Urmând modelele din străinătate, cu referire la ţări membre ale Uniunii Europene, şi în România ultimilor ani preţurile terenurilor în funcţie de destinaţie au înregistrat creşteri.
Potrivit unor informaţii date publicităţii de către Institutul Național de Statistică (INS), prețurile medii ale terenurilor agricole se referă la valoarea unui hectar de teren agricol în timpul perioadei de referință (un an calendaristic). Trebuie ținut seamă de faptul că nivelul prețurilor terenurilor agricole depinde de o serie de criterii precum factori naționali (legislația), factori regionali (clima și apropierea de rețele și sisteme de irigații), factori de productivitate localizați/specifici (calitatea solului, panta sau drenajul).
Prețuri medii ale terenurilor agricole în România, respectiv în UE
Utilizând metodologia convenită la nivel european, în România, în anul 2024, prețul mediu al unui hectar de teren arabil a fost de 41.624 lei/ha. Cel mai scăzut preţ mediu s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est, 35.303 lei/ha, în timp ce în Regiunea Bucureşti-Ilfov s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 61.360 lei/ha. În anul 2024, comparativ cu anul precedent, în România s-a înregistrat o creștere de aproximativ 4,8% a preţului mediu pentru terenul arabil, cea mai însemnată creștere fiind observată în Regiunea de Nord – Vest a României (+13,9%). Preţul mediu al păşunilor permanente a înregistrat o creștere, pe total ţară, de aproximativ 7,5% în anul 2023, față de anul anterior, cea mai importantă creștere fiind în Regiunea Sud-Vest Oltenia (+15,8%).
În anul 2024, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Europa a înregistrat variații semnificative. Potrivit datelor disponibile pentru 21 de state membre ale UE în anul 2024, prețurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 4.491 euro/ha în medie în Croația și un maxim de 283.039 euro/ha în medie în Malta, în timp ce în România prețul mediu a fost de 8.414 euro/ha.
Preţul mediu al păşunilor permanente în statele membre ale UE, în anul 2024, a variat de la un minim de 1.986 euro/ha în Bulgaria până la un maxim de 71.203 euro/ha în Ţările de Jos, în timp ce în România preţul mediu a fost de 6.074 euro/ha.
Datele statistice pentru anul 2024 privind preţurile terenurilor agricole pe categorii de folosinţă, teren arabil şi păşuni permanente au fost colectate în conformitate cu o metodologie europeană comună. Terenul arabil reprezintă terenul lucrat (arat sau cultivat) în mod regulat, în general în cadrul unui sistem de rotaţie a culturilor. Păşunea cuprinde terenul utilizat pentru păşunat sau pentru producerea de furaje care nu este inclus pe o perioadă de minim 5 ani în sistemul de rotaţie a culturilor.
Terenuri în județul Satu Mare
Preţurile terenurilor la noi în judeţ sunt cuprinse în funcţie de clasa de folosinţă, între 2.500 de euro/ha, în cazul unor păşuni mai puţin îngrijite, până la 6.000 – 10.000 de euro/ha, în cazul terenurilor agricole amplasate în vecinătatea căilor de comunicaţii şi a reţelelor de utilităţi. Terenurile care sunt potrivite pentru construcţii au preţuri cu mult mai mari.
Iată şi alte câteva exemple edificatoare: Bercu Roşu – Satu Mare, 250 de metri pătraţi – 18.000 de euro; Drum Careiului Satu Mare – 500 de metri pătraţi – 23.000 de euro; Negreşti-Oaş, teren 5.000 de metri pătraţi costă 55.000 de euro; Viile Satu Mare, teren de 2.500 de metri pătraţi, evaluat la 45.000 de euro; teren 2.500 de metri pătraţi în Doba, la 3.900 de euro; teren în Medieş Vii, în suprafaţă de 4.300 de metri pătraţi, se oferă la 50.000 de euro, în vreme ce, aşa cum anticipam, preţurile scad considerabil pentru terenurile cu destinaţie agricolă, la distanţă de căile de comunicaţii şi reţele de utilităţi.