Saltelele și lenjeria de pat pot emit substanțe chimice toxice pentru bebeluși și copii, asociate cu apariția de tulburări hormonale și de dezvoltare, arată un studiu publicat de Environmental Science & Technology.
„Am măsurat substanțele chimice în aerul a 25 de dormitoare pentru copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani și am descoperit niveluri îngrijorătoare de ftalați, substanțe ignifuge și filtre UV”, a afirmat Miriam Diamond, profesor în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului al Universității din Toronto și unul dintre autorii studiului, citată de CNN.
Cele mai ridicate concentrații ale acestor substanțe au fost detectate în apropierea paturilor copiilor, arată studiul.
Practic, autorii studiului au descoperit că greutatea corporală a copilului și căldura din timpul somnului pot intensifica eliberarea acestor substanțe toxice: „Au descoperit că chiar și ceva atât de simplu precum căldura degajată și greutatea corpului unui copil pe o saltea poate accelera eliberarea de substanțe chimice toxice în aerul pe care cei mici îl respiră în timp ce dorm – un factor pe care standardele actuale de siguranță nu îl iau în considerare”, a explicat Jane Houlihan, director de cercetare pentru Bebeluși sănătoși, o organizație non-profit.
Autorii studiului nu au menționat numele brandurilor testate, însă au explicat pentru CNN că saltelele proveneau de la mărci cunoscute, cu prețuri accesibile, vândute în magazine importante.
Însă rezultatele studiului arată că părinții nu pot controla calitatea produselor de acest fel, nici măcar dacă sunt dispuși să plătească un preț mai ridicat: „Părinții nu pot rezolva problema doar alegând anumite produse din magazine. Saltelele testate au emis substanțe toxice indiferent de preț, material sau țara de origine.”
De cealaltă parte, Consiliul American al Industriei Chimice a dat asigurări că membrii săi tratează cu seriozitate problema siguranței produselor: „Utilizarea substanțelor ignifuge poate fi crucială în cazurile în care o scânteie sau un cablu scurtcircuitat poate duce la izbucnirea unui incendiu”, au transmis reprezentanții acestuia.
Reprezentanții Consiliul Industriei Chimice au mai arătat, de asemenea, că, deși le va lua un timp să analizeze și să verifice rezultatele studiului, „prezența unei substanțe chimice nu înseamnă automat un risc sau un efect negativ pentru sănătate. Orice substanță introdusă sau importată în SUA trebuie să treacă printr-un proces riguros de aprobare de către agențiile federale, cum ar fi EPA (Agenția de Protecție a Mediului din Stalele Unite) și FDA (Administrațiea Americană pentru Alimente și Medicamente).
Ftalaţii sunt substanțe folosite pentru producerea ambalajelor din plastic mai elastice – de la ambalaje pentru mâncare, folii alimentare și de aluminiu sau capace pentru borcane. De aici, ei ajung și în mâncare, iar specialiștii avertizează că pot provoca perturbări ale activității hormonale și dereglări ale sistemului endocrin.
Ei se găsesc în sute de produse de larg consum, de la ambalajele pentru alimente până la șampon, produse de machiaj, parfum sau jucării pentru copii.
„Studiul nostru a identificat niveluri ridicate de ftalați, niveluri care sunt restricționate în jucării, dar nu și în saltele”, a explicat unul dintre autorii cercetării.
Prezența acestor substanțe este asociată cu instalarea pubertății timpurii, cu probleme ale sistemului reproducător și defecte genitale, probleme hormonale și alte tipuri de probleme de sănătate, potrivit specialiștilor de la Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului din Statele Unite.
Foto: Dreamstime.com