural - să ştii lucrurile importante pentru un om, în viaţa asta - trebuie să existe în curriculum, dar acele lucruri trebuie făcute ca unităţi de învăţare, fără ingerinţe ideologice prinse în discipline de biologie şi în discipline pe care aş vrea să le avem, care să poarte numele de Educaţie pentru sănătate”, a mai explicat ministrul.
În legătură cu propunerile pe care le-a făcut, Daniel David a precizat că vor exista dezbateri și analizează toate propunerile și criticile care i-au fost aduse, pentru că își dorește să ajungă la o formulă cât mai bună a viitoarei reforme, dar își dorește să creeze o „arhitectură” a sistemului de educație care să rămână stabilă și să aibă continuitate în viitoarele guverne, chiar dacă unele lucruri vor mai fi schimbate, în funcție de culoarea politică a Executivului, în timp. Și pentru a implementa aceste modificări pe care le propune va fi nevoie de noi modificări legislative care se vor face după ce se va stabili componența viitorului Guvern, dacă viitorii colegi de guvernare vor accepta reforma pe care actualul ministru al Educației o propune.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