Studiu îngrijorător: Saltelele și lenjeria de pat pot emite substanțe toxice pentru bebeluși, în timp ce aceștia dorm - HotNews.ro

Studiu îngrijorător: Saltelele și lenjeria de pat pot emite substanțe toxice pentru bebeluși, în timp ce aceștia dorm -
📅 2025-04-30

Saltelele și lenjeria de pat pot emit substanțe chimice toxice pentru bebeluși și copii, asociate cu apariția de tulburări hormonale și de dezvoltare, arată un studiu publicat de Environmental Science & Technology.

„Am măsurat substanțele chimice în aerul a 25 de dormitoare pentru copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani și am descoperit niveluri îngrijorătoare de ftalați, substanțe ignifuge și filtre UV”, a afirmat Miriam Diamond, profesor în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului al Universității din Toronto și unul dintre autorii studiului, citată de CNN.

Cele mai ridicate concentrații ale acestor substanțe au fost detectate în apropierea paturilor copiilor, arată studiul.

Practic, autorii studiului au descoperit că greutatea corporală a copilului și căldura din timpul somnului pot intensifica eliberarea acestor substanțe toxice: „Au descoperit că chiar și ceva atât de simplu precum căldura degajată și greutatea corpului unui copil pe o saltea poate accelera eliberarea de substanțe chimice toxice în aerul pe care cei mici îl respiră în timp ce dorm – un factor pe care standardele actuale de siguranță nu îl iau în considerare”, a explicat Jane Houlihan, director de cercetare pentru Bebeluși sănătoși, o organizație non-profit.

Un preț mai mare nu înseamnă un produs mai sigur

Autorii studiului nu au menționat numele brandurilor testate, însă au explicat pentru CNN că saltelele proveneau de la mărci cunoscute, cu prețuri accesibile, vândute în magazine importante.

Însă rezultatele studiului arată că părinții nu pot controla calitatea produselor de acest fel, nici măcar dacă sunt dispuși să plătească un preț mai ridicat: „Părinții nu pot rezolva problema doar alegând anumite produse din magazine. Saltelele testate au emis substanțe toxice indiferent de preț, material sau țara de origine.”

De cealaltă parte, Consiliul American al Industriei Chimice a dat asigurări că membrii săi tratează cu seriozitate problema siguranței produselor: „Utilizarea substanțelor ignifuge poate fi crucială în cazurile în care o scânteie sau un cablu scurtcircuitat poate duce la izbucnirea unui incendiu”, au transmis reprezentanții acestuia.

Reprezentanții Consiliul Industriei Chimice au mai arătat, de asemenea, că, deși le va lua un timp să analizeze și să verifice rezultatele studiului, „prezența unei substanțe chimice nu înseamnă automat un risc sau un efect negativ pentru sănătate. Orice substanță introdusă sau importată în SUA trebuie să treacă printr-un proces riguros de aprobare de către agențiile federale, cum ar fi EPA (Agenția de Protecție a Mediului din Stalele Unite) și FDA (Administrațiea Americană pentru Alimente și Medicamente).

Substanțe chimice periculoase în mai multe produse de larg consum

Ftalaţii sunt substanțe folosite pentru producerea ambalajelor din plastic mai elastice – de la ambalaje pentru mâncare, folii alimentare și de aluminiu sau capace pentru borcane. De aici, ei ajung și în mâncare, iar specialiștii avertizează că pot provoca perturbări ale activității hormonale și dereglări ale sistemului endocrin.

Ei se găsesc în sute de produse de larg consum, de la ambalajele pentru alimente până la șampon, produse de machiaj, parfum sau jucării pentru copii.

„Studiul nostru a identificat niveluri ridicate de ftalați, niveluri care sunt restricționate în jucării, dar nu și în saltele”, a explicat unul dintre autorii cercetării.

Prezența acestor substanțe este asociată cu instalarea pubertății timpurii, cu probleme ale sistemului reproducător și defecte genitale, probleme hormonale și alte tipuri de probleme de sănătate, potrivit specialiștilor de la Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului din Statele Unite.

