„Semnal de alarmă”. Ce înseamnă decizia agenției Fitch de a înrăutăți ratingul României și care a fost impactul imediat - HotNews.ro

„Semnal de alarmă”. Ce înseamnă decizia agenției Fitch de a înrăutăți ratingul României și care a fost impactul imediat
📅 2024-12-22

România se împrumută mai scump. Acesta este un prim efect al deciziei agenției Fitch de a revizui la negativă perspectiva ratingului de țară. Oameni bine conectați la piețele financiare explică, pentru cititorii HotNews.ro, cum trebuie „citită” această măsură: „Este în mod clar un semnal de alarmă”.

Ratingul este acum BBB-, Fitch argumentând că „incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar asta va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale”. 

Primele reacții publice au fost la extreme. Marcel Boloș, ministrul de Finanțe încă în funcție, a minimizat schimbarea perspectivei, spunând că România rămâne în continuare în categoria de rating BBB minus, iar asta trebuie să fie urmată de „luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară”.

De cealaltă parte, prim-vicepreşedintele PNL, Ciprian Ciucu, spune că revizuirea negativă a ratingului României „ne loveşte unde ne doare mai rău, la buget” şi avertizează că, dacă nu ia credite, România nu poate funcţiona. 

HotNews.ro a încercat să afle opinia unor economiști bine conectați la piețele. Cum trebuie să „citim” revizuirea la negativ decisă miercuri? 

Prima consecință a înrăutățirii ratingului României

Economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu, a explicat pentru HotNews.ro ce înseamnă decizia agenției de rating:

Absența unei consolidări fiscale consistente și credibile, în condițiile în care credibilitatea ancorei fiscale pe termen mediu a slăbit substanțial din cauza măsurilor de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare suplimentare și a derapajelor fiscale repetate sau a creșterii economice slabe ar putea declanșa o retrogradare a ratingului, spune el. 

„Credem că o reducere a ratingului este puțin probabilă până în toamna anului 2025 și poate fi evitată dacă guvernul introduce un plan credibil și coerent de ajustare fiscală între timp. Deși era în mare parte inclusă în preț, dacă ne uităm la randamentele obligațiunilor de stat în euro, știrea a avut, totuși, impact în creșterea costurilor de finanțare pentru statul român pe piața secundară”, afirmă economistul-șef al BCR.

„Un semnal de alarmă” 

Și economistul șef al ING Bank, Valentin Tătaru, afirmă că impactul acestei decizii a fost imediat, pe costul de finanțare a României, care a crescut cu 10-20 puncte de bază încă de la deschiderea pieței.

El spune că nu trebuie să minimizăm, în niciun caz, importanța acestei decizii:

 „Este în mod clar un semnal de alarmă care vine după o perioadă destul de lungă de promisiuni neonorate privind consolidarea bugetară, promisiuni făcute chiar pe fondul unei stabilități politice mai rar întâlnite la noi”.. 

Tătaru mai avertizează că prelungirea calendarului electoral nu este de natură să favorizeze decizii fiscale importante, așa încât este posibil ca Fitch să fi considerat că în perioada imediat următoare nu se pot aștepta la îmbunătățiri semnificative pe zona fiscală și a tras de pe acum semnalul de alarmă.

„Plătim cu toții acest cost, indiferent dacă ne dăm seama sau nu. Apoi, în măsura în care această decizie a Fitch s-ar concretiza într-un downgrade (o scădere a ratingului României), am avea un impact negativ asupra climatului investițional general. Asta, în condițiile în care amânarea deciziilor de investiții pare deja o opțiune frecventă în rândul companiilor. Totuși, având în vedere că indicatorii mentionați de Fitch ca problematici (deficit bugetar și datorie publica) necesită o perioadă de observare, nu mă aștept ca un eventual downgrade să vină mai devreme de trimestrul al treilea din 2025, timp în care am putea să ne înscriem pe o traiectorie cât de cât credibilă, de consolidare bugetară”, concluzionează economistul șef al ING Bank.

