Ungurii de la MVM, acord pentru achiziția E.ON Energie România / Burduja: Vom analiza tranzacția și vom proteja interesul național - HotNews.ro

Ungurii de la MVM, acord pentru achiziția E.ON Energie România / Burduja: Vom analiza tranzacția și vom proteja interesu
📅 2024-12-17

Compania MVM din Ungaria a ajuns la un acord cu nemții de la E.ON privind preluarea diviziei de furnizare a E.ON România, potrivit unui comunicat semnat de cele două companii. Ministerul Energiei susține că tranzacția va fi atent analizată, iar aspectele legate de securitatea energetică a țării sunt prioritare. Se vor analiza structura complexă a relațiilor comerciale și sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene.

HotNews.ro a publicat în premieră, încă din luna mai, faptul că MVM se afla pe lista celor care doreau să achiziționeze E.ON furnizare, alături de Romgaz și OMV Petrom.

Conform acordului, MVM va achiziționa participația de 68% a E.ON la E.ON Energie România și cota sa de 98% în E.ON Asist Complet.

Potrivit unor surse din sector, valoarea tranzacției este de circa 200 de milioane de euro.

E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu aproximativ 3,4 milioane de clienți. E.ON Assist Complet este un serviciu regional al companiei care furnizează infrastructurii de energie aferentă instalării și întreținerii servicii.

Tranzacția care face obiectul aprobărilor necesare este de așteptat să se încheie în prima jumătate a anului 2025.

E.ON se va concentra pe zonele sale strategice

„Aș dori să le mulțumesc sincer angajaților noștri din România pentru munca grozavă pe care au făcut-o până acum”, a declarat Marc Spieker, Chief Operating Officer – Comercial la E.ON SE.

„E.ON își revizuiește încontinuu portofoliul pentru a-și avansa agenda strategică durabilitate, digitalizare și creștere. Decizia anunțată astăzi vine la finalul unei analize amănunțite care a ținut cont de dinamica și impactul schimbări în sectorul energetic asupra operațiunilor mai largi ale E.ON. Tranzacția va permite E.ON să se concentreze pe cele mai importante zone strategice ale sale, în conformitate cu obiectivul său devenind factorul de joc al tranziției energetice europene.”

Toate activitățile operaționale ale E.ON Energie România și E.ON Asist Complet vor fi desfășurate ca de obicei, partenerii și clienții lor vor continua să primească fără întreruperi, servicii de înaltă calitate și în viitor, se mai arată în comunicat.

Scopul MVM Group este de a menține și dezvolta în continuare stabilitatea și perspectivele de viitor ale afacerii.

Tranzacția este pe deplin în conformitate cu strategia de expansiune regională a MVM, pe care grupul de companii îl examinează și caută în mod constant afaceri oportunități apărute pe piețele Europei Centrale și de Est, mai spun cele două companii.

Cine sunt ungurii de la MVM

Potrivit comunicatului, Grupul MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria și ocupă locul șase în Europa Centrală.

Este un grup de companii dinamic și inovator, care își consolidează constant poziția la nivel regional.

Prin expertiza sa profesională, contribuie semnificativ la securitatea aprovizionării în Europa Centrală și de Est.

Cu o prezență activă în 23 de țări, peste 19.000 de angajați și un portofoliu de peste 11 milioane de clienți, atât casnici, cât și corporativi (inclusiv aproape două milioane în Cehia, Slovacia și România), Grupul MVM este un actor important în ecosistemul energetic al regiunii.

De asemenea, MVM este un centru de excelență în domeniul energiei, având o expertiză solidă în producția de energie cu emisii zero de carbon, soluții de energie pentru retail și tranzacționare pe piața de energie.

UPDATE

Ministrul Energiei: „Avem un singur obiectiv, protejarea interesului național”

Ministerul Energiei a transmis că a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON și MVM, cu implicații semnificative pentru piața de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România.

Deși componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții, se arată în comunicatul ministerului.

Această tranzacție va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel național, cât și european, implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurență stabilite prin Legea Concurenței nr. 21/1996 și a celor privind investițiile străine reglementate de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, achiziția urmând a fi analizată și de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) instituție care supraveghează investițiile strategice pentru a proteja interesele României.

Se vor analiza structura complexă a relațiilor comerciale și sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene.

