Infractorii de pe internet, organizați ca o corporație de furat bani

Infractorii de pe internet, organizați ca o corporație de furat bani
📅 2025-05-22

Pe rețelele de socializare au apărut noi infractori care reușesc să fure bani de pe cardurile bancare ale victimelor credule.

Deși Poliția Română este pe urmele celor care comit astfel de infracțiuni pe internet și s-a reușit destructurarea mai multor rețele, în ultimii ani, apar în continuare noi tehnici de manipulare a victimelor care își oferă datele bancare și astfel rămân fără bani. Cele mai noi metode de pe Facebook folosesc povești credibile despre foști angajați ai unor mari companii din România care spun că ar fi fost concediați pe nedrept și „vând ponturi” celor care își doresc să cumpere produse foarte scumpe, la prețuri derizorii. Poliția a destructurat recent o astfel de rețea infracțională care era organizată ca o adevărată corporație, pentru că se folosesc inclusiv psihologi și copywriteri care să poată crea povești cât mai atractive pentru victime.

Infractorii care își caută victime pe internet, pe rețelele de socializare, nu sunt doar în România, ci în toate țările lumii. Cele mai frecvente metode prin care hoții păcălesc victimele, pentru a le fura datele personale și accesul la cardurile bancare sunt cele prin care oamenii creduli sunt atrași de un „chilipir” - se oferă un produs foarte scump, la un preț exagerat de mic, astfel încât victimele să fie tentate și să riște, fără a se mai gândi la consecințe. Dar pentru a „hipnotiza” victima, se oferă „la pachet” și o poveste care mai întâi stârnește emoție.

Una dintre cele mai recente astfel de tehnici se aplică prin mesaje sponsorizate pe Facebook, postate de pe conturi false ale unor personaje care se prezintă drept foști angajați ai unor depozite sau mari rețele de magazine. Povestea „lacrimogenă” este a persoanei care se plânge că ar fi fost concediată de la respectivul mare magazin, ca apoi să facă o ofertă de nerefuzat: un telefon foarte scump, la un preț de câțiva lei, o trotinetă electrică de ultimă generație, la câteva zeci de lei, o mașină electrică pentru copii, la doar 10  lei etc.

Anunțurile sunt sponsorizate

Polițiștii care se ocupă de prevenție au cercetat multe astfel de conturi și anunțuri false, mergând din aproape în aproape, până au aflat exact cum operează infractorii. Multe dintre aceste anchete au fost publicate pe site-ul sigurantaonline.ro și pe pagina de Facebook „Prevenirea Criminalității” pentru a atrage atenția asupra modului de operare. Unii dintre hoți deja sunt după gratii, dar apar din ce în ce mai mulți, cu aceleași metode sau variante ale lor. 

De exemplu, metoda care acum este foarte răspândită pe Facebook, în România, a apărut inițial printr-o rețea internațională, iar poveștile falșilor foști angajați erau legate de depozite sau companii internaționale, cum ar fi Amazon, fiind traduse în limba română, destul de stângaci, cu Google Translate. Acum, infractorii copiază metodele, dar scriu în limba română, fără greșeli, personajele și companiile fiindu-le cunoscute victimelor din țara noastră, astfel încât povestea lor să fie cât mai credibilă și astfel să poată determina victima să încerce obținerea unor produse la prețuri foarte mici, fără a se mai gândi să verifice site-urile pe care le accesează, în drumul online spre achiziționarea acelor produse.

Cum se convinge victima

În aceste anunțuri – pe care Facebook nu a dorit să le elimine nici măcar după ce Poliția Română a făcut mai multe solicitări în acest sens – apare, de obicei, un link pe care victima îl accesează. Linkul poate produce el însuși pagube, fiind însoțit de un virus. Dar poate fi și un link spre un site clonă, fără să viruseze dispozitivul.

Citește pe Antena3.ro
VIDEO Turiștii fug speriați după ce un turn chinezesc vechi de 600 de ani începe să se prăbușească. Fusese restaurat recent

Ajuns pe site-ul clonat al magazinului sau al depozitului, cel care a căzut în această capcană parcurge câțiva pași pentru a face plata, după ce alege produsul pe care l-a văzut în prezentarea falsă de pe Facebook. Multe victime sunt convinse că produsele respective chiar se vând la acele prețuri extrem de mici, pentru că hoții au grijă să posteze și comentarii de la falși cumpărători care postează fotografii și comentarii, tot de pe niște conturi false. 

