STUDIU: Comportamentul de economisire și investiție al românilor în context european - HotNews.ro

STUDIU: Comportamentul de economisire și investiție al românilor în context european - HotNews.ro
📅 2024-12-20

Raiffeisen Bank România și Facultatea de Finanțe, Asigurări Bănci și Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din București au prezentat rezultatele unui amplu proiect de cercetare despre comportamentul de economisire și investiție al românilor. Analiza a evaluat  comportamentul de economisire și investiții din România, cu accent pe situația actuală la nivel național,  comparativ cu alte țări din UE. 

În materie de economisire, românii preferă depozitele bancare,  însă nivelul de participare la piața de capital este redus, România având cel mai mic nivel al alfabetizării financiare din UE.Numărul românilor care au decis să adere la Pilonul III de pensii a înregistrat o creștere continuă în ultimii ani, totalul activelor nete administrate de cele 10 fonduri de pensii facultative existente în piață depășind 950 milioane de euro, arată un amplu proiect de cercetare realizat, în premieră, de Raiffeisen Bank și Academia de Studii Economice din București. 

CUM ECONOMISESC ROMÂNII 

Depozitele bancare sunt principala formă de economisire în rândul românilor, însă nivelul acestora este cel mai mic comparativ cu alte țări din regiune, precum Bulgaria, Cehia, Polonia sau Croația.

Românii cu vârste mai mari de 65 de ani preferă depozitele la termen comparativ cu persoanele mai tinere (< 60 de ani). La polul opus se află tinerii sub 25 de ani, care doar în proporție de peste 6% preferă depozitele la termen.  Conform datelor analizate, 20% dintre cei care dețin depozite la termen au studii superioare. 

Printre factorii care favorizează deținerea unui depozit bancar se numără: nivelul ridicat al educației și al veniturilor și stabilitatea locului de muncă. Cei care locuiesc în zone urbane cu acces la servicii financiare sunt, de asemenea, mai predispuși către deținerea unui depozit la termen. 

740.000 DE ROMÂNI AU ALES PILONUL III DE PENSII FACULTATIVE

La sfârșitul anului 2023, totalul activelor nete administrate de cele 10 fonduri de pensii facultative a ajuns la 953 milioane euro, stabilind un nou maxim istoric și evidențiind interesul crescut al populației pentru asigurarea unui venit suplimentar la pensionare.

Numărul românilor care au decis să adere la Pilonul III de pensii a înregistrat o creștere continuă. 740.000 de români erau înscriși în Pilonul III de pensii private facultative la mijlocul anului 2024 și, din totalul acestora, ponderea celor de peste 55 de ani cu pensie facultativă a înregistrat o creștere semnificativă de la 6%, în 2011, la 22% în 2024. Însă, în ultimii 13 ani, participarea tinerilor sub 35 de ani, la Pilonul III, a scăzut, în timp ce participarea celor cu vârste între 30 și 44 de ani s-a menținut relativ stabilă, iar categoria de vârstă mijlocie, 45-54 de ani, a înregistrat o creștere moderată.

În ceea ce privește adeziunea la Pilonul III de pensii, venitul și stabilitatea locului de muncă sunt aspectele cele mai importante în alegerea unei scheme facultative. Pandemia COVID-19 a constituit un punct de inflexiune pentru persoanele care activează într-o profesie stabilă (medicină, avocatură, management) în decizia de a contribui la o pensie facultativă.

Comparativ cu România, profilul participantului la o schemă de pensii facultativă este mult mai bine conturat în țările UE din regiune (Bulgaria, Cehia, Polonia sau Croația), educația și gradul de incluziune financiară fiind extrem de relevante.

PROFILUL INVESTITORULUI ROMÂN PE PIAȚA DE CAPITAL 

România are cel mai redus nivel al alfabetizării financiare din UE, acest lucru influențând într-o proporție semnificativă nivelul redus de participare pe piața de capital.

De asemenea, în România, aversiunea relativă față de risc a investitorilor pe piața de capital este mai ridicată în comparație cu alte țări mai dezvoltate precum SUA și similară cu cea observată în alte țări din Europa Centrală și de Est (ECE), precum Cehia, Polonia și Croația.

Rezultatele obținute prin tehnici econometrice standard și pe baza unor modele de tip machine learning arată că persoana interesată să investească pe piața de capital este: bărbat, are un nivel ridicat de educație financiară, studii superioare și nivel ridicat al veniturilor. 

Investiția în active riscante, precum acțiunile, atrage un tip diferit de investitor față de cel orientat spre economii sigure, cum sunt depozitele bancare sau fondurile de pensii, din cauza riscurilor mai ridicate implicate și a motivațiilor distincte care stau la baza acestor decizii financiare.

Tinerii sunt, de obicei, mai dispuși să își asume riscuri în speranța unor câștiguri viitoare, pe când persoanele mai în vârstă preferă investițiile cu randamente mai previzibile.

