Miercuri – 11 decembrie 2024, la ora 13:00, va fi vernisată la Muzeul de Istorie din Târgoviște expoziția temporară „Colegiul Ienăchiță Văcărescu Târgoviște. 150 de ani de la întemeiere (1874-2024). Evenimentul va fi urmat, în aceeași zi, de la ora 18:00, de concertul corului „Cantiamo” al Colegiului, coordonat cu măiestrie de profesorul Bogdan Matei – se precizează într-un comunicat de presă transmis de Consiliul Județean Dâmboviţa. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 28 februarie 2025.
„Gimnaziul Urbei Târgoviște, întemeiat la data de 3 octombrie 1874, a îmbrățișat rapid numele cărturarului Ienăchiță Văcărescu. În felul acesta, cele două destine – cel al orașului și cel al liceului – s-au contopit în așa fel încât fiecare generație care a absolvit cursurile liceului a dus mai departe și numele orașului. Biografiile unor nume sonore din domenii diferite au fost marcate de anii formatori petrecuți în atmosfera Liceului „Ienăchiță Văcărescu”, iar din anul 1999 a Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște.
În cadrul expoziției sunt redate, sintetic, câteva dintre cele mai importante momente ale devenirii, cu avântul sau, dimpotrivă, cu nefastele întâmplări prin care instituția și oamenii care au sprijinit-o au străbătut cei 150 de ani. Războaie, ocupații, schimbări politice și ideologice și multe altele și-au pus amprenta asupra societății și implicit a instituției de învățământ. Depășirea acestor obstacole a necesitat voință, perseverență, atașament față de școală și de comunitate.
Patronul spiritual, Ienăchiță Văcărescu, prezent prin lucrarea – proaspăt regăsită – a artistului Vasile Blendea, profesor al liceului în perioada interbelică, imagini ale uniformei purtate cu mândrie, chipuri ale unor profesori și elevi temerari, împliniri și aniversări ale instituției, spiritul de inițiativă al profesorilor și al elevilor, conturează un destin excepțional, unul care se clădește și astăzi, la ceas aniversar, când trebuie să răspundă altor provocări, dar să transmită aceleași valori autentice.
Expoziția valorifică, pe de o parte, fondul documentar al Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu”, iar, pe de altă parte, patrimoniul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, legat de evoluția prestigioasei instituții de învățământ”, se precizează în comunicatul pe care Consiliul Județean Dâmboviţa l-a transmis către mass-media.