Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița coordonat profesionist, cu har și multă înțelepciune de economistul pensionar Gheorghe Popa, este una dintre cele mai active componente ale societății civile din județ. Un organism viu, solid, dedicat problemelor societății, în special nevoilor ridicate de persoanele de vârsta a treia. Reprezentanții Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice s-au implicat, au invocat și tras semnale de alarmă în legătură cu multe neajunsuri depistate în societate, în mersul firesc al lucrurilor. Astăzi – 19 decembrie 2024, reprezentanții pensionarilor din Dâmbovița au avut ultima întâlnire pe anul 2024 cu perfectul județului – Dragoș Emilian Rusu și cu subprefectul Marian Tănase. De față la discuții au mai fost prezenți: directorul Agenției Județene pentru Prestații Sociale – Bogdan Iancu și cu Lucian Pestrițu – șef de serviciu în cadrul Casei Județene de Pensii.
Întâlnirea a fost, ca de obicei, una interactivă, bazată pe dialogul direct dintre participanți. Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Gheorghe Popa, a făcut de asemenea o sinteză a întregii activități desfășurate pe parcursul anului 2024. Au fost contabilizate realizările obținute pe acest front al vieții cotidiene a vârstnicilor dâmbovițeni, dar și nereușitele, lucrurile care încă așteaptă o rezolvare. Una peste alta, reprezentanții persoanelor vârstnice din județul Dâmbovița au fost mulțumiți de colaborarea pe care au avut-o pe tot parcursul anului cu Instituția Prefectului Dâmbovița, cu conducerea Consiliului Județean, cu șefii celorlalte instituții deconcentrate cu responsabilitate în existența de zi cu zi a pensionarilor.
A amintit președintele Gheorghe Popa în discursul său de final de an despre analizele și dezbaterile cu privire la îmbunătățirea activității în domeniul sanitar. A vorbit despre preocupările intense ale conducerii Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște și Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița pentru asigurarea necesarului de personal calificat, pentru îmbunătățirea activității de asistență medicală de urgență și, în mod special, de reducere a timpilor de așteptare. S-a mai discutat despre modul merituos, profesional prin care conducerea Casei Județene de Pensii și personalul acestei entități s-au implicat în procesul de recalculare a pensiilor, de rezolvare în timp util a miilor de contestații depuse. Au fost lansate considerente laudative și vizavi de implicarea personalului Casei Județene de Asigurări de Sănătate în ceea ce privește activitatea furnizorilor de servicii medicale, cu precădere în sectorul îngrijiri medicale la domiciliu, asigurarea unor medicamente costisitoare sau a unor dispozitive medicale. Au apreciat reprezentanții Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice preocuparea conducerii CJAS Dâmbovița pentru asigurarea fondurilor necesare pentru medicamentele compensate și gratuite de către farmacii. Nu a uitat Gheorghe Popa nici de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor care, de fiecare dată, la sesizarea pensionarilor cu privire la existența unor produse neconforme, s-a implicat și a restabilit ordinea lucrurilor.
Membrii Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice au avut mereu sub observație căminele de bătrâni care funcționează pe teritoriul județului Dâmbovița. Ori de câte ori au observat o sincopă în activitatea acestor componente de ocrotire socială, au intervenit și au reclamat la instituțiile competente neajunsurile descoperite.
Ca de fiecare dată, dialogurile dintre reprezentanții persoanelor vârstnice și autoritățile județene au fost cordiale, pe tonuri politicoase și cu mult respect, insistându-se nu pe componenta conflictuală, de revoltă, ci pe aceea de rezolvare constructivă a problematicii existente.
S-a mai făcut o trecere în timp, amintindu-se temele abordate, printre care s-a numărat redeschiderea cu succes a unității medicale de la Voinești – secție externă a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, deziderat la care au contribuit deopotrivă conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, a Spitalului Județean, a Primăriei Voinești, dar și pensionarii de pe Valea Dâmboviței, Napoleon Dobra, reprezentantul persoanelor vârstnice de pe Vale, insistând în nenumărate rânduri pe lângă factorii de decizie, în cadrul ședințelor Comitetului Consultativ de Dialog Civic, pentru a se redeschide spitalul de la Voinești. Și iată că s-a întâmplat!
Prefectul județului Dâmbovița, Dragoș Emilian Rusu, i-a felicitat pe reprezentanții persoanelor vârstnice din județ pentru întrega activitate depusă, pentru buna colaborare cu Instituția Prefectului Dâmbovița, cu celelalte componente ale administrației publice locale și județene. Prefectul i-a asigurat de sprijinul său pe mai departe. Instituția Prefectului Dâmbovița se va implica ori de câte ori situația o va impune pentru rezolvarea cu prioritate a problemele cu care se confruntă pensionarii.
Subprefectul Marian Tănase a insistat pe necesitatea deschiderii în județ a Centrelor Medicale de Permanență, structuri necesare în comunitățile rurale, cu efect benefic asupra activității desfășurate la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență care, în lipsa acestor centre, este supraaglomerată și cu timpi mari de așteptare. Suprefectul i-a informat pe pensionarii dâmbovițeni că demersul nu a fost încheiat. Se întreprind în continuare diligențe pentru crearea unor centre medicale de permanență. În perioada următoare, vor fi organizate întâlniri cu factori de decizie din cadrul Direcției de Sănătate Publică, de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor și doctorii de familie din Dâmbovița, pentru a se stabili ce trebuie făcut pentru materializarea acestui proiect.
Întâlnirea de astăzi s-a încheiat cu urări de an nou la un pahar de șampanie, cozonac și covrigi.