În economie e ca în sănătate: mai bine să nu strici decât să repari 

În economie e ca în sănătate: mai bine să nu strici decât să repari 
📅 2025-01-27

Nu întâmplător, în domeniul sănătății, profilaxia e văzută drept... „leacul minune″”.

Corpul uman este perisabil și prezintă multiple vulnerabilități. Riscuri de răniri, îmbolnăviri și infecții apar la tot pasul. Pe lângă acestea, simțim tot timpul nevoia de stimulente de tot felul, pentru a face față eforturilor zilnice. De la cafea la băuturi energizante și mâncăruri grele, până la excese de tutun, alcool sau droguri propriu zise. Coroborate cu lipsa de timp și de apetit pentru mișcare și sport, toate astea riscă să ne omoare înainte de vreme sau cel puțin să ne bage în spital.

Tocmai de aceea, prevenția e infinit mai bună decât tratamentele și operațiile. E mai bine să nu strici decât să fii nevoit să repari. Asta pentru că, și dacă „reparațiile” sunt încununate de succes, starea post-tratament a corpului e mai precară decât ar fi fost dacă nu s-ar fi ajuns în situația de a fi nevoie de tratament. Ceea ce scade calitatea vieții rămase și îmbătrânește prematur.

O relație sănătoasă și echilibrată cu stimulentele este necesară și în economie. Deseori apar situații în care par necesare adoptarea și implementarea de măsuri de intervenție și reglementare din partea statului, pentru compensarea sau îndepărtarea unor neajunsuri sau „eșecuri” ale pieței. Asta se întâmplă când ceva pare că nu merge sau funcționează defectuos în „organismul” economic, raportat însă la un „optim” pur teoretic-matematic, pe care piața liberă nu l-a promis niciodată, fiind imperfectă precum viața însăși.

Astfel, „organe” și „sisteme” din „corpul economic” - sectoare economico-sociale sau pur și simplu grupuri de interese - cer diverse stimulente din partea autorităților pentru a-și optimiza rezultatele activității: de la subvenții, ajutoare de stat și credite preferențiale la bariere de intrare pe piețe, interdicții, limitări și așa mai departe. Uneori, sunt puse în practică, pe orizonturi multianuale, adevărate paradigme de intervenție, cu multiple straturi de măsuri și reglementări, care își propun, cel puțin declarativ, să atace ”marile probleme” ale omenirii, cum ar fi schimbările climatice și nu numai.

Toate intervențiile modifică echilibrele naturale în care economia se așază în fiecare moment, îi schimbă „metabolismul” prin stimulare. Ceea ce rezultă este apariția unor dependențe nesănătoase. Pentru că istoria economică ne-a arătat în mod repetat că măsurile de intervenție tind să se permanentizeze.

Nu e ca și cum intervii acum și stimulezi, să zicem, o lună, două, trei sau un an și după aceea abrogi intervenția și totul revine la „normalul” anterior momentului în care a survenit problema pe care vrei să o rezolvi. Precum stimulentele pur fizice, și cele politico-economice schimbă fundamental organismul asupra căruia intervin și îl fac mai vulnerabil.

Citește pe Antena3.ro
Ce se ascunde, de fapt, sub stratul gros de gheață din Groenlanda

În urma excesului de stimulente, fie boala apare în mod natural, ca acumulare de malinvestiții care în cele din urmă dau faliment, provocând recesiuni și crize financiare, fie este nevoie ca economia să fie supusă unui tratament extrem de dureros de „dezintoxicare”, prin îndepărtarea stimulentelor, ceea ce înseamnă tot suferință, adică falimente, pierderi de locuri de muncă, realocări de resurse și așa mai departe.

Tentația politică a stimulentelor este omenească și este, totodată, extrem de puternică. E limpede că nu poate fi evitată cu totul. Totuși, e bine să ne amintim că e mai bine să nu strici decât să repari. 

