Scandalul indexării pensiilor militare: Ministerul de Finanțe vede un impact mai mare cu 500 milioane de euro decât calculele de la Guvern - HotNews.ro

Scandalul indexării pensiilor militare: Ministerul de Finanțe vede un impact mai mare cu 500 milioane de euro decât calc
📅 2024-11-12

Impactul financiar al aplicării proiectului de lege privind indexarea pensiilor militare aflate în plată în raport cu solda sau cu salariul de grad sau de funcţie este estimat la circa 6,9 miliarde de lei (n.a. cc. 1,4 miliarde de euro), arată Ministerul de Finanțe într-un răspuns comunicat în 7 noiembrie unui senator. Cifra este cu circa 500 milioane de euro peste estimările făcute de Guvern în punctul de vedere transmis în Parlament. Lipsa informațiilor legate de impactul bugetar este unul dintre motivele pentru care acest proiect de lege este atacat la Curtea Constituțională.

Luna trecută, un senator PSD a adresat Ministerului de Finanțe următoarea întrebare: 

Întrebarea viza controversatul proiect de lege, adoptat luni, 4 noiembrie, în procedură de urgență de Parlament, care prevede că pensiile aflate în plată se indexează în raport cu solda sau cu salariul de grad sau de funcţie.

6,9 miliarde de lei – impactul financiar estimat de Ministerul de Finanțe

Ministerul de Finanțe i-a răspuns senatorului în data de 7 noiembrie, dar cifrele prezentate surprind prin faptul că sunt diferite de calculele făcute de Guvern în punctul de vedere transmis în Parlament.

„Din datele disponibile la nivelul Ministerului Finanțelor, impactul financiar al aplicării inițiativei la care se face referire în întrebare este estimat la circa 6,9 miliarde de lei”, se arată în răspunsul Ministerului de Finanțe, semnat de secretarul de stat Alin-Marius Andrieș.

Ministerul de Finanțe mai precizează că nu deține informații referitoare la numărul de beneficiari și cuantumul majorărilor de pensie militară rezultate în urma aplicării prevederilor acestui proiect de lege. Ministerul  spune că aceste date ar putea fi comunicate de către instituțiile care asigură plata pensiilor militare, respectiv Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul Român de Informații (SRI).

4,4 miliarde de lei – estimările Guvernului Ciolacu

Impactul financiar estimat acum de Ministerul de Finanțe este însă semnificativ mai mare decât estimările transmise de Guvern în Parlament la acest proiect de lege, despre care HotNews.ro a scris în premieră.

Șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, a discutat vineri, 25 octombrie, cu militarii în rezervă care au organizat un miting în Piața Victoriei. Prim-ministrul a spus că va „susține cu fermitate” adoptarea rapidă în Parlament a proiectului prin care să fie eliminate inechitățile în aplicarea pensiilor militare.

Dar, cu două zile în urmă însă, Ciolacu a emis, la Guvern, observații semnificative la acest proiect, atât legate de impactul bugetar și problemele de aplicare, cât și de posibila neconstituționalitate. Cu aceste obiecții, Executivul a transmis documentul către Parlament.

Prima problemă semnalată de Guvern a fost legată de lipsa unei reglementări a modului de calcul între diferite pensii militare și de impactul bugetar semnificativ.

Cu alte cuvinte, impactul bugetar anual ar depăși 4,4 miliarde de lei, echivalentul a aproape 900 de milioane de euro anual.

Guvernul avertizează cu privire la „existenţa în plată a unor beneficiari cu situaţii juridice diferite, pentru care baza de calcul a pensiei aflate în plată este diferită (…), concluzionând că „fără reglementarea clară a modului de calcul al diferenţelor nu se poate face o estimare corectă a impactului bugetar”.

Avocatul Poporului a atacat proiectul la CCR: Nu are informații privind impactul bugetar

Senatul, for decizional, a adoptat, luni, 4 noiembrie, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede că pensiile aflate în plată se indexează în raport cu solda sau cu salariul de grad sau de funcţie.

Actul a fost trimis la promulgare către Președinție, dar între timp a fost atacat la Curtea Constituțională.

Mai precis, Avocatul Poporului a făcut în data de 7 noiembrie o sesizare de neconstituționalitate, în care susține că actul adoptat de Parlament încalcă mai multe prevederi constituţionale, printre care aprobarea cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare şi nerespectarea egalităţii în drepturi, deoarece legea nu se aplică pensionarilor militari care ocupă funcţii în Executiv.

Avocatul Poporului susţine că sunt încălcate „prevederile articolului 138 aliniatul 5 din Constituţie privind imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare”.

 ”Din examinarea procesului legislativ al Legii pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat (21-x nr. 540/2024) observăm că Guvernul a fost pus în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţia de a întocmi fişa financiară în termenul legal de 45 de zile. Astfel, urmărind procesul legislativ de la Senat, observăm că fişa financiară a fost solicitată în data de 7.10.2024, termenul pentru transmiterea fişei financiare împlinindu-se în data de 20 noiembrie 2024. Cu toate acestea, propunerea legislativă a fost adoptată în data de 5 noiembrie 2024, cu mult înainte ca termenul în care Guvernul putea întocmi fişa financiară să se fi împlinit”, a transmis Avocatul Poporului, citat de News.ro.

