Partidele pro-europene se pare că au ajuns la un consens duminică după-masa în ceea ce privește candidatul comun la alegerile prezidențiale.
Potrivit informațiilor Digi24, Crin Antonescu ar putea să fie numele pe care partidele pro-europene ar urma să îl anunțe drept candidat comun în perioada următoare. Acesta ar accepta propunerea dacă sondajele îl vor da cel mai bine plasat să câștige scrutinul. Potrivit informațiilor Digi24, alegerile prezidențiale ar urma să aibă loc înainte de Paște. Mai exact, în ultima săptămâna din luna martie și la jumătatea lunii aprilie.
Crin Antonescu a mai fost președinte în 2012
Crin Antonescu este favoritul Coaliției pentru a candida la alegerile prezidențiale. Acesta chiar a participat la întâlnirea dintre PSD, PNL și UDMR de la Palatul Victoria.
Numele candidatului comun ar urma să fie anunțat zilele următoare, dacă cele trei partide vor ajunge la un consens pentru a forma Guvernul.
Crin Antonescu și-a început cariera politică la nivel național din 1992 când a fost ales deputat de Tulcea, funcție pe care a deținut-o timp de patru mandate succesive. Între anii 1997 și 2000, acesta a ocupat funcția de ministru al Tinerului și Sportului în guvernele conduse de Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu. De asemenea, între anii 2008 și 2016, acesta a fost senator din partea PNL. Perioadă în care a condus Senatul (2012-2014), dar a preluat și interimar funcția de președinte al României (10 iulie 2012 – 27 august 2012), între momentul suspendării lui Traian Băsescu de către parlamentarii USL și revenirea acestuia în funcție ca urmare a invalidării referendumului de demitere.
Crin Antonescu a participat la alegerile prezidențiale din anul 2009, din partea PNL, când a reușit să obțină locul al treilea, cu un procent de 20%. În cel de-al doilea tur, acesta a ales să îl susțină pe candidatul PSD, Mircea Geoană.
Gabriela Firea, actual europarlamentar PSD, îl vede pe Crin Antonescu drept o varianta bună, fiind un posibil candidat cu o experiență politică: „Cred că e o variantă bună. Are multă experiență politică, este din punctul meu de vedere unul dintre cei mai performanți oameni politici”, a declarat aceasta după ședința PSD.
Președintele interimar al PNL a confirmat scenariul în care Coaliția va veni cu un candidat comun la alegerile prezidențiale. Ilie Bolojan a afirmat că numele va fi decis prin consens între partidele pro-europene de la guvernare. „Chestiune care a fost validată astăzi a fost susținerea unui candidat comun la funcția de președinte al României de către grupurile politice membre ale Coaliției. Acest candidat urmează să fie stabili prin consens”, a declarat Ilie Boloan după ședința PNL.
Emil Hurezeanu refuză candidatura
În ultima perioadă s-au vehiculat mai multe nume de prezidențiabili din partea coaliției pro-europene. Printre variante se numără Nicușor Dan (actualul primar al Capitalei), Aurel Pop (președintele Academiei Române), Emil Hurezeanu (ambasadorul României în Austria) și Daniel David (rectorul Universității Babeș Bolyai).
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declarat, duminică seară, că i s-a propus să candideze la Preşedinţie, dar a declinat propunerea, motivând că nu poartă “pălării mult mai mari” decât îi permite capul. “Am declinat propunerea, am fost testat şi am spus nu. Nu port pălării mult mai mari decât îmi permite capul”, a spus Hurezeanu, care a venit la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL. Întrebat dacă va fi ministru de Externe, acesta a răspuns: “Mi s-a propus. Să vedem”.
Daniel David spune că ar trebui realizată o analiză sociologică. „N-am spus nici da, nici nu, nu m-am autopropus, nu m-am implicat, nu spun nici acum «Da», aștept acele analize de care spuneam”, a declarat David în urmă cu câteva zile