Unul dintre obiectivele turistice majore ale Maramureșului este Mocănița, fără îndoială. Prin decorul spectaculos de pe Valea Vaserului, acest tren linie îngustă conduce turistul iubitor al muntelui pe… căile nostalgiei.
Calea ferată forestieră pe ecartament îngust din județul Maramureș este care merge din Vișeu de Sus, pe Valea Vaserului, până în Carpați, la stația Coman, aproape de granița cu Ucraina. Decorul natural este unul impresionant, chiar spectaculos, mai ales pe timp de iarnă, atunci când omătul este depus pe arborii Carpaților.
Pornirea este din orașul Vișeu
Stația de pornire se află pe strada Cerbului, nr. 5 din Vișeu de Sus, iar aici turistul găsește mai multe oportunități de petrecere a timpului liber, la care vom reveni de îndată. Întâi, trebuie să arătăm că anul acesta, Mocănița din Maramureș pregătește o surpriză de neuitat, care va aduce magia sărbătorilor de Crăciun într-o formă cu totul inedită.
Moș Crăciun și sania sa
„Moș Crăciun va fi alături de noi într-un mod fermecător, cu sania sa legendară transformându-se într-un tren istoric plin de farmec. În locul celor șapte reni, veți fi întâmpinați de cele șapte vagoane tip terasa ale Mocăniței, frumos împodobite în straie de sărbătoare, care vor străluci sub lumina reflectoarelor și a zăpezii. Fiecare vagon tip terasa va fi un colț de poveste, cu decorațiuni tradiționale, dar și cu o atmosferă plină de căldură, muzică și voie bună. Întreaga călătorie va deveni o adevărată incursiune într-o lume de basm, unde magia Crăciunului se împletește cu farmecul unei călătorii prin peisaje de vis, pline de tradiție și autenticitate. Vă invităm să trăiți o experiență unică, alături de Moș Crăciun, pe calea ferată a istoriei!”, se arată în anunțul administratorilor mocăniței maramureșene.
Atenție mare la vântul montan!
Aceștia vin și cu recomandări pentru turiștii care sosesc iarna. „Datorită faptului că vagoanele „Saniei lui Moș Crăciun” sunt tip terasă, vă informăm că, pentru a vă asigura confortul pe durata călătoriei, este esențial ca vestimentația să fie adecvată condițiilor meteo, adică cât mai groasă și călduroasă posibil. Având în vedere temperaturile scăzute și vântul montan, vă recomandăm să purtați îmbrăcăminte termică, paltoane groase, mănuși, eșarfe și căciuli, pentru a vă bucura pe deplin de această călătorie magică fără a resimți disconfortul iernii. Fiți pregătiți pentru o aventură de neuitat, dar și pentru un climat montan imprevizibil, care adaugă un farmec aparte acestei experiențe de vis!”, mai arată administratorii mocăniței.
Biletele achiziționate online, ca recomandare
O altă recomandare importantă ar fi aceea ca doritorii să achiziționeze biletele de călătorie online, de pe site-ul www.mocanita-maramures.com. La secțiunea Bilete Online veți găsi ora plecări cât și disponibilitatea biletelor. Plecările încep dimineața. În luna decembrie, cursele au loc, în principiu, joi, vineri, sâmbătă, duminică.
Programul Mocăniței înaintea sărbătorii Crăciunului
În săptămâna aceasta, plecările sunt vineri, 20 decembrie, de la ora 10,00, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 10,00, iar duminică, 22 decembrie, de la orele 09,30 și 10,00. Programul pentru după Crăciun nu este publicat încă.
Prețul unui bilet standard cu Mocănița este: Adult 97 lei, Student/Pensionar 89 lei, Elev 65 Lei (6-16 ani). Include: biletul de transport. Sunt și pachetele cu masa inclusă (Mocănița Special): Pachet Mocănița Special: 149 lei Adult, Pachet Mocănița Special Student/Pensionar 144 lei, Pachet Mocănița Special Elev 117 lei (6-16 ani). Include: biletul de transport, un Mix grill, o cafea, o băutură răcoritoare, un produs patiserie. Atât programul cât si pachetele oferite pentru sărbătorile de iarnă diferă față de programul obișnuit.
De reținut este că în intervalul 20-22 decembrie, Moș Crăciun ne-a transmis prin spiridușii săi că va veni din nou la Abur – Cafeneaua Mocăniței în datele de 20, 21 și 22 decembrie între orele 14 și 20.
Așadar, Moșul îi așteaptă cu drag pe cei mici la o nouă întâlnire în Maramureș. Arhitectura tradițională maramureșană spune o poveste despre comuniunea comunității locale cu natura. Meșteșugul lemnului se îmbină armonios cu elemente tradiționale. Doritorii pot să admire câteva modele de case tradiționale în Satul Maramureșan, aflat chiar în Gara CFF. Totodată este important de precizat că arhitectura tradițională maramureșeană este doar un obiectiv important.
Tot în orașul Vișeu au loc în această perioadă diverse evenimente caracteristice de Crăciun, așa cum sunt concertele de colinde. Iar cei care doresc să își petreacă și Crăciunul în apropiere, pot participa la tradiționala Noapte a Viflaiemurilor, în fața Casei de Cultură, chiar în 24 decembrie.
Mai mult, la doar câțiva kilometri se află Borșa, unde se poate merge cu Telegondola sau se poate schia la Pârtia olimpică, dar și la Pârtia Prislop.