Pedro Almodovar câștigă, cu primul său film în limba engleză, Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia / Leul de Argint - o surpriză / Lista completă a câştigătorilor - HotNews.ro

Pedro Almodovar câștigă, cu primul său film în limba engleză, Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia / Leul de Argint -
📅 2024-09-16

Primul film în limba engleză al regizorului spaniol Pedro Almodovar, „The Room Next Door”, care abordează temele grele ale eutanasiei şi schimbărilor climatice, a câştigat sâmbătă prestigiosul premiu Leul de Aur al Festivalului de Film de la Veneţia. Premiul al doilea, Leul de Argint, a fost o surpriză, fiind acordat regizoarei italiene Maura Delpero pentru drama sa plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – „Vermiglio”. Iar premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit cineastului american Brady Corbet pentru filmul său de 3 ore şi jumătate „The Brutalist”, povestea epică a unui supravieţuitor maghiar al Holocaustului, interpretat de Adrien Brody. Australianca Nicole Kidman şi francezul Vincent Lindon au fost desemnaţi cei mai buni actori.

Cu Tilda Swinton şi Julianne Moore în rolurile principale, filmul lui Almodovar, „The Room Next Door”, a fost aplaudat în picioare timp de 18 minute la premiera sa de la Veneţia de la începutul săptămânii – una dintre cele mai lungi din istoria recentă, relatează News.ro.

Almodovar este un regizor preferat al circuitului festivalier şi a primit un premiu pentru întreaga carieră la Veneţia în 2019 pentru lungmetrajele sale îndrăzneţe, ireverenţioase şi adesea amuzante în limba spaniolă. De asemenea, a câştigat un Oscar la categoria cel mai bun film străin în 1999 cu „Totul despre mama mea”. Acum, în vârstă de 74 de ani, el a decis să încerce să se exprime în limba engleză, spunând reporterilor că pentru el a fost ca SF-ul.

Vorbind înainte de premieră, el a spus că filmul său subliniază importanţa preţuirii vieţii, dar a precizat, de asemenea, că oamenii ar trebui să poată muri cu demnitate la momentul ales de ei. „Este un film în favoarea eutanasiei”, a dezvăluit el, criticând ţări precum Statele Unite, unde aşa-numita „ucidere din milă” este ilegală, spre deosebire de Spania sa natală.

În timp ce „The Room Next Door” părea să aibă şanse mari să câştige, premiul al doilea, Leul de Argint, a fost o surpriză, fiind acordat regizoarei italiene Maura Delpero pentru drama sa cu un ritm lent, plasată în Alpii italieni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – „Vermiglio”.

În aceeaşi temă, premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit cineastului american Brady Corbet pentru filmul său de 3 ore şi jumătate „The Brutalist”, povestea epică a unui supravieţuitor maghiar al Holocaustului, interpretat de Adrien Brody, care încearcă să-şi refacă viaţa în Statele Unite.

Australianca Nicole Kidman a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul său riscant din filmul erotic „Babygirl”, în care interpretează rolul unei directoare care îşi pune în pericol atât cariera, cât şi familia, având o aventură toxică cu un stagiar care o manipulează. Kidman s-a aflat sâmbătă la Veneţia, dar nu a participat la ceremonia de decernare a premiilor după ce a aflat că mama sa a murit pe neaşteptate.

Iar francezul Vincent Lindon a fost desemnat cel mai bun actor în „The Quiet Son”, o dramă de actualitate, în limba franceză, despre o familie sfâşiată de radicalismul de extremă dreapta.

Drumul spre Oscaruri

Festivalul de film de la Veneţia marchează începutul sezonului de decernare a premiilor în cinematografie şi prezintă în mod regulat mari favoriţi la Oscaruri, opt din ultimele 12 premii pentru cel mai bun regizor de la Oscaruri revenind unor filme care au debutat la Veneţia.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit lui Murilo Hauser şi Heitor Lorega pentru „I’m Still Here”, un film despre dictatura militară din Brazilia, în timp ce premiul special al juriului a fost acordat dramei despre avort „April”, a regizoarei georgiene Dea Kulumbegashvili.