Sunt necesare și vor fi realizate evaluări detaliate și riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe, „pentru a ne asigura că orice tranzacție respectă interesele economice și de securitate ale României”.

Ministrul Energiei se va întâlni cu top managementul MVM

În perioada imediat următoare, ministrul Energiei își propune să se întâlnească cu top managementul MVM pentru a înțelege planurile lor referitoare la piața românească, dar și pentru a explora oportunități în care companiile locale, cu capital majoritar de stat, ar putea juca un rol semnificativ, în parteneriat, pentru viitoarea dezvoltare a sectorului energetic românesc.

Așa cum se întâmplă în orice stat membru al Uniunii Europene, și în România aspectele legate de securitatea energetică sunt prioritare. În acest context, se va acorda o atenție sporită pentru a asigura că această tranzacție respectă principiile fundamentale ale securității energetice și ale liberei concurențe. Totodată, Ministerul Energiei subliniază importanța deschiderii către o cooperare regională sinceră și mutual avantajoasă, în beneficiul tuturor părților implicate.

Sursă foto: Dreamstime

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Reacție vehementă a SUA, în primul punct de vedere oficial transmis după asasinarea generalului rus Igor Kirillov la Moscova

Statele Unite au negat vehement marţi orice fel de implicare în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune revendicată de Kiev, Washingtonul denunţând participarea acestui general la o…

Tom Cruise, premiat de US Navy pentru celebrul rol Maverick din „Top Gun”

Marina americană (US Navy) l-a recompensat pe actorul hollywoodian Tom Cruise pentru că „a stimulat recrutarea de piloţi” după ce a interpretat rolul locotenentului Pete „Maverick” Mitchell în primul film din cunoscuta serie cinematografică „Top…

Nicușor Dan, despre varianta Marcel Ciolacu premier din nou: „Imperativul e ca noi să avem stabilitate”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care și-a anunțat luni intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2025, a evitat să răspundă clar, în ipoteza în care câștigă cursa pentru Palatul Cotroceni, dacă l-ar…

Cresc salariile angajaților din radioul public. Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație

Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune a aprobat marți majorarea salariilor tuturor angajaților din radioul public. Decizia CA al SRR a fost anunțată printr-un mesaj trimis angajaților văzut de HotNews.ro. „Luând în considerare…

Meta, amendată cu 251 de milioane de euro în UE pentru o breșă de securitate. Milioane de conturi Facebook au fost afectate

Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp, a fost amendată marţi cu 251 de milioane de euro în Uniunea Europeană, în urma unei breșe de securitate în 2018 care a permis accesul hackerilor la datele…

Nicușor Dan, despre parteneriatul civil: „Nu cred că e momentul să reluăm discuția acum, societatea românească are alte probleme”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat marți seară că este de acord cu parteneriatul civil între persoanele de același sex, dar a subliniat că nu este acum momentul ca această discuție „să fie…

Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina va merge în ianuarie la Kiev și în alte capitale europene. Care e scopul călătoriei

Emisarul pentru Ucraina al președintelui ales al SUA Donald Trump va călători la Kiev și în alte câteva capitale europene la începutul lunii ianuarie 2025, în timp ce viitoarea administrație încearcă să pună capăt rapid…

Nicușor Dan dezvăluie cum a luat decizia de a intra în cursa pentru Cotroceni și că a făcut „un sondaj rapid”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a explicat marți seară că a luat decizia de candida la cea mai înaltă funcție în stat pentru că România se află „într-un moment de cumpănă, cel mai dificil…

Tudor Chirilă, amenințat cu moartea. „Adepții domnului Georgescu care nu suportă alte opinii”

Cântărețul Tudor Chirilă a declarat marți seară că primește numeroase amenințări și este înjurat pentru opiniile pe care le expune în spațiul public. „Și inboxul meu e plin de înjurături suburbane. Ăștia sunt dintre (unii)…

SuperLiga: Siyabonga Ngezana, amendat de FCSB: „Insubordonare! A refuzat să vină la program”

Mihai Stoica, președintele Consiliului de Administrație al FCSB, a anunțat că Siyabonga Ngezana (27 de ani) va fi amendat după ce a refuzat să facă deplasarea la Constanța pentru meciul cu Farul. Siyabonga Ngezana, amendat…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.