Comuna Râul Alb, prin poziția geografică pe care o ocupă, poate fi considerată drept una dintre cele mai pitorești localități din județul Dâmbovița. Din păcate, dealurile înverzite, peisajele minunate, de pus în ramă, aerul curat și liniștea sănătoasă nu au dus la dezvoltarea turismului, chiar dacă, prin grija Consiliului Județean Dâmbovița, s-au reabilitat și modernizat două drumuri care străbat zone mirifice, spre Runcu și Brebu. Urmează, își dorește primarul Costel Rizea, drumul de legătura cu Vulcana Băi.
Comparativ cu alte localități, chiar învecinate, Râul Alb pare rămas cu zeci de ani în urmă. Actualul edil, care nutrește un optimism temperat, ne-a enumerat o mulțime de proiecte pe care le-ar vrea materializate și care ar scoate la lumină această așezare aflată în nord vestul județului Dâmbovița, comună în care au rămas mai puțin de 800 de familii. Populația este îmbătrânită. Tinerii s-au tras la oraș sau au plecat la muncă în străinătate.
Actualul sediu al Primăriei Raul Alb
La Râul Alb este funcțional doar un segment de rețea de apă potabilă, iar canalizare deloc. Lipsa apei creează probleme localnicilor, mai ales în perioada de vară, când seceta își face de cap. În prezent, este în derulare un proiect de extindere a rețelei de apă potabilă, realizat în procent de 70%, dar până va fi operabilă mai durează. Investiția are în vedere și realizarea a 1.000 de branșamente la limita de proprietate și execuția unei noi surse de apă. Este dificil. Lipsa de fonduri este una acută. Vă dați seama că bugetul unei asemenea unități administrativ-teritoriale este unul mic, insuficient pentru a putea duce la capăt un proiect de anvergură. Nici măcar cota proprie de finanțare pentru implementarea unor proiecte cu fonduri nerambursabile, guvernamentale sau europene, nu poate fi asigurată! Așa că nemulțumirile edilului sunt multe. Totuși, Costel Rizea crede că, până la urmă, va răsări soarele dezvoltării și pe ulițele din Râul Alb.
Căminul Cultural Râul Alb
Odată, demult, satul era renumit cu zona de centru, un cămin cultural modern, construit în stil tradițional, un parc bine îngrijit, magazine, un bufet sătesc și alte unități de interes local. Acum, toate cele enumerate mai sus nu mai corespund deloc cu standardele de civilizație europeană, cu viziunea modernă a unei localități rurale. Primarul Costel Rizea dorește să reamenajeze centrul civic, cu fonduri pe care să le obțină în baza unui proiect derulat prin Grupul de Acțiune Locală, și să reabiliteze căminul cultural, lăsat de prea multă vreme în părăsire.
Administrația publică locală s-a mutat din clădirea unde a funcționat ani buni, într-un provizorat, la Centrul Medical, o construcție care și ea a stat vreme îndelungată nebăgată în seamă și care, până la urmă, a fost reabilitată și modernizată. Ne-a mărturisit edilul că nu vrea ca Primăria să rămână în fostul centru medical. Intenționează să construiască un sediu nou pentru administrația locală în centrul comunei, printr-un program al Companiei Naționale de Investiții.
Clădirea unde a funcționat Primăria Râul Alb
Iluminatul public funcționează aproape în întreaga localitate, ne-a spus primarul Rizea. Dar, de aici se trag multe probleme financiare. Primăria are o datorie foarte mare la firma care s-a ocupat de rețeaua de iluminat public, iar bugetul infim nu ajută deloc administrația locală să se achite de aceste obligații. Este o situație „moștenită” cu care se confruntă actualul edil. Adăugăm și faptul că, în trecut, administrația publică locală s-a preocupat prea puțin să atragă fonduri nerambursabile, europene și guvernamentale, pentru dezvoltarea comunei. După cum spune edilul Costel Rizea, s-a început un proiect de modernizare drumuri locale în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmboviţa, prin PJDL, cu contribuție 50-50, doar că Primăria Râul Alb nu avea banii necesari. Prin urmare, altă datorie! Prin urmare, actuala conducere a comunei trebuie întâi să rezolve problemele din trecut și abia apoi să se apuce de treabă. Cum s-ar spune, nici măcar nu pleacă de la zero…