Cel puțin patru efecte foarte importante

Ce spun cărțile de economie despre impactul schimbării perspectivei de la stabil la negativ:

1. Costuri crescute de împrumut

 O perspectivă negativă a ratingului duce, de obicei, la rate mai mari ale dobânzilor la titlurile guvernamentale și ale împrumuturilor. Investitorii percep un risc crescut, cerând randamente mai mari pentru împrumuturi, ceea ce crește costul împrumuturilor atât pentru guvern, cât și pentru sectorul privat. Acest efect poate fi deosebit de pronunțat pe piețele emergente, unde accesul la capital este deja mai limitat. ( Sursa)

 2. Scăderea investițiilor

Percepția unui risc crescut poate descuraja investițiile străine directe  dar și investițiile interne. Investitorii pot alege să-și aloce capitalul către economii mai stabile, ceea ce duce la o scădere a nivelului investițiilor, care este esențiale pentru creșterea și dezvoltarea economică. Această reducere a investițiilor poate împiedica îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare, desigur. (Sursa) 

3. Deprecierea monedei (mai puțin în România, unde BNR ține stabil cursul leului)

O perspectivă negativă poate duce la deprecierea monedei, deoarece investitorii își retrag investițiile, temându-se de instabilitate. Ieșirea unui flux consistent de valutăă depreciază moneda unei țări și aduce serioase presiuni inflaționiste, facând importurile mai scumpe și reducând puterea de cumpărare a consumatorilor. (Sursa)

4. Efecte de propagare

Retrogradările pot avea efecte de propagare asupra țărilor vecine sau a celor cu profiluri economice similare, ceea ce duce la o instabilitate regională mai mare. De exemplu, dacă economia țării A este retrogradată, aceasta poate crește costurile de împrumut țo ăpentru țara vecină B, , deoarece investitorii iau de multe ori în calcul o regiune întreagă, nu doar o țară. (Sursa)

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

VIDEO Cel mai lung și adânc tunel rutier din lume se află acum în construcție. Un proiect de peste două miliarde de euro 

Un proiect ambițios se află în prezent în lucru pe una dintre cele mai dificil de parcurs conexiuni rutiere de pe continent: uriașul tunel Rogfast care, la momentul deschiderii, va fi cel mai lung și…

Consultări la Cotroceni. AUR: Nu îl recunoaştem pe Klaus Iohannis ca fiind un presedinte legitim, aşadar vom acţiona în consecinţă

AUR a anunțat cu puţin timp înaintea consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru formarea unei coaliţii de guvernare şi desemnarea premierului, că nu îl recunoaşte pe Klaus Iohannis ca fiind un presedinte legitim, aşadar va…

LIVE Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier. PSD, PNL și UDMR merg împreună la Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis are, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. PSD, PNL, UDMR și minoritățile merg împreună la consultări. USR, AUR, SOS România și POT…

PSD i-a dat mandat lui Marcel Ciolacu pentru funcția de premier. Două variante de guvern, luate în calcul înainte de consultări

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, după ședința biroului de conducere, că va merge la consultările cu președintele Klaus Iohannis împreună cu liderii PNL, UDMR și minorități pentru a prezenta strategia de guvernare. „Eu,…

Solicitarea- surpriză a lui Cristian Tudor Popescu făcută lui Iohannis: „Pentru datoria și binele ce le are de făcut față de poporul român”

Cristian Tudor Popescu a făcut o postare pe Facebook duminică dimineață, în contextul negocierilor care au loc între partidele pro-europene pentru desemnarea primului ministru, împărțirea funcțiilor importante din statul român, dar și stabilirea candidatului comun…

Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției Române: ”Libertate!” a fost strigătul acum 35 de ani, ”Libertate!” a răsunat, recent, împotriva pericolului extremismului

”Trebuie să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei, acţiuni perfide care urmăresc întinarea memoriei eroilor României democratice şi mistificarea adevărului despre regimul dictatorial”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, duminică, de Ziua Victoriei Revoluţiei Române…

Un elicopter ambulanță s-a izbit de un spital din Turcia, apoi s-a prăbușit la sol

Patru persoane au fost ucise duminică în sud-vestul Turciei, când un elicopter de ambulanță a intrat în clădire unui spital și s-a prăbușit la sol, informează Reuters. Elicopterul decolase de la Spitalul de formare și…

Ilie Bolojan: „Premierul va fi propus de PSD”

Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat astăzi, după Biroul Politic Național al partidului, că propunerea de premier pe care liberalii o vor susține la consultările de la Cotroceni va veni de la PSD.…

Un celebru restaurant bucureștean, cu o istorie de peste 100 de ani, a fost demolat în totalitate cu buldozere

Nouă cetăţeni români care se aflau pe insula Mayotte devastată de ciclonul Chido, evacuaţi cu o aeronavă a forţelor aeriene franceze, anunță MAE

Nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave aparţinând forţelor aeriene franceze, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE). ”Ministerul Afacerilor Externe precizează că…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.