Șapte din zece elevi spun că au fost victime ale oricărei forme de violență, indiferent de context, la școală, pe drumul casă-școală sau în mediul online, iar un coleg de clasă este agresorul pentru 50% dintre elevi. În același timp, aproximativ 95% dintre elevii care au comis acte de violență au fost, la rândul lor, victime ale violenței școlare, conform studiului “Siguranța în Școală”, inițiat de Ministerul Educației și Inspectoratul General al Poliției Române, Direcția Siguranță Școlară, și realizat de Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, publicat joi, 24 octombrie.
“Datele de cercetare evidențiază că 71% dintre elevi au fost agresați la școală sau în proximitatea acesteia, în anul precedent celui în care s-a realizat cercetarea. În opinia acestor elevi, motivele care au condus la aceste situații sunt variate”, potrivit raportului oficial.
Studiul arată că “majoritatea elevilor care au fost victime ale violenței indică drept cauze principale ale agresiunilor asupra lor obținerea de bani sau obiecte de valoare de către agresori (39%), “cheful de scandal” al acestora (35%) și lipsa unui motiv real (31%). Agresiunile pentru obținerea de obiecte de valoare au fost mai frecvente în rândul elevilor de gimnaziu, care sunt mai vulnerabili la astfel de comportamente din cauza vârstei și a experienței reduse în gestionarea interacțiunilor sau utilizarea unor strategii de protecție față de comportamentele inadecvate”.
De remarcat, Ministerul Educației sau ministrul Educației, Ligia Deca, aflată în pre-campanie elctorală pentru alegerile parlamentare, nu au menționat publicarea sau apariția acestui studiu până la ora publicării acestui articol. Studiul ar fi fost prezentat într-un “atelier online” cu reprezentanții mai multor instituții, luni, pe 21 octombrie, după cum arată comunicatul citat.
Studiul apare ca publicat tot pe 21 octombrie, pe pagina Unității pentru Cercetare din CNPEE al Ministerului Educației, deși abia joi, 24 octombrie a apărut vizibil pe site, conform monitorizării Edupedu.ro. De asemenea, cealaltă instituție parteneră în studiu, Poliția Română, a publicat tot joi, 24 octombrie, comunicatul despre studiu.
Presa acreditată nu a fost invitată la evenimentul de lansare, iar jurnaliștii acreditați la Ministerul Educației nu au fost anunțați până la acest moment nici de lansare și nici de rezultatele acestuia.
Rezultatele studiului
Studiul a fost făcut pe două eșantioane reprezentative la nivel național pentru unitățile de învățământ gimnazial, respectiv licee și școli profesionale, scriu autorii lui. Au fost 537 de unități de învățământ participante, iar numărul chestionarelor valide a fost: 10.776 ale elevilor, 6.657 ale profesorilor și 12.209 ale părinților.
Datele colectate de la elevi arată că ei identifică masiv forme de agresiune verbală în mediul școlar, nesemnalate de celelalte două categorii – profesori și părinți: De exemplu, mai mult de jumătate dintre copiii care au participat la studiu reclamă faptul că elevii din clasa lor vorbesc în timpul orelor (54,4%) și înjură, folosesc expresii urâte, jignitoare (52,5%) în mod frecvent (des sau foarte des).
Pe baza cifrelor din raport, asta înseamnă că peste 5.500 de elevi au reclamat faptul că elevii vorbesc în timpul orelor și îi deranjează, la fel e și numărul celor care au reclamat înjurăturile și jignirile.
Aproximativ 30% dintre elevi au raportat că între colegii de clasă sunt frecvente gesturile și comentariile obscene sau deranjante, adică devin agresiuni, iar un sfert dintre ei consideră că umilințele, hărțuirea (bullyingul) și certurile violente între colegi sunt comune, arată cercetătorii în raport. Unul din cinci elevi apreciază că amenințările, incitarea la ură, discriminarea sau violența sunt situații frecvente în clasa lor.
Absenteismul conturat prin răspusurile elevilor arată cote alarmante: peste o treime dintre respondenți spun că absentează nemotivat de la ore des sau foarte des.
Fumatul în incinta școlii este remarcat de un sfert (26%) dintre elevi ca fiind frecvent în rândul colegilor, asta arată clar că regulamentele școlare sunt încălcate constant și sistematic. În plus, elevii care fumează nu conștientizează riscurile asupra sănătății pe care le implică acest comportament, potrivit raportului.
Violența fizică are o prevalență mai redusă în școlile din România comparativ cu cea verbală sau psihologică, dar rămâne totuși un fenomen răspândit, spun autorii: peste un sfert dintre elevi (27,8%) declară că sunt frecvente incidentele în care colegii se lovesc, împing sau aruncă cu obiecte.
De asemenea, unul din șapte elevi menționează că în mod frecvent (des sau foarte des), colegii distrug bunuri personale sau ale școlii, își hărțuiesc colegii online sau fură diferite obiecte. “Aceste comportamente, în anumite cazuri, pot intra sub incidența legii penale și par să fie destul de obișnuite în mediul școlar”, se mai arată în document.
În studiu, 4% dintre respodenți declară că se întâmplă frecvent ca elevii din clasa lor să consume droguri sau alcool în incinta școlii.