An de an, sărbătorirea Zilei Culturii Naționale (nota redacției: 15 ianuarie) ne reamintește rostul deosebit de important al culturii pentru societatea noastră, precum și impresionanta contribuție a tuturor acelor personalități ale spațiului românesc care s-au străduit, rodnic și decisiv, întru aprofundarea identității noastre și pentru edificarea civilizației europene.
La noi, cultura a apărut ca expresie socială a cultului, ca prelungire a actului liturgic dincolo de spațiul eclezial, rod al misiunii pastorale ecleziale și al valorilor Evangheliei lui Hristos, sădite în sufletele atâtor generații de credincioși, în fiecare epocă.
La fundamentul culturii naționale se află principiile de viață creștine și strădania creatoare a unor vrednici slujitori ai Bisericii noastre, totodată și importanți promotori ai valorilor spirituale, precum: Ieromonahul Macarie, Sf. Voievod Neagoe Basarab, Diaconul Coresi, Varlaam Mitropolitul, ori Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul.
Întruparea Fiului lui Dumnezeu sau a Logosului a făcut posibilă apariția civilizației creștine, cu fascinanta ei cultură, splendid și înălțător tezaur al lumii noastre, apărut sub generoasa inspirație a credinței, fără de care nu putem înțelege realitatea vieții umane.
Nu întâmplător, personalitatea complexă, profund creștină și românească a publicistului și prozatorului Mihai Eminescu, de la a cărui naștere aniversăm anul acesta 175 de ani, se află în centrul celebrării culturii naționale, fiindcă el a reușit să exprime cel mai bine, în chip profund și autentic, cu multă sensibilitate, frumusețea sufletului românesc și a transformat prin întreaga sa operă chipul culturii românești.
Într-o epocă în care lumea este tulburată de asaltul ideologiilor, precum și de idei extremiste, care neagă identitatea noastră românească, creștină și europeană, aprofundarea culturală reprezintă un adevărat scut al normalității și un necesar antidot. De aceea, avem datoria de a sprijini actul cultural, de a îndemna la lectură, mai ales noile generații și de a vedea cultura ca moștenirea pe care am primit-o de la înaintași, pentru a o îmbogăți cu propria noastră contribuție și pentru a o dărui, mai departe, celor de după noi, ca o comoară de mare preț.
Chiar dacă uimitorul avânt tehnologic ne pune la dispoziție tot mai mult și variat spațiul virtual și comunicarea on-line, pentru a ne ușura viața cotidiană, cartea reprezintă în continuare reperul cultural fundamental.
Cultura reprezintă o nevoie vitală pentru civilizația noastră, astfel că avem datoria de a o sprijini, de a încuraja actul cultural, precum și dezvoltarea ei firească. De aceea, Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei tipărește, an de an, volume care să celebreze personalități, evenimente sau instituții cu un important rol cultural în istoria noastră, dar și publicații destinate educației morale a tinerilor.
În mod special, apreciez buna colaborare a Arhiepiscopiei Târgoviștei cu Biblioteca Județeană ”Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște, în cadrul a numeroase proiecte din comunitatea noastră, destinate aprofundării valorilor creștine, românești și europene.
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, vă îndemn la tot mai multă lectură, la a căuta, cu ardoare, în tezaurul de spiritualitate românească, speranță, curaj, modele și soluții la problemele vieții cotidiene! La mulți ani tuturor ostenitorilor din spațiul culturii!
Cu binecuvântări,
† NIFON,
ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT AL TÂRGOVIȘTEI