Foto: Dreamstime.com

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Problemele cu legea ale lui Maru, cel care l-a filmat pe tânărul de 20 de ani cum se droghează, înainte să moară. Șase dosare penale și iertat până la accidentul de la 2 Mai

Tudor Duma, zis Maru, a fost reclamat că vinde droguri când avea 16 ani, arată datele din dosarele ajunse pe rolul instanțelor, consultate de HotNews. A fost vizat de două dosare penale în 2020 și…

Ciolacu pleacă în Japonia, în iunie: vizită la expoziția mondială de la Osaka, iar apoi întâlnire cu premierul Japoniei, la Tokyo

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, 30 aprilie, într-o discuție cu jurnaliștii, că, la mijlocul lunii iunie va face o vizită oficială în Japonia, unde va participa la expoziția mondială de la Osaka. Premierul a…

Kremlinul i-a transmis lui Trump o veste proastă, într-un moment în care acesta e tot mai frustrat de lipsa de progres a negocierilor de pace

Președintele Vladimir Putin își dorește pace în Ucraina, iar oficialii ruși lucrează intens cu cei din Statele Unite în acest sens, dar conflictul este atât de complicat încât progresul rapid pe care îl dorește Washingtonul…

Droguri, corupție și mită. Portul uneia dintre cele mai „curate” țări din Europa, sub asediul bandelor criminale / „Îi e greu să își recunoască problema”

Producția de cocaină în Columbia și consumul acesteia în Europa de Vest ating niveluri record. La fel se întâmplă și cu banii făcuți de rețelele europene de crimă organizată, scrie The Guardian, care relatează situația…

Crin Antonescu, reacție în urma documentelor publicate de Nicușor Dan: „Aţi parazitat două dezbateri cu obsesia vânzărilor de terenuri”

Crin Antonescu i-a răspuns lui Nicușor Dan, pe Facebook, după ce acesta a publicat documentele despre care susține că dovedesc acuzațiile la adresa rivalului său privind înstrăinarea prin acte ilegale a mai multor terenuri. „Nu…

Rusia și Coreea de Nord încep o nouă construcție pentru a-și consolida parteneriatul strategic

Moscova și Phenianul au început miercuri construcția unui pod rutier între cele două țări, care va traversa râul Tumen, ca parte a unui efort de consolidare a parteneriatului lor strategic, a declarat premierul Rusiei, Mihail…

OpenAi explică de ce ChatGPT a devenit așa de lingușitor. Compania a retras update-ul care i-a enervat pe utilizatori

În weekend, un update pentru ChatGPT a transformat chatbot-ul într-unul lingușitor și slugarnic față de useri, răspunsurile date fiind, de multe ori, total nepotrivite. OpenAI a anunțat că retrage actualizarea și a explicat ce a…

INTERVIU Ce face din LifeHarbour Limanu destinația perfectă pentru pasionații de navigație? David Marcu: „Un reper pentru sailingul românesc, unde aventura și ospitalitatea se întâlnesc”

LifeHarbour Limanu nu este doar o marină privată – este locul unde pasiunea pentru mare și spiritul aventurier se îmbină într-un concept unic. Fiecare schimbare reflectă dorința de a oferi o experiență completă, ce îmbină…

Nu, George Simion nu poate „închide alegerile din primul tur”. O nouă gogoriță pe bani publici

Un material de propagandă apărut pe site-ul AUR.info promovează un mesaj al candidatului acestui partid la alegerile prezidențiale, în care Simion le transmite susținătorilor săi o listă cu „11 lucruri pe care le poți face…

Cum să alegi cele mai inspirate corpuri de iluminat pentru casa ta

Casa ta poate fi privită ca o scenă, unde fiecare colț spune o poveste, iar lumina este regizorul care dă tonul. Alegerea corpurilor de iluminat potrivite este esențială pentru a crea atmosfera dorită în fiecare…

Good News

Only good and positive news.