Președintele chinez Xi Jinping a subliniat sprijinul pentru vârstnicii și tinerii vulnerabili ai țării în discursul tradițional de Anul Nou, în care care a recunoscut presiunile care există în societatea chineză care numără 1,4 miliarde de oameni.
Discursul lui Xi vine după ce economiștii s-au luptat în ultimii patru ani să restabilească încrederea consumatorilor sau să stopeze creșterea șomajului în rândul tinerilor și creșterea lentă a salariilor, scrie Financial Times.
În discursul televizat de marți seară, liderul în vârstă de 71 de ani, vorbind în fața unui peisaj cu Marele Zid, a spus că problemele legate de ocuparea forței de muncă, creșterea veniturilor, îngrijirea vârstnicilor, îngrijirea copiilor, educația și sănătatea „sunt mereu în minte”.
Xi a spus că la reuniunea din iulie a conducerii Partidului Comunist Chinez a tras un semnal clar „pentru aprofundarea în continuare a reformei”.
„Să permitem oamenilor să trăiască vieți fericite este prioritatea principală”, a spus el. „Fiecare gospodărie speră că copiii săi poată primi o educație bună, bătrânii să aibă servicii de îngrijire bune, iar tinerii mai multe oportunități de dezvoltare.”
Economia Chinei , care este a doua ca mărime din lume după SUA, a înregistrat o creștere de 4,8% în primele nouă luni ale anului, aproape de ținta oficială a Beijingului de aproximativ 5%.
Xi a repetat marți, de asemenea, un avertisment cu privire la sprijinul internațional pentru Taiwan. China pretinde suveranitatea asupra Taiwanului și nu a exclus folosirea forței dacă Taipei refuză unificarea pe termen nelimitat.
„Compatrioții de pe ambele maluri ale strâmtorii sunt o singură familie. Nimeni nu ne poate rupe legăturile de sânge și rudenie și nimeni nu poate opri tendința istorică de reunificare națională”, a spus Xi.
Xi a întărit din ce în ce mai mult sprijinul statului pentru producția și industria de înaltă tehnologie, facând investiții în vehicule electrice, baterii, semiconductori și inteligență artificială.
Marți, el a subliniat progresele Chinei în ceea ce privește tehnologia, inteligența artificială și explorarea spațiului.
O serie de măsuri de relaxare a politicilor anunțate de Beijing încă din septembrie au fost privite ca un semn că administrația Xi își propune stimularea cererii interne.
Reflectând aceste schimbări, Banca Mondială și-a revizuit săptămâna trecută prognoza privind creșterea PIB-ului Chinei anul viitor în sus cu 0,4 puncte procentuale, până la 4,5%.
Cu toate acestea, China a fost zguduită anul acesta de o serie de crime pe care unii experți le-au pus pe seama tensiunilor sociale în creștere. Fan Weiqiu, un bărbat în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat săptămâna trecută la moarte după ce a fost găsit vinovat că a intrat cu mașina într-o mulțime în Zhuhai, sudul Chinei, în noiembrie, lăsând cel puțin 35 de oameni morți, cel mai grav asasinat în masă din țară din ultimii 10 ani.
Înainte de o serie de sărbători naționale, Beijingul a început să îndemne guvernele locale să extindă acordarea de alocații sezoniere în numerar pentru persoanele care se confruntă cu dificultăți economice, inclusiv pentru tinerii șomeri.
Kelvin Lam, economist la Pantheon Macroeconomics, a spus că, deși sumele nu ar avea un impact semnificativ asupra economiei în general, ar putea susține stabilitatea socială și consumul în zonele rurale mai sărace.
Perspectivele economice ale Chinei au fost în continuare umbrite de relațiile tensionate cu SUA. Sub președintele Joe Biden, SUA au restricționat accesul Chinei la cipuri de computer, au restrictionat investițiile chineze în SUA și au intensificat sancțiunile împotriva companiilor chineze pentru comerțul cu Rusia în urma invaziei Ucrainei.
Marți după prânz, Xi i-a spus liderului rus Vladimir Putin că „coordonarea strategică” dintre China și Rusia a continuat să atingă niveluri mai înalte sub conducerea lor, potrivit unui mesaj transmis de agenția de presă de stat Xinhua.