Venitul determină semnificativ toleranța la risc. Persoanele cu venituri mai mari sunt mai înclinate să investească în produse financiare riscante, având o capacitate financiară care le permite să facă față posibilelor pierderi.

Decizia de a investi în diferite produse riscante, specifice pieței de capital, este mai pronunțată în cazul persoanelor cu un nivel mai ridicat al cunoștințelor financiare. Astfel, alfabetizarea financiară reprezintă un factor determinant în modelarea comportamentului investițional, mai ales în cazul unei piețe de capital emergente precum cea din România.

Studiul ‘Comportamentul de economisire și investiție în rândul populației din România în context european’ a fost realizat cu scopul de a oferi o  perspectivă clară asupra caracteristicilor care modelează deciziile financiare de zi cu zi ale românilor. 

Datele colectate pentru acest studiu provin din surse credibile, incluzând eşantioane oficiale, statistici naționale și europene, precum și studii realizate de instituții financiare de renume, precum The OeNB Euro Survey, Institutul Național de Statistică, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară și Flash Eurobarometer FL525. 

Aceste date au fost analizate utilizând tehnici econometrice avansate, menite să asigure un grad înalt de precizie și relevanță în interpretarea rezultatelor.

Raportul de cercetare poate fi accesat aici. 


Articol susținut de Raiffeisen Bank România

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Antena 3 anunță „decizia fără precedent” luată după ce Diana Șoșoacă a agresat verbal o jurnalistă a postului în Parlament

Antena 3 CNN a anunțat vineri seară că a luat decizia „fără precedent” să nu mai difuzeze declarațiile publice ale Dianei Șoșoacă și ale liderilor partidului S.O.S. România, după ce europarlamentara a agresat verbal o…

VIDEO Aura Șova, din echipa lui Tudor Chirilă, este marea câștigătoare de la „Vocea României”, sezonul 12

Aura Șova, din echipa lui Tudor Chirilă, este marea câștigătoare a sezonului 12 al emisiunii Vocea României de la Pro TV. Vineri seara, în cadrul finalei Vocea României 2024, Aura Șova a interpretat piesa „It’s…

Firma care a derulat campaniile pe TikTok ale PNL: „Dacă campania a fost clonată sau deturnată în favoarea unui candidat sau altul, cerem organelor abilitate să ia măsurile legale care se impun”

Site-ul de investigații Snoop a dezvăluit că ANAF a descoperit că banii cheltuiți pentru una dintre campaniile pe Tik Tok despre care CSAT a spus că l-a promovat pe Călin Georgescu au venit de la…

VIDEO Mesajul Patriarhului Daniel de Sărbători. Ce le transmite românilor

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis vineri un mesaj video cu prilejul Sărbătorilor Naşterii Domnului, Anului Nou şi Botezului Domnului, în care îndeamnă „să ne rugăm şi să lucrăm pentru pace pe pământ şi…

Elena Lasconi, despre retragerea PSD de la negocieri și ordonanța trenuleț: „Bomba de ieri era de fapt o petardă eşuată / Încearcă să mintă românii până la prezidențiale”

Lidera USR, Elena Lasconi, a apreciat vineri seară că partidele care negociază formarea guvernului intenţionează să amâne măsurile pentru reducerea cheltuielilor până la alegerile prezidenţiale, iar apoi să introducă măsuri de austeritate „foarte mari”. Ea…

Donald Trump pune presiune pe NATO: vrea creșterea bugetelor de apărare și amenință Europa

Consilieri ai lui Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că el va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu…

fanatik.ro: Prea puțini angajați români mai lucrează după pensionare. De ce aleg să mai muncească, totuși, și după 65 de ani

Angajații români muncesc tot mai puțin după ce ies la pensie. Mulți dintre cei care totuși mai lucrează o fac de nevoie. Statisticile europene arată că mulți dintre angajații români pensionați nu mai lucrează după…

Nicole Kidman a dezvăluit că a fost pe punctul de a renunța complet la actorie: „Locuiam la o fermă”

Nicole Kidman, una dintre cele mai apreciate actrițe de la Hollywood din ultimele decenii, a dezvăluit că a fost pe punctul de a renunța definitiv la actorie în 2008, după nașterea primei sale fiice cu…

Pragul de 6% din PIB pentru educație nu va fi atins nici în 2025. Măsura, amânată pentru 2026

Articolele din legile educației care prevăd alocarea de 15% din Bugetul General Consolidat (BGC) pentru Educație, adică 6% din PIB, nu se vor aplica nici în 2025, conform unui document de lucru al Guvernului obținut…

DOCUMENTE. PNL a finanțat din bani publici campania pentru Călin Georgescu. Firma PNL susține că i-a fost modificată campania, dar există acte care dovedesc că influencerii au respectat indicațiile prestabilite de liberali 

Site-ul de investigații Snoop a publicat vineri seară o dezvăluire care a șocat opinia publică: ANAF a descoperit că banii PNL au finanțat o campanie pe TikTok despre care CSAT susține că a fost făcută…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.