Stéphane Séjourné, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil de strategia industrială, se va întâlni miercuri la București cu premierul Marcel Ciolacu și cu președintele Senatului, Ilie Bolojan, în cadrul unei vizite oficiale pe care o face în România în perioada 8-9 ianuarie 2025. Pe agenda discuțiilor se află schimbările din industria auto și rolul jucat de baterii în decarbonizarea lanțurilor de aprovizionare din Europa.
„Vizita marchează cea de a patra etapă a turneului realizat de vicepreședintele executiv în cele mai strategice sectoare industriale și lanțuri de aprovizionare din Europa – incluzând, de această dată, un accent specific pe baterii”, a anunțat miercuri Comisia Europeană.
Miercuri, 8 ianuarie, înaltul oficial se va întâlni la ora 18:30 cu Bogdan-Gruia Ivan, ministrul economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului.
Ulterior, de la ora 19:00 este programată întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, iar de la ora 20:00 se va întâlni cu Ilie Bolojan, președintele Senatului.
Joi, 9 ianuarie, Séjourné va vizita fabrica „Prime Batteries Technology”, o întreprindere română care furnizează baterii litiu-ion de ultimă generație și sisteme personalizate de stocare a energiei pentru o multitudine de sectoare și de întreprinderi din întreaga Europă.
„Această vizită va fi o ocazie de a prezenta rolul indispensabil jucat de baterii în decarbonizarea lanțurilor de aprovizionare din Europa. Vicepreședintele executiv va discuta, de asemenea, despre provocările cu care se confruntă sectorul bateriilor, precum și despre răspunsul Europei în această privință”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Stéphane Séjourné își va încheia deplasarea cu o vizită la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială (INCAS), principalul centru de cercetare în domeniul științelor aerospațiale din România.
Aceasta va fi o ocazie de a discuta despre concurența neloială exercitată de China pe piața dronelor și despre utilizarea din ce în ce mai relevantă a tehnologiilor dronelor atât în aplicațiile civile, cât și în cele militare.
Premierul Marcel Ciolacu a avertizat în luna octombrie a anului trecut că „în industria auto vor fi mari probleme” dacă nu vor fi luate măsuri de sprijin financiar atât în România cât și în Europa. „Suntem într-un moment de descreştere care, dacă nu vom interveni, şi în România şi în toată Europa, va duce anul viitor şi peste doi ani la disponibilizări masive în acest domeniu”, a spus Ciolacu, prezent la Forumul Mobilității Sustenabile și Accesibile.
Premierul a spus că înainte de a veni la acest eveniment consilierii i-au prezentat mai multe informații, cifre și statistici, din care a concluzionat că este evident că în următorii 2 ani va fi o mare provocare pentru industria auto.
Premierul a susținut că atât la nivel național, dar și la nivelul Comisiei Europeane și a Parlamentului European, „este nevoie de o abordare mult mai sustenabila a industriei auto”.
„Suntem într-un moment de descreştere care, dacă nu vom interveni, şi în România şi în toată Europa, va duce anul viitor şi peste doi ani, aşa cum am spus, la disponibilizări masive în acest domeniu. Cred că este momentul în care Comisia Europeană trebuie să vină curajos în susţinerea acestei industrii. (..) E un moment în care toate forţele politice trebuie să înţeleagă că fără industria auto în România, economia României se prăbuşeşte”, a evidenţiat Marcel Ciolacu.
Premierul a vorbit în acest context de planul de reindustrializare a economiei României, pe care Guvernul se pregătește să îl lanseze.
„Acest plan vizează transformarea României într-un hub de tehnologie şi inovaţie în Europa de Sud-Est în următorii 10 ani. Ne propunem să atragem investiţii semnificative în sectorul auto, să dezvoltăm infrastructura necesară şi să susţinem cercetarea şi dezvoltarea în domeniul vehiculelor electrice şi autonome. Este vital să ne susţinem industria auto, care contribuie semnificativ la PIB-ul ţării noastre şi are un rol crucial în volumul exporturilor României”, a afirmat Marcel Ciolacu.