În opinia Avocatului Poporului, îndeplinirea formală de către iniţiator a obligaţiei de a solicita fişa financiară, fără a aştepta împlinirea termenului de 45 de zile care să permită Guvernului să întocmească fişa financiară, echivalează cu nerespectarea art. 138 alin. (5) din Constituţie.

Avocatul Poporului a precizat că, potrivit estimării realizate de Guvern, impactul luna generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 de milioane de lei, iar cel general de actualizare a soldei de funcţie la aproximativ 240 de milioane de lei, ceea ce duce la un impact bugetar lunar de aproximativ 370 de milioane de lei.

Avocatul Poporului mai notează că această cheltuială nu a fost previzionată în bugetul de stat ”ceea ce denotă lipsa cooperării loiale între Parlament şi Guvern”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Pensii reduse pentru foștii oficiali comuniști și crescute pentru disidenți în Cehia. „O reconciliere simbolică cu trecutul”

Guvernul ceh a calificat marţi drept „o reconciliere simbolică” schimbarea introdusă în sistemul de pensii prin care se reduc pensiile celor care au colaborat cu aparatul comunist în timpul regimului anterior (1948-1989) şi se măresc…

SuperLiga: Dinamo a anunțat cât va lipsi portarul Adnan Golubovic, după accidentarea din meciul cu CFR Cluj

Adnan Golubovic (29 de ani) s-a accidentat în prelungirile primei reprize a meciului cu CFR Cluj, iar Dinamo a anunțat cât va lipsi portarul sloven. În minutul 45+2 al partidei de pe Stadionul „Arcul de…

[P] Continental Hotels anunță o cifră de afaceri de peste 170 de milioane de lei în 2023 și o creștere pentru 2024

Continental Hotels își menține poziția în industria ospitalității din România, raportând pentru 2023 o cifră de afaceri de peste 170 de milioane de lei, o creștere semnificativă de 18% față de 2019. Pentru 2024, lanțul…

Silviu Prigoană a murit. Omul de afaceri avea 60 de ani

Omul de afaceri Silviu Prigoană, în vârstă de 60 de ani, a murit marți, 12 noiembrie, într-un restaurant din Brașov, anunță mai multe posturi de televiziune, printre care Antena 3 și Digi24. Contactați de HotNews.ro,…

Copil sensibil, energic sau anxios? Cum ar trebui să reacționeze părinții pentru o comunicare eficientă, în funcție de temperamentul celui mic

Fiecare copil se naște cu propriul său mod de a aborda lumea. Acesta este temperamentul sau felul lui de a fi, stilul emoțional al fiecărui om și cât de ușor se adaptează la situații. Unii copii…

O broşă din aur în valoare de 30.000 de euro, din patrimoniul cultural, a fost pusă la vânzare pe internet. Polițiștii au recuperat-o

Poliţiştii din Hunedoara au recuperat o broşă din aur, despre care se crede că face parte din patrimoniul naţional cultural. Broşa, a cărei valoare este estimată la circa 30.000 de euro, fusese scoasă la vânzare…

Trei companii aeriene își suspendă zborurile către Haiti după ce avioane de linie au fost lovite cu focuri de armă deasupra țării

Trei companii aeriene din Statele Unite, printre care și American Airlines, au anunțat că își vor suspenda zborurile către Haiti ca urmare a violențelor scăpate de sub control din această țară și soldate cu lovirea…

Incident de securitate cu date personale la BNR. Timp de o oră, datele unor cumpărători de monede aniversare au fost publicate pe site-ul băncii centrale

Persoane aflate cu date personale în baza de date a Băncii Naționale au primit un mesaj din partea instituției prin care sunt anunțate că dintr-o eroare de procesare, pe site-ul BNR au fost publicate vreme…

Guvernatoarea din Dakota de Sud, care a provocat revoltă după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele, aleasă de Trump la șefia departamentului de securitate internă

Președintele ales Donald Trump a ales-o pe guvernatoarea din Dakota de Sud, Kristi Noem, pentru a fi următorul secretar al Departamentului de Securitate Internă, a relatat marți CNN, citând două surse. Noem, văzută cândva ca…

LIVE Roxana Mînzatu, audiată pentru funcția din Comisia Europeană: „Europenii se vor confrunta cu multe schimbări în viitor” / A dat explicații pe tema cuvintelor lipsă din titlul postului / Ce spune despre AI și drepturile angajaților

Europarlamentara Roxana Mînzatu răspunde azi întrebărilor formulate de colegii din comisiile parlamentare pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) şi pentru cultură şi educaţie (CULT), într-o audiere de aproximativ trei ore. Eurodeputata de…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.