AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ ÎN CRIZĂ Căldura extremă și seceta amenință viitorul fermierilor | Stiri Informaţia Zilei SM

AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ ÎN CRIZĂ Căldura extremă și seceta amenință viitorul fermierilor | Stiri Informaţia Zilei SM
📅 2024-07-20

Impactul devastator al caniculei și secetei asupra culturilor
Agricultura românească traversează una dintre cele mai dificile perioade din istoria sa recentă. Canicula extremă și seceta au devastat mii de culturi în întreaga țară, lăsând fermierii la un pas de faliment. Pierderile financiare sunt uriașe, iar fermierii solicită urgent ajutorul Guvernului pentru a-și salva afacerile și a continua să furnizeze produse agricole pe piața internă și externă.

Un fermier poate pierde până la 6.000 de lei pe hectar din cauza distrugerii culturilor. În județele Prahova și Călărași, zeci de hectare de grâu au fost distruse într-o singură zi din cauza incendiilor de vegetație. Un fermier din comuna Dumbravă, județul Prahova, a pierdut jumătate din suprafața de grâu, însemnând o pierdere de 120.000 de lei.

Pe lângă incendii, seceta severă afectează grav culturile de porumb și floarea-soarelui. Cosmin Solzaru, un inginer agricol, explică: „Nu avem pic de apă, solul este foarte uscat, nu este nimic. Culturile de primăvară sunt foarte mici, nu au avut apă, nu au crescut, nu înfloresc, au început să se usuce de la jumătate.”

Situația critică a fermierilor și cererile de despăgubiri
Seceta severă afectează vaste zone din Moldova, Oltenia, Muntenia și Banat, unde lipsește aproximativ 300 de litri de apă pe metru pătrat din sol. În aceste condiții, fermierii cer despăgubiri de la Ministerul Agriculturii, dar se confruntă cu o lipsă de reacție adecvată din partea autorităților. Oficial, doar 58.000 de hectare sunt afectate de secetă pedologică, reprezentând 1% din suprafața agricolă, însă asociațiile de fermieri susțin că proporția reală este mult mai mare.

Ion Cioroianu, prim-vicepreședintele Asociației Fermierilor din România, afirmă că la nivel național aproximativ 20% din suprafața agricolă este afectată de secetă. Fermierii se simt abandonați de autorități și cer măsuri urgente pentru a preveni colapsul sectorului agricol.

Planul Ministerului pentru despăgubiri
Conform planului Ministerului Agriculturii, fermierii afectați de fenomene meteorologice severe ar putea primi despăgubiri după confirmarea fenomenului și delimitarea zonelor afectate. Totuși, procesul este de durată, iar banii vor veni cel mai probabil de la Uniunea Europeană, cu anumite condiții. Mulți fermieri se află în pragul falimentului și nu pot aștepta finalizarea evaluărilor.

Vincent Braak, analist la Strategie Grains, avertizează că valul de căldură extremă din Europa de Est și Balcani, inclusiv România, ar putea duce la pierderi majore dacă temperaturile rămân ridicate pentru încă două săptămâni.

Prognoza meteo și efectele pe termen lung
Meteorologii prognozează că temperaturile caniculare vor continua să afecteze sudul și sud-estul țării, unde se află majoritatea culturilor afectate de secetă. Prezența prafului saharian agravează situația, contribuind la degradarea solului și afectând calitatea culturilor.

Situația actuală pune în pericol aprovizionarea cu produse agricole pe plan global, ceea ce va duce inevitabil la creșterea prețurilor. Fermierii români se confruntă cu o dublă provocare: pierderile financiare majore și lipsa unui sprijin adecvat din partea autorităților.

Agricultura românească este într-o criză profundă din cauza caniculei și secetei severe. Fermierii sunt la un pas de faliment și cer ajutor urgent din partea Guvernului. Este imperativ ca autoritățile să implementeze măsuri eficiente și rapide pentru a despăgubi fermierii și a investi în infrastructura necesară pentru a face față acestor fenomene extreme. Numai prin acțiuni concertate și suport adecvat se poate evita colapsul unui sector vital pentru economia României.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri informatia zilei

STUDIU De ce căscatul este contagios

Noi, oamenii, începem să facem asta chiar înainte de a ne naște: căscăm în pântece. O fac cainii si pisicile, leii deosebit de impresionanti, dar si maimutele, pasarile si broastele testoase. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost încă observat la girafe și balene. The post STUDIU De ce căscatu...

BREAKING NEWS: Un incendiu puternic a distrus o machetă de dinozaur de zece metri la Dino Parc Râșnov

Un incendiu puternic a distrus o machetă de dinozaur de zece metri la Dino Parc Râșnov, dar a fost rapid stins de pompieri, prevenind astfel extinderea flăcărilor. The post BREAKING NEWS: Un incendiu puternic a distrus o machetă de dinozaur de zece metri la Dino Parc Râșnov first appeared on Info...

STUDIU Consumul frecvent de băuturi carbogazoase și riscul crescut de cancer intestinal

Un studiu recent arată că tinerii care consumă zilnic două pahare de băuturi carbogazoase sunt de două ori mai expuși riscului de a dezvolta cancer intestinal înainte de vârsta de 50 de ani. The post STUDIU Consumul frecvent de băuturi carbogazoase și riscul crescut de cancer intestinal first ap...

LITERATURA CA TERAPIE Literatura ca terapie: Influența cititului asupra stării psihice

Cercetătorii explorează impactul terapeutic al literaturii asupra psihicului uman, demonstrând cum citirea comună poate susține emoțional pacienții cu afecțiuni grave și influența pozitiv auto-percepția și starea de bine. The post LITERATURA CA TERAPIE Literatura ca terapie: Influența cititului ...

FORMULA 1 Piloții McLaren câștigă calificările Formula 1 din Ungaria, depășindu-l pe Verstappen

Lando Norris și Oscar Piastri de la McLaren au dominat calificările la Marele Premiu al Ungariei, depășindu-l pe Max Verstappen și stabilind cele mai rapide timpi, în timp ce condițiile umede au complicat performanțele altor piloți. The post FORMULA 1 Piloții McLaren câștigă calificările Formula ...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..