Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui au fost memorabile anul acesta - Informatorul Moldovei

Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui au fost memorabile anul acesta - Informatorul Moldovei
📅 2024-09-16

Cultură, tradiții, teatru pentru copii, Nunta de Aur și multe alte evenimente într-o zi

Ziua marii sărbători creștinești Adormirea Maicii Domnului a fost încărcată pentru vasluieni. În frumosul parc Copou, recunoscut în toată țara, copiii au avut povești la scenă deschisă, dar poate mai important este că mulți copii au urcat pe scenă pentru a cânta și a spune poezii spre încântarea celor prezenți. A fost sărbătoarea tuturor vasluienilor, iar oaspeții prezenți în urbea lui Ștefan cel Mare au rămas profund impresionați de frumusețea evenimentelor și complexitatea manifestărilor prilejuite de Zilele Culturale ale Muncipiului Vaslui.

Un loc important în viața comunității îl ocupă proiectul „Primar pentru o zi” inițiat în urmă cu ceva timp și care își premiază câștigătorii cu ocazia Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui. Dis de dimineață, primarul pentru o zi a fost la serviciu, la Primăria Vaslui. Seara, pe scena din Centrul Civic s-a prezentat comunității fiind apreciat. E un proiect deosebit al comunității vasluiene care arată că grija celor de astăzi este pentru viitorul comunității.

Seniorii cetății au primit aprecierile comunității

Puțin după orele amiezii, seniorii cetății au primit aprecierile comunității pentru o viață cu adevărat frumoasă. Sunt adevărate exemple pentru generațiile care vin din urmă.  Peste 90 de familii au împlinit anul acesta cinci decenii de căsătorie. Să păstrezi familia unită, să găsești calea compromisului atunci când apar greutăți, să depășești în echipă toate obstacolele ce se ivesc, timp de 50 de ani, acestea sunt realizări deosebite. Familia este celula de bază a societății. Asta e realitatea, nicidecum cea cosmetizată, uneori contrazisă cu rea credință, care încearcă prin gălăgie să iasă în față. Ing. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, omul care a construit din temelii orașul, a avut doar cuvinte de apreciere pentru familiile care sunt exemple de urmat pentru generațiile viitoare. Primarul Pavăl le-a mulțumit seniorilor pentru tot ce au făcut aici, la ei în bătătură, de-a lungul anilor.

A devenit o tradiție ca în cadrul Zilelor Culturale ale municipiului Vaslui să fie aniversate cuplurile vârstnice la împlinirea a 50 de ani de căsătorie. Cu această ocazie, 92 de cupluri au primit din partea primarului Vasile Pavăl certificate de căsătorie și diplome într-un cadru festiv. În acest an a fost sărbătorită generația 1974, un an rodnic în întemeierea de familii.

„Vreau, în primul rând, ca spontaneitatea cuvintelor mele să ajungă la inima dumneavoastră. Vă urez „La mulți ani!”, să aveți sănătate și bucurie, să vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut pentru comunitatea noastră de-a lungul vremii. Vă mulțumesc și pentru faptul că ne sunteți modele. Sper ca modelele dumneavoastră să fie urmate nu numai de generația mea, 1978, ci și de generațiile mai tinere”, a afirmat Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Într-o atmosferă de sărbătoare, cuplurile prezente au retrăit momentele tinereții și au depănat amintiri din jumătatea de secol trăită împreună, cu bune si cu rele.

„Iată-vă astăzi aici, încărcați de amintiri, părinți de copii împliniți și bunici de nepoți ce vă luminează viața! Pentru toate acestea și nu numai, vă sunt recunoscător și vă spun simplu și frumos…vă mulțumesc! Vă urez mulți ani cu liniște, cu sănătate și cu bucurii până la adânci bătrâneți”, a spus primarul Vasile Pavăl.

În deschidere, părintele protopop Adrian Chirvasă a oficiat o slujbă de mulțumire pentru cuplurile aniversate.

Toate trebuie să fie prin exemplu, nu prin cuvinte!

Parcul Copou din municipiul Vaslui a găzduit o conferință intitulată „Maica Domnului, chip al nobleții și bucuriei”, susținută de Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a Schitului Lacu din Sfântul Munte Athos. La întâlnirea cu Părintele Pimen Vlad au participat aproape 3.000 de vasluieni, doritori să asculte sfaturile și învățăturile monahului de la Sfântul Munte Athos. Părintele Pimen Vlad a mărturisit că nu se aștepta la un public așa de numeros și a avut răbdarea necesară pentru a răspunde la multe dintre întrebările participanților.

„Nu mi-au plăcut niciodată extremele. Nici de-a dreapta, nici de-a stânga. Astea duc în prăpastie. Extremele, cele ce sunt de-a stânga, sunt toate neputințele omenești, care mă mai prind și pe mine. Mă trântesc, mă ridic, iar mă trântesc și mă ridic. În momentul în care cad mai ridic o mână și zic Doamne trage-mă înapoi, fiindcă nu reușesc să mă ridic. Sunt cele omenești. Dar, cele mai grele sunt cele de-a dreapta. În momentul în care te crezi că ești bun, că ești sfânt, că ai făcut lucruri bune, care te-au prins și nu-ți mai vezi murdăria sau starea ta. Te vezi bun, dar vezi greșelile celorlalți. Astea ajung de multe ori să te scoată în afara bisericii, fiindcă te vezi bun și nu îți vezi greșelile tale. … Crucea ta, a familiei, e să-ți crești copiii frumos, să le fii un exemplu frumos. Chiar dacă îi lași în pat, fiindcă sunt mici, tu pune-te în genunchi și citește cu voce tare, pentru că ei până o să adoarmă o să audă ceea ce le spui și încet lucrează mintea și inima lor. Toate trebuie să fie prin exemplu, nu prin cuvinte. Exemplul nostru bun”, a spus Părintele Pimen Vlad, în cadrul conferinței.

