Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița ne informează că săptămâna viitoare va debuta Examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie 2025, cu probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, conform următorului calendar:
„La nivelul județului Dâmbovița s-au înscris 2384 de candidați, care vor susține probele după cum urmează:
Proba A – 2379 de candidați ( 2357 de candidați din promoția curentă, 22 de candidați din promoția anterioară). 5 candidați din promoția anterioară dețin competențele recunoscute/echivalate.
Proba C – 2332 de candidați (2207 de candidați din promoția curentă, 25 de candidați din promoția anterioară). 152 de candidați (150 din promoția curentă și 2 din promoția anterioară) dețin competențele recunoscute/echivalate.
Proba D – 2306 de candidați ( 2282 de candidați din promoția curentă, 24 de candidați din promoția anterioară). 78 de candidați (75 din promoția curentă și 3 din promoția anterioară) dețin competențele recunoscute/echivalate.
Ordinul nr. 6.481 din 30 august 2024 privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2025, art. 18, prevede:
(3) Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate, care nu pot participa la probele A, B, C și D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025 în perioada 27 ianuarie-7 februarie 2025, le pot susține în perioada 30 mai – 4 iunie 2025.
(4) În cazul în care elevii au promovat examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, acestea se pot recunoaște și echivala cu probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal, respectiv de evaluare a competențelor digitale, din cadrul examenului de bacalaureat, până în data de 6 iunie 2025.
Conform adresei MEC nr. 24066/10.01.2025, consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, în care se susțin probele de evaluare a competențelor, a aprobat programul școlar al unității de învățământ, pentru perioada respectivă, având în vedere desfășurarea probelor de evaluare a competențelor astfel:
– Probele A, B, D – se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a. În situația în care programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/ a XIII-a este planificat după-amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru Probele A, B, D se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00.
– Proba C – proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 03.02.2025, începând cu ora 8,30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10,30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va decala în mod corespunzător. Proba orală se va desfășura în perioada 04 – 05.02.2025, începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a. În situațiile în care, programul școlar al elevilor de clasa a XII-a/a XIII-a este planificat după – amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul acestei probe se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00.
Conform Adresei ME nr. 24225/17.01.2025, în unitățile de învățământ cu număr mare de clase, având candidați și profesori implicați în procesul de evaluare a competențelor, consiliul de administrație poate aproba susținerea probelor și anterior orei 13.00, încercând în limita timpului, să nu suprapună activitatea de evaluare a competențelor cu orarul cadrelor didactice implicate.
Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene. Rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen”, ne informează ISJ Dâmbovița.
Probele scrise ale examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie 2025, se vor desfășura după următorul calendar: