Protest la Doicești. Două parcuri fotovoltaice nu pot livra energie verde fiindcă Electrica Distribuție zace în nepăsare!

Protest la Doicești. Două parcuri fotovoltaice nu pot livra energie verde fiindcă Electrica Distribuție zace în nepăsare
📅 2024-07-18

Pe zi ce trece, dovedim și confirmăm că suntem țara minunilor triste. Parcă cineva, de undeva, nu vrea să ne depășim condiția, nu dorește să intrăm în rândul lumii. Să nu ne mai mire deci faptul că suntem codașa Europei la cam toate cele, bine garnisite cu inflația. Aici, suntem pe primul loc! Suntem tari la prețurile la energie electrică, la gaze naturale și lista ar putea continua…

Ne-am aliniat și noi la mersul Uniunii Europene în ceea ce privește energia verde. Ne-au silit împrejurările, economia mondială, războiul din Ucraina, închiderea robinetului cu gaze din Rusia, plus schimbările climatice care au dat tonul acestui ritm susținut. Am pornit bine. Peste tot în țară, au apărut parcuri fotovoltaice, au fost promovate programe și proiecte de folosire a energiei verzi în gospodării. Dar, cum am spus, la noi, minunile bune țin maximum trei zile, cele triste le iau locul și neam să mai scăpăm de ele! Exemplificăm cu un caz care s-ar putea să facă înconjurul Europei, dacă nu al planetei, despre cum privesc unele componente ale statului implicarea antreprenorilor români în producerea de energie verde, în procesul de a ne asigura independența energetică.

 

Practic, o societate a statului, despre care o să vorbim un piculeț mai încolo, zădărnicește planurile unui agent economic de a produce energie verde în județul Dâmbovița. De peste un an de zile, Soceram Doicești așteaptă aprobările de la Electrica Distribuție pentru a livra în sistemul energetic național curentul electric produs de imensele parcuri fotovoltaice amenajate pe teritoriul comunelor Doicești și Șotânga.

Un caz fără precedent. Am mai auzit de primării care nu au putut să își pună în valoare câte un obiectiv fiindcă Electrica le întârzie nejustificat de mult aprobările, aducând prejudicii comunităților, dar să te opui unor aprobări de livrare în rețeaua națională a energiei electrice produsă prin mijloace verzi mi se pare a semăna mai mult cu un sabotaj, cu o sfidare a interesului național de a produce energie electrică la prețuri competitive!

Reclama

Pentru a atrage atenția responsabililor de la Electrica Distribuție, de la Ministerul Energiei și de la Guvern despre această anomalie a sistemului, să nu o numim chiar abuz, astăzi – 10 iulie 2024, la Soceram Doicești, angajații au ieșit în fața societății să protesteze față de indiferența manifestată de mai marii de la Electrica Distribuție, care, de peste un an de zile, țin blocată o investiție de 10 milioane de euro.

Printre lozincile scandate, multe neieșind din tipicul protestatar, ne-a atras atenția una pe care o tot repetau salariații de la Soceram: „Ana nu uita, Electrica nu-i a ta”. Am fost curioși să aflăm cine este Ana. Și am întrebat ici, colo, să intrăm și noi în tema lozincii. Ana este prenumele președintei Consiliului de Administrație a Companiei Naționale de Distribuție Energie Electrică. Anna Maria Vasile îndeplinește și funcția de administrator public al Consiliului Județean Prahova. Respectiva persoană, probabil este considerată a fi vinovatul principal pentru întârzierea nejustificată a deschiderii comutatorilor de punere sub tensiune a celor două parcuri fotovoltaice dezvoltate de societățile Soceram SA și MHC Water Power SA în comuna Doicești, județul Dâmbovița.

„Deși au fost depuse cererile și documentele necesare pentru punerea sub tensiune, potrivit legii, pentru perioada de probe a parcurilor fotovoltaice Distribuție Energie Electrică România refuză cu obstinație să ofere un răspuns oficial și să procedeze la punerea sub tensiune a acestor parcuri”, ne-a precizat Daniel Mohârță – directorul general al Fabricii de BCA Soceram SA de la Doicești.

A mai spus șeful acestei unități economice importante că înființarea celor două parcuri fotovoltaice de către Soceram și MHC Water Power a presupus o investiție de aproximativ 10 milioane de euro, majoritatea fondurilor fiind obținute prin credite bancare.

Neimplicarea celor de la Distribuție Energie Electrică România în rezolvarea urgentă a situației împiedică livrarea de energie electrică în rețea. Astfel, a mai precizat Daniel Mohârță, sunt destabilizate planurile de dezvoltare ale celor două companii care au amenajat parcurile fotovoltaice.

