Cinci bărbaţi şi o femeie din localităţile Ozun şi Chilieni, judeţul Covasna, sunt acuzați că au racolat zeci de copii şi adulţi proveniți din centre de plasament pe care i-au dus apoi în Ungaria, unde i-au transformat în sclavi, puși să muncească în condiții inumane. Faptele s-au petrecut începând cu anul 2013, anunță vineri Poliția România.
Potrivit Poliției Române, în acest caz, procurorii DIICOT și polițiștii au făcut pe 12 noiembrie trei percheziţii domiciliare în localităţile Ozun şi Chilieni, din judeţul Covasna, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori.
„Din cercetările efectuate a reieșit că, începând cu anul 2013, șase persoane (cinci bărbați și o femeie), aflate în legătură de rudenie, ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii de beneficii materiale din exploatarea prin muncă, pe teritoriul Ungariei, a mai multor victime, majore și minore”, a transmis Poliția Română.
Traficanții au recrutat persoane vulnerabile, cu situaţii financiare dificile şi fără relaţii de familie stabile, ca să nu fie astfel căutate de rude, spun autoritățile.
„Astfel, victimele predilecte ale făptuitorilor au fost cele provenite din centrele de plasament, care prin promisiuni false, respectiv salariu de 80.000-100.000 forinţi lunar, cazare şi masă, program de muncă de 8 ore pe zi, 5 sau 6 zile pe săptămână în cadrul unei intreprinderi din Ungaria, au fost uşor de convins şi exploatat”, precizează Poliția Română, într-un comunicat.
Victimele au fost duse în Ungaria de către doi soţi. Odată ajunși la destinație, pretextând formalităţi de angajare, le-au luat actele de identitate ca să nu poată pleca.
„Ulterior, acestea ar fi fost cazate, fie într-un imobil impropriu, alături de alte 20 – 25 de persoane, într-o baracă de scândură, fără mobilier, sau în beciul unei locuințe, de unde ar fi fost transportate la o fabrică de prelucrare a deșeurilor menajere, situată într-o altă localitate și obligate să muncească”, mai spune poliția.
Potrivit DIICOT, victimele au fost obligate, inclusiv prin violenţă, să aibă un program de lucru „la limita suportabilităţii fizice şi psihice”, respectiv „între 12, 18 ore şi chiar 24 de ore, 7 zile pe săptămână” şi un „regim de viaţă inuman”, fiind supravegheate permanent în timpul muncii.
De asemenea, românii exploataţi s-au confruntat cu lipsa hranei şi a unor condiţii minime de locuit, cu refuzul de a li se acorda asistenţă medicală şi cu obligaţia de a presta munci gospodăreşti după programul de lucru.
Sumele de bani rezultate din activitatea infracţională au fost însuşite aproape integral de către membrii grupului infracţional organizat.
Întrucât recrutarea victimelor şi transportul acestora s-au realizat atât în România, cât şi în Ungaria, la finele lunii noiembrie 2023, în scopul documentării şi probării întregii activităţi infracţionale a fost încheiat, sub egida Eurojust, Acordul de echipă comună de anchetă între DIICOT şi Parchetul General Budapesta, ancheta din Ungaria fiind condusă de Biroul Naţional de Investigaţii, Departamentul de Criminalitate Transnaţională, Unitatea de Combatere a Traficului de Persoane sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de fiinţe umane şi muncă forţată, precizează autoritățile.
Concomitent cu acţiunea desfăşurată în judeţul Covasna, s-au făcut și 5 percheziții pe teritoriul Ungariei.
„În urma acțiunilor derulate în cele două țări, au fost descoperiți și ridicați 49.150.000 de forinți, 5.990 de euro, aproximativ 350 de grame de bijuterii, două autoturisme, înscrisuri, două pistoale, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, în cursul perchezițiilor efectuate în Ungaria, au fost identificate peste 20 de persoane, posibil victime ale traficului de persoane”, mai spune Poliția Română.
Autoritățile judiciare maghiare au reținut pe 12 noiembrie cinci bărbaţi şi o femeie din Covasca, alături de un alt bărbat care acţiona exclusiv pe teritoriul ungar.