Temu, populara aplicație chineză de comerț electronic, a ocupat pentru al doilea an consecutiv primul loc în clasamentul aplicațiilor gratuite descărcate în Statele Unite din magazinul Apple Store, însă „luna de miere” între consumatorii americani și furnizorii din China s-ar putea încheia în curând, transmite CNBC.
TikTok, platforma de videosharing care a stârnit ample îngrijorări și în România legate de manipularea alegerilor prezidențiale, s-a clasat pe locul 3 în clasament, în ciuda interdicției iminente cu care se confruntă în SUA.
Shein, gigantul „fast-fashion” și unul dintre rivalii chinezi ai Temu, a ocupat locul 12 în clasamentul celor mai descărcate aplicații în SUA pentru dispozitivele ce folosesc sistemul de operare iOS, cele mai cunoscute dintre acestea fiind iPhone, iPad și Apple TV.
Potrivit datelor furnizate de firme de analiză StatCounter, sistemul de operare iOS al Apple a avut o cotă de peste 56% din piața telefoanelor mobile din SUA în 2024.
Temu, care livrează produse ieftine din China, a intrat pentru prima dată pe piața americană în 2022. Aplicația a cunoscut o creștere fulminantă, punând presiune inclusiv pe Amazon, liderul consacrat al pieței americane de comerț electronic.
Însă PPD Holdings, compania chineză din spatele Temu, se confruntă acum, la fel ca TikTok, cu o atenție sporită din partea autorităților americane și cu riscuri majore pe care le presupun taxele vamale pe care președintele ales Donald Trump a promis că le va majora puternic după ce va fi învestit pentru un nou mandat la Casa Albă pe 20 ianuarie.
Ascensiunea spectaculoasă a Temu și Shein pe piața americană este pusă în parte de analiști pe seama așa-zisei reguli „de minimis”, introdusă cu intenția de a reduce birocrația vamală. Statele Unite scutesc de taxe vamale coletele străine cu o valoare de până la 800 de dolari, atât timp cât ele sunt expediate către persoane fizice.
Această regulă a stimulat creșterea meteorică a unor firme chineze de comerț electronic, dar și a altor companii locale din China care vând prin aceste platforme online. Cu toate acestea, regula a fost exploatată și pentru activități infracționale, cum ar fi traficul de fentanil.
Administrația actualului președinte american Joe Biden a anunțat deja în septembrie că a transmis Congresului o propunere menită să blocheze „exploatarea” și „abuzarea” prevederilor „de minimis” de către companii precum Shein și Temu.
Mai mulți experți consultați de CNBC afirmă că dacă platformele chineze de comerț electronic ar pierde această scutire, prețurile ar putea crește, iar competitivitatea companiilor din China ar scădea.
Un iPhone pus pe harta Chinei, Foto: Michael Austen / Alamy / Profimedia ImagesUn reportaj publicat de agenția Reuters la începutul acestei săptămâni a arătat că perspectiva provoacă deja îngrijorări majore în unele zone manufacturiere ale Chinei și că unii comercianți caută deja soluții alternative pentru a putea să continue să exporte în SUA la prețuri mici.
Grupul financiar japonez Nomura estimează că până la finele lui 2024 China va exporta bunuri în valoare de 240 de miliarde de dolari doar datorită regulii „de minimis”, echivalentul a 7% din vânzările sale externe și a 1,3% din Produsul Intern Brut.
Eliminarea regulii de către SUA ar reduce creșterea exporturilor cu 1,3 puncte procentuale și creșterea PIB-ului cu 0,2%, iar cifrele se înrăutățesc semnificativ pentru Beijing dacă Europa și Asia de Sud-Est elimină la rândul lor prevederile asemănătoare.
„Ne așteptăm ca lucrătorii din fabricile mici care produc bunuri fără marcă, cu valoare adăugată scăzută și muncă intensivă, să fie cei mai afectați”, a spus Ting Lu, economist-șef pentru China la Nomura, adăugând că sectorul confecțiilor este unul dintre acestea.
Îngrijorările legate de importurile chineze care inundă piețele interne prin intermediul Temu și Shein nu sunt împărtășite însă doar de oficialii americani.
În conformitate cu reglementările actuale ale UE, pachetele cumpărate online dintr-o țară din afara Uniunii nu sunt supuse taxelor vamale dacă valoarea lor este mai mică de 150 de euro.
Comisia Europeană a anunțat mai devreme în cursul acestui an că intenționează să abolească gradual această scutire iar la sfârșitul lui octombrie a declarat că a deschis o procedură oficială pentru a evalua dacă Temu ar fi putut încălca Legea privind Serviciile Digitale (DSA) în domenii legate de vânzarea de produse ilegale, designul potențial adictiv al platformei, sistemele utilizate pentru a recomanda achiziții utilizatorilor, precum și accesul la date pentru cercetători.
În Asia de Sud-Est, Vietnamul și Indonezia au impus deja o serie de taxe anti-dumping pentru produsele chinezești, în timp ce Thailanda a anunțat recent măsuri de monitorizare a importurilor ieftine. La începutul acestei luni, Vietnamul a a anunțat că a decis să interzică cu totul Temu să opereze în țară, la doar două luni după ce compania chineză și-a deschis un sediu local.
În Statele Unite revenirea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă adaugă un alt strat de incertitudine, având în vedere că președintele ales a făcut din reducerea importurilor din China o prioritate a campaniei sale.
Trump a propus tarife vamale de până la 60%-100% pentru produsele provenite din China, deși măsurile exacte pe care le va implementa administrația sa vor deveni evidente abia după ce el va fi învestit în funcție pe 20 ianuarie.