Discuțiile apărute în România pe rețelele de socializare pe tema avortului după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din Statele Unite ilustrează un reflex pavlovian și o mostră dureroasă de demagogie, argumentează teologul și jurnalistul român Paul Palencsar.
„După actul sexual, rolul biologic al bărbatului în sarcina femeii încetează. De acum, exclusiv, femeia este cea care duce povara inerentelor transformări fizice ale sarcinii, care, deseori, devin un calvar greu de imaginat pentru bărbatul care privește de pe margine și emite grețoase sentințe moralizatoare. Știu, e chiar comic că trebuie să ofer astfel de explicații, dar am constatat că e urgentă nevoie”, a notat Paul Palencsar într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.
.„Pe unii, cuvântul avort îi transformă în câinele lui Pavlov. E parola spre somnul rațiunii și a ochilor împăienjeniți de furie, când orice argument rațional dispare. Rămâne doar furia oarbă împotriva femeii, care nu știe ce e bine pentru ea, având nevoie de protecția masculului lat în ceafă și îngust la minte”, își continuă el pledoaria.
Teologul român subliniază că nașterea unui copil nu este și nu poate fi doar livrarea unui produs biologic și că aducerea în lume a unui om nou nu e un scop în sine, „la fel cum respectarea poruncilor lui Dumnezeu nu e un scop în sine”.
„Copilul neiubit de azi este nefericitul de mâine, adultul care va naște nefericiți, după chipul și asemănarea proprii”, mai subliniază el.
Palencsar, un fost producător al Trinitas TV, spune de asemenea că „mai important decât să-l nască, femeia trebuie să-și dorească copilul”.
„Un copil nedorit e o bombă cu ceas, pentru el și ceilalți. Când l-a creat pe om, Dumnezeu și l-a dorit cu atâta ardoare, încât nici preștiința că acesta își va bate Creatorul în cuie, pe cruce, nu a mai contat. Dumnezeu l-a iubit pe om chiar înainte ca omul să existe. Acesta e modelul pe care orice viitoare mamă trebuie să și-l însușească. Și orice macio cu exces de testosteron”, mai argumentează acesta.
Teologul spune de asemenea că, într-o democrație, femeia și bărbatul sunt stăpâni pe propriile corpuri. „Au libertate de alegere. Pur și simplu, firesc. Orice altceva e abuz, încălcarea drepturilor elementare ale omului”, afirmă el.
„Evident, asta nu aruncă în derizoriu și nici nu micșorează porunca dată de Însuși Dumnezeu: Să nu ucizi! Dimpotrivă, o face consistentă, deoarece omul alege să o respecte nu din frică, ci din dragoste pentru Dumnezeu. Orice poruncă dumnezeiască respectată din frică își pierde valoarea mântuitoare”, amintește Paul Palencsar.
El notează că ar fi de așteptat ca într-o țară ca România problema avortului să fie percepută nuanțat, „fără încrâncenări de grotă”.
„În anul 1989, în țara noastră existau 100.000 de copii abandonați în orfelinate ghetou. Reportajele televiziunilor occidentale au șocat o planetă întreagă. Oficial, în epoca Ceaușescu au murit peste zece mii de femei care au încercat să scape de sarcini nedorite, într-o dictatură ce interzicea avortul pentru a îngroșa rândurile sclavilor pe care-i avea în stăpânire”, amintește teologul.
El spune că a simțit nevoia să explice aceste lucruri în condițiile în care „mulți, majoritatea bărbați, jubilează la enormitățile lui Donald Trump, care dorește interzicerea avortului, invocând o morală creștină pe care el însuși o sfidează cu o nonșalanță uluitoare”.
„Dacă demagogia ar durea, mulți ne-am tăvăli pe jos”, conchide Paul Palencsar.
Teolog și jurnalist, domnul Palencsar a lucrat la TVR Iași și Trinitas TV, fiind de asemenea un colaborator al site-urilor Ziariștii și Epoch Times Romania. El s-a numărat printre cei care au criticat în termeni duri prezența preotului și regizorului român Ciprian Mega la Festivalul de Film de la Moscova mai devreme în cursul acestui an.
Tema dreptului la avort a fost unul dintre subiectele importante ale campaniei electorale desfășurate în SUA anul acesta, după ce Curtea Supremă de la Washington a eliminat în 2022 protecția la nivel federal pentru întreruperile de sarcină.
Subiectul libertății femeilor de a apela la întreruperi de sarcină a fost unul care a dus la contre puternice în timpul singurei dezbateri prezidențiale dintre Donald Trump și contracandidata sa democrată Kamala Harris.
Președintele ales Donald Trump a făcut mai multe comentarii uneori contradictorii asupra subiectului în timpul campaniei.
De exemplu, în luna martie el a declarat că susține o interdicție la nivel național a avortului după 15 săptămâni de sarcină, cu excepții. Însă doar lună mai târziu a argumentat că problema ar trebui să fie lăsată în seama fiecărui stat constituant al SUA, să ia propria decizie.