„Eminescul meu a fost cioplit de un om care citeşte şi iubeşte ce a dat acest poet lumii. S-a întâmplat ca acel om să fie sculptor, să mângâie cu mâinile lui această lumină dată de zei oamenilor, marmura, să fie un sculptor bun care a aşteptat timpul când soarta a hotărât să apară, printre noi, masca lui Apollo drept Eminescul nostru. Eu am sculptat, în primul rând, nevoia noastră de Eminescu.” (Nicăpetre,Toronto, 2001).
(Imaginea de mai sus)
Un asemenea chip, în marmură sau turnat în bronz, dorim să-i ridicăm și noi, sătmărenii, poetului nostru național Mihai Eminescu.
După exact o sută de ani de la primul bust ridicat în Satu Mare, prin donații, dispărut, înlocuit în anul 1958 de bustul din fața Colegiului Național Mihai Eminescu, este de datoria noastră să lansăm o inițiativă în urma căreia, prin donații sau ajutoare, să îmbogățim zestrea culturală, artistică, a județului și municipiului Satu Mare.
Vom reuși? Așa cum au reușit și frații noștri maghiari să-i ridice în Satu Mare un monument marelui poet Petofi Sandor, vor reuși și românii sătmăreni.
Se apropie 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale. În țară au loc numeroase manifestări, se demarează noi proiecte culturale. Un mare scriitor invitat la Satu Mare spunea că fără cultură, la fel ca în orice altă reședință de județ, Satu Mare este doar un sat mai mare. Nimeni nu vrea acest lucru. Oamenii din instituțiile de cultură, asociațiile culturale, șefii de instituții, autoritățile locale, se străduiesc să mențină Satu Mare printre locurile în care cultura este la loc de cinste. Lipsește însă ceva: municipiul Satu Mare este printre foarte puținele reședințe de județ din România în care poetul național Eminescu nu are un monument. Anul trecut bustul poetului național al Ungariei Petőfi Sandor, a fost înlocuit cu o sculptură monumentală. Același lucru se va realiza anul acesta pentru poetul național Mihai Eminescu de la a cărui naștere se împlinesc 175 de ani.
Sub deviza SUSȚINEM RIDICAREA UNUI MONUMENT EMINESCU LA SATU MARE vineri, 10 ianuarie 2025, ora 15.00 vă invităm la Centrul Multicultural Poesis, (strada Mircea cel Bătrân nr. 9-11) la aniversarea a 35 de ani de la apariția primelor reviste de cultură din Satu Mare după căderea regimului comunist, SOLSTIȚIU, POESIS și PLEIADE.
Săptămânalul Solstițiu a fost continuat de cotidianul „Informația Zilei”, revista „Pleiade” a devenit „Acolada”, iar revista „Poesis” își păstrează titlul de 35 de ani.
Trebuie menționate și ziarele care s-au înscris încă din timpul evenimentelor din decembrie 1989 în rândul publicațiilor democratice, libere, „Gazeta de Nord Vest” și „Friss Ujsag”, care din păcate și-a încetat apariția.
Readucerea în actualitate a momentelor care au marcat trecerea de la dictatură la democrație se încadrează în manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale.
În 15 ianuarie se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
Cu această ocazie inițiem adunarea de semnături pentru susținerea proiectului UN MONUMENT EMINESCU LA SATU MARE. Fără un monument dedicat poetului național Mihai Eminescu, Satu Mare rămâne la nivelul unei comune, a unui mic oraș provincial.
În Satu Mare, în fața liceului Eminescu a fost inaugurat un prim bust acum o sută de ani, în anul 1924, realizat de sculptorul Kaiszler, lucrare dispărută în furtunile istoriei. Mai târziu, în anul 1958, s-a instalat un nou bust realizat de un sculptor necunoscut, fără operă, Mircea Bogdan, devenit actor comic în filme precum „Haiducii”, „Comedie fantastică” sau „De-aș fi Harap Alb”.
Mihai Eminescu, la Satu Mare, merită mai mult decât un bust. Eminescu merită un monument într-un loc public. Participanții la evenimentul încadrat în Zilele Culturii Naționale, vor semna un document prin care se deschide lista pentru susținerea proiectului UN MONUMENT EMINESCU LA SATU MARE.
Grupul de inițiativă va fi validat la adunarea de vineri, 10 ianuarie, urmând ca apoi să se adune semnăturile pentru susținerea acestui proiect vital pentru viața culturală din județul Satu Mare.
Sunt invitați în primul rând reprezentanții autorităților locale, prefectul județului, președintele Consiliului Județean, primarul municipiului Satu Mare, parlamentarii care reprezintă județul Satu Mare, scriitorii, ziariștii, istoricii, artiștii, oamenii de cultură sătmăreni, conducerile instituțiilor de cultură, asociațiile culturale non-guvernamentale, și nu în ultimul rând oamenii de afaceri care pot susține acest proiect.
Invitațiile sunt lansate de revistele Poesis și Acolada, de ziarele Informația Zilei și Gazeta de Nord Vest. Lista pentru inițiatori rămâne deschisă. Va fi completată la adunarea de vineri, 10 ianuarie, de la Centrul multicultural Poesis.
Vă așteptăm!