Conferința a fost coordonată de PS Ignatie, Episcopul Hușilor, și a fost organizată în cadrul Zilelor Culturale ale municipiului Vaslui.

Seara a fost incendiară în Centrul Civic al Vasluiului. Copii foarte talentați și muncitori din oraș au urcat pe scenă și au produs foarte multă bucurie celor prezenți. E vorba de artiști locali instruiți de profesori vasluieni. Am întâlnit opinii conform cărora tinerii vasluieni au cântat mai bine, au fost mult mai buni, decât „supertitratele” Ioana sau Delia. Sunt opinii ale celor prezenți în piață. Evident că un spectacol de succes înseamnă și nume consacrate în muzică, totuși promovarea talentelor locale se remarcă, iar organizatorii, în special Primăria Vaslui meirtă toate aprecierile pentru astfel de inițiative. Așa trăiau și se dezvoltau comunitățile din cele mai vechi timpuri și până astăzi.

A treia zi a manifestărilor a fost și mai „tare” și s-a încheiat cu un superb foc de artificii. Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui au atins toate laturile dezvoltării armonioase ale unei comunități: cultură, tradiții și sport. Au fost promovate chiar tradiții culinare, pe lângă lansări de carte, expoziții de pictură și multe alte evenimente deosebite. S-a tras cortina peste cea mai frumoasă manifestare de anul acesta și, probabil, cea mai reușită ediție a Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui. Impresiile la cald au fost extraordinare.

Organizatorii și în special primarul Vasile Pavăl, aflat la final de mandat, merită toate aprecierile.

Festivalul Gheorghe Cucu a încheiat magistral o săptămână culturală

De menționat este că săptămâna culturală a continuat și duminică 18 august cu un festival epntru suflet. E vorba de festivalul de muzică laică și religioasă Gheorghe Cucu. Piața Civică a fost plină la concertul de duminică seara. Asta arată că vasluienii sunt pretențioși, iubesc manifestările de calitate.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor formații corale de excepție. Pe scena din centrul civic al municipiului Vaslui au susținut recitaluri Corala Fantasia, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, Corul „Belcanto” din Republica Moldova, Corul „Dingus Est” din Vaslui, Corala „Kinonia” din Drobeta Turnu Severin, solista Maria Coman, Grupul „Trei Parale” și Grupul Psaltic „Tronos” din București.

„Cineva spunea foarte sugestiv că cel mai bun instrument muzical este vocea umană, cele două corzi vocale, care sunt un dar al lui Dumnezeu. În mâinile doctorului, ustensilele medicale capătă valoare, dacă acesta este priceput. În inima și în sufletul unui muzician, vocea lui este cea care oferă tratament pentru suflet, are un rol de liniștire, dar poate și să vindece. E multă gălăgie peste tot pe unde mergem. Din păcate, o luăm în noi, o multiplicăm și nu mai avem momentele acelea de răgaz ca să ne regăsim propria noastră ființă. Dacă nu ne regăsim pe noi înșine, nu avem cum să-i regăsim pe cei de lângă noi, îi vedem într-o altă lumină, în alte perspective, și nu așa cum sunt ei, luminoși și bucuroși”, a spus PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui a mulțumit celor implicați în organizarea evenimentului. „Mulțumesc tuturor celor cu care am colaborat în buna organizare a evenimentului. Mulțumesc și vasluienilor, care au venit în număr mare la Festival, apreciind calitatea acestuia și valoarea formațiilor invitate. Prezența lor în număr mare a dat importanța cuvenită manifestării”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri informatorul moldovei

S-a călătorit vara și a venit toamna cea bogată

Ziua Crucii (14 septembrie) este data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi și sub alte denumiri cum ar fi Cârstovul Viilor sau Ziua Șarpelui. În zonele viticole marchează începutul culesului viilor. Acum se crede că șerpii și alte reptile înc...

Excursie în lumea mărcilor (XVI)

În Rusia cea mai căutată este mierea de regiunea Kuban, iar în Maroc, mierea din flori de jujuba recoltată în Munţii Atlas. Regatul Unit furnizează câteva mărci de miere renumite: miere de York, de Perth şi de Snowdonia. York este unul dintre ducatele care fac parte din Anglia. Perth este un comi...

Toamna cea bogată și-a revărsat frumusețea peste colinele domoale ale Bălțaților

La Bălțații Iașilor, sărbătoarea în stil tradițional aduce bucurie, dar și elemente unicat în Moldova zilelor noastre. Dragostea pentru tradiții așează această frumoasă comunitate în fruntea comunităților din regiune și din țară. La început de toamnă și anul acesta, vrednicul primar Vasile Aștefa...

Excursie în lumea mărcilor (XV)

Spre deosebire de marca industrială, marca de regiune nu poate fi transmisă. Este legată organic de condiţiile unice naturale şi antropice ale regiunii de baştină. Transferul mărcii de regiune asupra produselor similare obţinute în alte părţi este un fals. Mihail Sadoveanu scrie în volumul “Oamen...

S-a supărat văcaru’ pe sat!

PAMFLET La Gherghești în județul Vaslui s-a supărat văcarul pe sat. Din folclor vine vorba cu văcarul care s-a supărat pe sat dintr-un motiv închipuit. Văcarul în cauză a uitat că el mănâncă o pâine albă pentru că proprietarii de animale din acel sat l-au angajat să le pască. El voia de acum să f...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..