Reclama

„Prin deconectarea acestor parcuri la rețeaua de distribuție, DEER nu doar că pune în pericol sustenabilitatea investițiilor, dar creează în același timp și prejudicii majore economiei locale din județul Dâmbovița, unde 440 de angajat ai Soceram își câștigă existența. Situația creată de Distribuție Energie Electrică România are consecințe devastatoare asupra activității și funcționării celor două companii, iar întârzierea punerii sub tensiune a parcurilor fotovoltaice poate conduce la scadența anticipată a creditelor contractate de Soceram și MHC Water Power. Acest lucru poate declanșa executarea silită a bunurilor celor două societăți”, a explicat directorul general al Fabricii de BCA de la Doicești.

Lipsa de reacție a capilor de la Distribuție Energie Electrică România poate conduce la închiderea fabricilor de BCA, cărămidă și mortar deținute de Soceram SA. 440 de angajați pot rămâne pe drumuri! Mai mult, va opri furnizarea de energie electrică de către hidrocentralele MHC Water Power, conducând la producerea de dezechilibre pe piața de energie electrică.

„Soceram SA Doicești este una dintre puținele companii industriale cu capital integral românesc, cu o istorie de peste 40 de ani in producerea și comercializarea materialelor de construcții. Abuzul DEER nu doar că subminează dezvoltarea proiectelor fotovoltaice, ci amenință viabilitatea pe termen lung a economiei locale și naționale”, a mai precizat directorul general al Fabricii de BCA de la Doicești.

Am schimbat câteva cuvinte despre această situație de criză generată de obtuzitatea și lipsa de reacție a celor de la Electrica Distribuție și cu câțiva angajați ieșiți la protest. La unison, oamenii spun că se tem să nu își piardă locurile de muncă. Și asta nu din cauza vreunui concurent economic puternic, ci din cauza nepăsării manifestate de reprezentanții unei societăți controlate de stat unde șefii, membri în consiliile de administrație, sunt nominalizați pe criterii politice. Totodată, angajații nu mai înțeleg cum vine treaba cu energia verde pe seama căreia se marșează într-un ritm susținut, dacă atunci când dezvolți capacități importante de producere a energiei electrice în sistem nepoluant ești pus la zid, nebăgat in seamă sau supus unor tratamente ilogice, neconforme cu dezideratele europene în materie de energie verde.

Directorul general Daniel Mohârță ne-a precizat că acest protest este un prim demers public. Vor urma și altele, dacă nu se deblochează situația. De asemenea, conducerile celor două societăți sunt decise să meargă cu jalba la Ministrul Energiei și la Guvern. Situația trebuie rezolvată rapid!

Reclama
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri incomod media

Dâmbovița: Uite titularizarea, nu-i titularizarea! 53 de candidați s-au retras după primirea subiectelor

În județul Dâmbovița, au participat la proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice / catedrelor vacante / rezervate din învăţământul preuniversitar 674 de candidați, din totalul de 766 înscriși, iar 53 dintre cei prezenți s-au retras în timpul probei, după cel puțin 2...

Admitere 2024: Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică și Tehnologia Informației din cadrul Universității Valahia din Târgoviște

Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică și Tehnologia Informației, din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște anunță deschiderea perioadei de înscriere la concursul de admitere, pentru anul universitar 2024-2025. Oferta educațională a facultății include programe de studii pentru toa...

Comentarii la rece. Șoșoacă și-a făcut simțită prezența în Parlamentul European

Am urmărit evoluția Dianei Șoșoacă în Parlamentul European. Unică. Până acum, europarlamentarii români au fost smirnă, insesizabili, soldați credincioși. Politețe rară! Madam Șoșoacă a spart toate aceste zăgazuri ale bunului simț politic, amestecat cu o doză consistentă de umilință, și a făcut sp...

Jandarmeria Giurgiu face angajări din sursă externă. Detalii aici!

Inspectoratul de Jandarmi Județean Giurgiu scoate la concurs 10 posturi de subofițeri din sursă externă – cu încadrare directă sau rechemare în activitate, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media. – 5 posturi de subofițer operativ principal – specialitatea Ordi...

Admitere 2024: Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Valahia din Târgoviște

Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște își deschide porțile pentru o nouă sesiune de admitere, oferind programe de studii diverse și adaptate cerințelor actuale ale pieței muncii. Facultatea oferă două programe de licență structurate pentru...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..