Premierul Marcel Ciolacu a făcut, miercuri, bilanţul guvernării, menţionând că activitatea Executivului nu a fost una uşoară, dar, în ciuda tuturor problemelor apărute, “nicio secundă” nu s-a îndepărtat de la obiectivele iniţiale şi “şi-a făcut treaba”.
“Am decis să fac un scurt bilanţ al acestei guvernări, pentru că astăzi am avut ultima şedinţă de Guvern cu puteri depline, urmând ca, odată cu instalarea noului Parlament, acest Guvern să devină unul interimar”, a declarat Ciolacu, la Palatul Victoria.
El a afirmat că prima promisiune făcută şi îndeplinită a vizat sporirea puterii de cumpărare prin creşterea veniturilor şi reducerea inflaţiei. “Mi-am respectat promisiunea. Împreună cu BNR, am redus inflaţia la jumătate, de la 10,3% în iunie 2023 la 5,1% în prezent”, a adăugat prim-ministrul, care a evidenţiat şi creşterea câştigului salarial mediu net la peste 1.000 de euro.”Am promis că depăşim 1.000 euro la câştigul salarial mediu net.
În prezent, am ajuns la 1.059 euro, plus 15% faţă de câştigul mediu net în iunie 2023. Dând la o parte inflaţia din această perioadă de 7%, avem o creştere a puterii de cumpărare a câştigului salarial de 8% – cea mai mare din ultimii cinci ani. Am promis că depăşim 500 de euro la pensia medie. În prezent, a ajuns la 562 euro. În 2024, ca urmare a creşterii pensiilor cu 13,8% şi a recalculării, am avut o creştere a puterii de cumpărare a pensionarilor cu pensii medii de 33 – 35%. Şi în acest caz este cea mai mare creştere a pensiilor din ultimii 15 ani!”, a susţinut Ciolacu.
Potrivit acestuia, în mandatul actualei guvernări, efectivul salariaţilor a ajuns la “un record” de 5.171.000. “Ultimele date oficiale arată că, în iulie 2024, pentru prima dată în România, peste 1,5 milioane de contracte de muncă au un venit net de peste 1.000 euro, cu 500.000 mai multe faţă de iunie 2023, când am preluat mandatul”, a transmis premierul.
El a evidenţiat şi creşterea “semnificativă” a nivelului investiţiilor publice, remarcând proiectele de infrastructură rutieră. “A treia prioritate majoră a vizat schimbarea paradigmei prin introducerea unui model economic bazat pe investiţii şi am reuşit. Investiţiile publice au depăşit 100 miliarde lei în 2023 şi ajung la 120 miliarde lei în 2024. Faţă de cele 73 miliarde lei din 2022, înseamnă plus 47 miliarde lei, adică plus 65%. Mai mult, în premieră, am reuşit absorbţia integrală a banilor europeni pe cadrul financiar 2014 – 2020, mai precis 99,2% grad de absorbţie”, a explicat Ciolacu.
Despre plafonări
Şeful Executivului a menţionat, totodată, plafonarea preţului la energie şi gaze, măsură prin care s-a urmărit creşterea nivelului de trai al populaţiei. “Am stopat triplarea facturilor la energie pentru populaţie şi companii prin plafonarea preţului la energie şi gaze. Faţă de acum un an, preţurile la gaze sunt mai mici cu 10%, iar la energie electrică cu 1,3%. Am ajutat astfel 38% dintre gospodăriile din România – 2,7 milioane gospodării – şi 40% dintre firmele din România”, a susţinut Marcel Ciolacu.
Pe de altă parte, în ședința de miercuri s-a decis plafonarea RCA și a prețului la produsele de bază. Guvernul a decis, miercuri, prelungirea plafonării preţurilor RCA până la 31 martie 2025, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. “Preţurile poliţelor RCA vor rămâne plafonate pentru încă trei luni, până la data de 31 martie 2025. Guvernul a luat decizia prelungirii plafonării RCA la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru a preîntâmpina apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor pentru aceste poliţe de asigurare”, a precizat Constantin, după şedinţa de Guvern.
Și măsura privind plafonarea adaosului la alimentele de bază a fost prelungită miercuri de Executiv, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului. “Lista alimentelor de bază este plafonată la adaosul comercial, până la data de 30 iunie 2025″, a declarat Mihai Constantin într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
El a menţionat şi prelungirea până la 31 iulie 2025 a mecanismelor de import pe bază de licenţă din Ucraina. “Coroborat cu această informaţie, mecanismele de import pe bază de licenţă din Ucraina în această perioadă, care este bine reglementată, de asemenea, acest termen se prelungeşte până la data de 31/07/2025. Aceste prelungiri vor da răgaz şi Parlamentului nou instalat în curând, şi guvernului nou să reglementeze pe termen lung aceste proceduri”, a adăugat Constantin.