Așadar, ce e rău în a crește bunăstarea, cu ajutoare de la buget? Iată ce: subvențiile măresc deficitul. Urmează, invariabil, creșterea taxelor și contribuțiilor, apoi statul se pomenește că a scăzut colectarea, apelează la credite, iar când dobânzile și scadențele se acumulează, nu mai rămân bani pentru continuarea lor. Și atunci încep mișcările sociale, grevele, protestele, fiindcă e ușor să dai cuiva un „drept”, dar e greu să i-l iei înapoi. Iar istoria a demonstrat cât de repede se obișnuiesc oamenii cu subsidiile, cât de firesc li se pare, după puțină vreme, să primească ajutorul ca pe ceva care li se cuvine. E foarte simplu să sporești cheltuielile bugetare, vor fi destui cei care vor bani, numai că atunci când începi să retragi alocațiile oamenii consideră că li se ia un drept câștigat și le sunt deturnate așteptările. Unul își plănuia să-și schimbe mașina, altul să-și construiască o casă, ceea ce, brusc, nu se va mai întâmpla.

  • Ce se va întâmpla cu piața imobiliară din România, în următoarele luni. Analist financiar: „Nu vom vedea scăderi ca în 2009”
  • Vizitele lui Iohannis în Africa, inutile. MAE și ARICE confirmă că n-au dezvoltat relațiile cu statele vizitate de președinte
  • Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
  • Tezaurul Dacic, furat din Drents. Au dispărut 4 dintre cele mai valoroase artefacte, printre și Coiful de aur de la Coțofenești
  • Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”
  • Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o
  • Rezultate Loto azi, 26 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
  • Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

3 Zodii scapă de necazuri pe 27 Ianuarie 2025

Pe 27 ianuarie 2025, trei zodii vor experimenta sfârșitul unor greutăți majore din viața lor.

Aproape 300 de luptători, duși în Congo de Horațiu Potra, blocați în orașul Goma

Aproape 290 de cetățeni români sunt blocați în orașul Goma, Republica Democratică Congo, după ofensiva unei grupări rebele susținute de Rwanda. Agenții de securitate, care își au taberele chiar în orașul Goma, au fost duși în Congo de Horațiu Potra.

Cultivăm puțină sfeclă de zahăr, dar și asta rămâne pe câmp. Vine lovitura Mercosur

Cultura sfeclei de zahăr este pe cale de dispariție în România, după ce aproape toate fabricile de zahăr și-au închis porțile.

Începe BAC 2025! Astăzi se dă prima probă

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2025 începe luni cu probele de evaluare a competențelor.

Taifunul Trump devastează agențiile federale și ordinea constituțională cu o viteză uluitoare

​​​​​​​Donald Trump s-a întors la Casa Albă de numai șase zile și, cu toate acestea, și-a impus deja voința la Washington, cu o viteză și o eficiență uluitoare. Aflat la apogeul puterii, imprevizibilul lider american demonstrează astfel că și cele mai radicale promisiuni de campanie sunt departe ...

Tragedie rutieră în Mehedinți

Un accident grav s-a produs luni dimineață pe o șosea din județul Mehedinți. Patru persoane au fost rănite în urma impactului dintre două mașini. La fața locului au fost trimise mai multe echipaje medicale, de pompieri și de la Poliție.

Curentul de la Parlament va costa, anul acesta, câte o vilă în fiecare lună

În 2025, la fiecare 30 de zile, energia electrică va costa 255.102 euro. Parlamentul consumă curent cât 5.000 de apartamente

Diana Șoșoacă moare cu Georgescu de gât

Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențialele din mai l-ar putea scoate din cursă pe Călin Georgescu. Mișcare „la rupere” în zona suveranistă, în bătălia pentru Cotroceni.

Armata israeliană a început retragerea din Gaza

Surse palestiniene raportează că IDF a început retragerea din vestul Coridorului Netzarim din Gaza, pregătind zona pentru revenirea locuitorilor strămutați, scrie The Times of Israel.

Situație absurdă: se fac aproape 2.000 de exproprieri, deși se știe că nu mai e nevoie de ele. Ministerul Transporturilor își agravează greșelile, în scandalul demolărilor

Haosul din jurul DN 71 continuă. Hotărârea de Guvern nu s-a anulat, iar notificările de expropriere au intrat în linie dreaptă.

Good News

Only good and positive news.