În primele nouă luni din 2024, exporturile României au fost de 69,2 miliarde de euro, iar importurile au însumat 92,7 miliarde euro, a transmis luni Statistica românească. Asta înseamnă că în fiecare oră din cele 273 de zile scurse de la începutul anului până la finalul lunii septembrie, exporturile românești aduceau vistieriei 10,5 milioane de euro iar importurile au fost de peste 14 milioane de euro/oră. Altfel spus, deficitul comercial creștea cu 3 milioane de euro pe care trebuie să le achităm pentru a echilibra balanța comercială.
Deficitul comercial este, alături de cel bugetar, una din marile vulnerabilități ale economiei noastre. Pe de o parte, veniturile statului sunt mult mai mici decât cheltuielile iar pe de altă parte exporturile sunt mult mai mici decât importurile.
Gradul de acoperire al importurilor prin exporturi (Valoarea exporturilor/Valoarea importurilor *100), care arată cât la sută din valoarea produselor importate este acoperit de valoarea produselor autohtone exportate este în scădere (în septembrie a fost de 76%, față de 90% acum 10 ani), ceea ce apasă asupra cursului de schimb. Germania are, pentru comparație, un grad de acoperire supraunitar.
Exporturile de maşini şi aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, reprezentând 28,2% din totalul exporturilor primelor 7 luni, potrivit celor mai recente date ale INS, înregistrând o scădere cu 1,0% .
În această secţiune, capitolul „Maşini, aparate şi echipamente electrice şi părţi ale acestora” deţine ponderea principală (63,2% în total secţiune şi 17,8% în total exporturi).
Pe locul doi s-a clasat secţiunea „Mijloace şi materiale de transport” cu 19,0% în total exporturi, în cadrul căreia exporturile de “Automobile, tractoare şi alte vehicule terestre” reprezintă 91,6% din total secţiune şi 17,4% din total exporturi.
Exporturile de metale comune şi articole din acestea au situat această secţiune pe locul trei, cu o pondere de 8,8% în total exporturi.
În cadrul acestei secţiuni, o pondere importantă au avut-o capitolele „Fontă, fier şi oţel”, reprezentând 26,3% din total secţiune şi 2,3% din total exporturi şi „Produse din fontă, fier şi oţel”, reprezentând 36,8% din total secţiune şi 3,2% din total exporturi.
Exporturile de „Materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea”, situate pe locul patru, au înregistrat o creştere cu 1,1% comparativ cu perioada 1.I-31.VII 2023.
În cadrul acestei secţiuni, exporturile de “Cauciuc şi articole din cauciuc” au reprezentat 58,0% din total secţiune şi 3,7% din total exporturi.
Poziţiile următoare în top sunt deţinute de secţiunile: – „Produse vegetale” cu o pondere de 5,1% din total exporturi și „Produse alimentare, băuturi şi tutun”, cu 4,6% din total exporturi.