Praznicul Soborului Sfântului Ioan Botezătorul pe care Biserica îl cinstește la data de 7 ianuarie, încheie suita sfintelor sărbători de iarnă de care credincioșii au avut parte în această perioadă.
Sătmărenii n-au uitat să-și exprime recunoștința pentru binefacerile din viața lor, să privescă spre cer și să mulțumească lui Dumnezeu pentru toate darurile sale și totodată să așeze cu dreptă socoteală cereri de folos vieții lor pentru anul aflat la început de drum. Sărbătorile închinate Botezului Domnului și Sfântului Proroc Ioan au fost înnobilate prin frumusețea slujbelor, a sfințirii apei și a cuvintelor de învățătură care pot fi luate drept repere pentru fiecare om dornic să-și rânduiască viața după cuvântul lui Dumnezeu. Iată că și de această dată bucuria acestor momente de rugăciune a fost dublată de prezența în mijlocul credincioșilor a ierarhilor locului.
Episcopul Timotei, prezent la Moișeni și Satu Mare
În duminica dinaintea Botezului Domnului (Ajunul Bobotezei), 5 ianuarie 2025, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea „Sfânta Treime” Moișeni, Protopopiatul Oaș, județul Satu Mare, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, fiindu-i alături și părintele protopop de Oaș, Marcel Malanca. Răspunsurile la strană au fost oferite de monahiile lăcașului monahal conduse de maica stareță Ieronima Șelever, și de membrii Grupului psaltic „Sfinții Martiri Brâncoveni”.
În rândul credincioșilor s-a aflat și prefectul județului Satu Mare, Ioan Tibil.
De slăvitul praznic al Botezului Domnului, luni, 6 ianuarie 2025, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a slujit la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Satu Mare, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi. Episcopul Timotei a fost întâmpinat cu multă bucurie fiind de față părintele protopop al Sătmarului, pr. Gabriel Gorgan, preoții slujitori ai catedralei, pr.dr. Cristian Boloș – paroh, pr. Radu Șimonca, membri ai Consiliului Parohial, tineri teologi purtând icoana praznicului, dar și copii îmbrăcați în frumoase porturi populare.
Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a oficiat Slujba Sfințirii celei Mari a Apei (Aghiasma Mare). Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Doxologia” a catedralei sătmărene.
De altfel, în fiecare lăcaș de rugăciune din municipiul Satu Mare și din tot județul s-a putut remarca prezența credincioșilor la acest mare praznic.
Parohiile s-au organizat din timp cu toate cele ale praznicului, fiind pregătite la nivel de județ mii de flacoane cu apă sfințită (Aghiasmă Mare) pe care oamenii au putut să o ducă la casele lor. Slujba de sfințire a apei s-a făcut în ajunul Bobotezei, dar și în ziua sărbătorii. De asemenea, au fost puse la dispoziția credincioșilor recipiente de mari dimensiuni, unele dintre ele prevăzute cu robinet pentru a-și lua Aghiasma Mare după trebuință. În unele locuri pentru a spori condițiile de igienă, apa sfințită a fost pregătită în flacoane de jumătate de litru sau un litru, etichetate. După rânduială, se obişnuieşte să se guste din Aghiasma Mare pe nemâncate timp de 8 zile la rând mai ales de la Ajunul Bobotezei până la Odovania Praznicului, adică până la 14 ianuarie 2025 inclusiv.
Hram la Mănăstirea Scărișoara Nouă
De soborul Sf. Proroc Ioan, 7 ianuarie, la Mănăstirea Scărișoara Nouă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Iustin împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ungariei și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului în sobor de preoți și diaconi. Printre cei prezenți la Sfânta Liturghie s-a numărat și mai multe oficialități – deputații Mircea Govor și Adrian Cozma, cât și vicepreședintele Consiliului Județean – Cătălin Filip.
În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Iustin a făcut referire la sfințenia prorocului Ioan Botezătorul, explicând pe baza textului scripturistic, nașterea, viața și misiunea unică pe care a avut-o în lucrarea mântuituire a oamenilor și anume de a pregăti venirea lui Hristos și a-l arăta lumii pe Mielul lui Dumnezeu, cel care ridică păcatele lumii. Arc peste timp, ierarhul a făcut o paralelă cu vremurile actuale, cu firea oamenilor de atunci și din prezent, printre altele cu referire la poporul român în relație cu Dumnezeu și a modului în care ne raportăm la înțelegerea și împlinirea cuvântului Său