Infractorii se bazează pe câteva lucruri simple din psihologia comportamentală: superficialitatea, neglijența, lipsa de cunoaștere a victimei și atracția pe care o prezintă produsul „chilipir”, pentru că majoritatea utilizatorilor rețelelor de socializare nu verifică fiecare cont de pe care se postează „mărturiile”, cei mai mulți nu își pot da seama dacă sunt conturile de Facebook ale unor persoane reale sau sunt false, iar numărul mare de comentarii de pe conturi diferite e suficient, pentru cei mai mulți, să-i convingă de veridicitatea anunțului.

Astfel, ajungând la secțiunea de plată, pe un site clonă pe care cele mai multe victime nu știu cum să-l deosebească de pagina oficială de internet a companiei respective, infractorii solicită parolele de acces la cardul și la contul bancar, cu toate datele personale ale cumpărătorului. După acest pas, infractorii au acces direct la banii victimei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

  • Se adâncește misterul în cazul Denisei, românca dispărută în Italia. Poliția crede că a fost răpită, iar ultimul ei mesaj este alarmant
  • Cine sunt cei doi viceprimari care se luptă pentru locul lăsat liber de Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Bijuterii și ceasuri de 30.000 de euro, multe firme și patru apartamente
  • Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
  • Ce șanse are Simion la CCR. Augustin Zegrean: Se bagă-n seamă. Aseară spunea că el are fruntea lată, nu așa se câștigă o contestație
  • Mihai Gâdea: George Simion este o rușine națională. Este incalificabil și dezgustător
  • Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”
  • Nicușor Dan, felicitat de Universitatea Sorbona, după ce a fost ales Președintele României. Acolo și-a dat doctoratul
  • Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Meteo: urmează o perioadă cu averse torențiale și rafale de vânt

Administrația Națională de Meteorologie anunță că urmează o perioadă cu averse torențiale și rafale de vânt. Specialiștii au emis o informare meteorologică valabilă până luni seara, dar și o atenționare cod galben în vigoare joi.

Regatul Unit predă suveranitatea Insulelor Chagos către Mauritius

Guvernul britanic urmează să semneze joi un acord prin care va transfera suveranitatea Insulelor Chagos către Mauritius, în schimbul păstrării unei baze militare strategice operate de SUA și Regatul Unit pe insula Diego Garcia, relatează BBC.

Culoarea fumului de eșapament: ce înseamnă și ce defecțiuni poate indica?

Imaginează-ți că te afli în trafic, iar în oglinda retrovizoare observi o dâră de fum colorat ieșind din țeava de eșapament a mașinii care încearcă să te depășească.

Tânără de 27 de ani, reținută de DIICOT, în cazul morții lui Rareș Ion, copilul minune de la „Next Star”

O tânără de 27 de ani a fost reținută de procuorii DIICOT, în cazul morții lui Rareș Ion, copilul minune de la „Next Star”.

Horoscop zilnic, 23 mai 2025: Taurii sunt obosiți, Fecioarele au chef de muncă, iar Peștii sunt copleșiți

Horoscop zilnic, 23 mai 2025: Leii trebuie să evite impulsivitatea, Balanțele au discuții toxice, iar Vărsătorii trebuie să vadă ceea ce este pozitiv, nu să se concentreze pe negativ.

Micile bucurii care ne schimbă viața

Viața de zi cu zi poate părea, uneori, o înșiruire de rutine și responsabilități. Însă dincolo de agitația cotidiană, se află acele mici bucurii care, de fapt, dau sens întregii povești.

Ghid practic: cum să alegi bijuteriile potrivite pentru fiecare zi

Bijuteriile au puterea de a completa orice ținută și de a exprima o parte subtilă din personalitatea ta. Dar cum alegi accesoriile care ți se potrivesc cel mai bine?

Cum să îți pregătești bagajul de vacanță

Pregătirea bagajului pentru vacanță poate părea o activitate simplă, dar când vine vorba de organizare, trebuie să fii strategic.

Top 5 deserturi ușor de preparat

Uneori, cele mai bune deserturi sunt cele care nu necesită ore întregi în bucătărie. Dulciurile simple, preparate cu ingrediente la îndemână, pot aduce bucurie în orice moment al zilei. În plus, ai avantajul de a ști exact ce conțin, fără aditivi sau conservanți.

Nou incident în Biroul Oval: Trump l-a atacat pe președintele sud-african, acuzându-l de genocid

Președintele american, Donald Trump, l-a atacat pe președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, în timpul unei întâlniri de la Casa Albă. Trump a difuzat un videoclip care arată dovezi privind un „genocid” al fermierilor albi în Africa de Sud. Ramaphosa a respins acuzațiile lui Trump.

Good News

Only good and positive news.