Printre filmele care au plecat fără districţii de pe insula Lido din Veneţia s-au numărat „Joker: Folie à Deux”, de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix şi Lady Gaga, continuarea originalului său „The Joker”, care luase aici premiul cel mare în 2019.

De asemenea, „Queer” al lui Luca Guadagnino, cu Daniel Craig în rolul unui homosexual dependent de droguri, şi filmul biografic despre Maria Callas al lui Pablo Larrain, cu Angelina Jolie în rolul celebrei soprane, au primit, de asemenea, doar aplauze din partea criticilor, dar niciun premiu.

Lista completă a câştigătorilor

Cea de-a 81-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia s-a încheiat sâmbătă cu acordarea premiilor, marcând începutul sezonului de decernare a premiilor în cinematografie şi fiind un prim indicator pentru Oscaruri.

Juriul din acest an, prezidat de Isabelle Huppert şi alcătuit din James Gray, Andrew Haigh, Agnieszka Holland, Kleber Mendonça Filho, Abderrahmane Sissako, Giuseppe Tornatore, Julia von Heinz şi Zhang Ziyi, a avut de ales între 21 de filme aflate în competiţie.

Iată lista principalilor câştigători ai Festivalului de film de la Veneţia 2024:

SECŢIUNEA ORIZZONTI

Juriul Orizzonti al celei de-a 81-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, prezidat de Debra Granik şi alcătuit din Ali Asgari, Soudade Kaadan, Christos Nikou, Tuva Novotny, Gábor Reisz şi Valia Santella, după vizionarea celor 19 lungmetraje şi 13 scurtmetraje din competiţie, a decis să acorde:

SECŢIUNEA FILM DE DEBUT

Juriul celei de-a 81-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, prezidat de Gianni Canova şi format din Ricky D’Ambrose, Bárbara Paz, Taylor Russell şi Jacob Wong, a decis să acorde:

SECŢIUNEA VENEZIA CLASSICI

Juriul acestei secţiuni, prezidat de Renato De Maria şi format din 24 de studenţi la cinematografie, aleşi dintre profesorii programelor universitare italiene de cinematografie, a decis să acorde:

SECŢIUNEA IMMERSIVE

Juriul Venezia Immersive, prezidat de Celine Daemen şi format din Marion Burger şi Adriaan Lokman, după ce a vizionat cele 26 de proiecte din competiţie, a decis să acorde:

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Vedeta naționalei s-a rupt! A ieșit de pe teren cu lacrimi în ochi de durere

Griji pentru Mircea Lucescu, prezent pe stadion la Parma. Mihăilă s-a accidentat și a părăsit terenul cu ochii în lacrimi. Extrema a acuzat dureri mari la piciorul drept pe care nu putea călca. Accidentarea vine…

De ce nu se emite mesaj Ro-Alert la cutremure. Raed Arafat: „Mai degrabă inducem panică”

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, la Digi24, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până când nu va fi pus la punct un sistem…

SuperLiga: UTA Arad a remizat cu FC Hermannstadt, scor 1-1

UTA Arad a terminat la egalitate cu FC Hermannstadt, 1-1 (0-0), luni seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 9-a a Superligii de fotbal, informează Agerpres. Oaspeţii au deschis scorul prin Aurelian Chiţu…

Starea de alertă, instituită oficial în județele Galați și Vaslui. MAI a aprobat cererile prefecturilor

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale de instituire a stării de alertă în judeţele Galaţi şi Vaslui, informează News.ro. „Urmare a hotărârilor Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă constituite…

Suspectul în cazul presupusei tentative de asasinare a lui Trump a fost inculpat. Două capete de acuzare împotriva sa

Ryan Wesley Routh, bărbatul în vârstă de 58 de ani arestat duminică, după o posibilă tentativă de asasinat împotriva fostului preşedinte american Donald Trump, a fost inculpat luni pentru posesie ilegală de armă şi deţinerea…

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..