Papa Francisc a numit în premieră o femeie să conducă un „minister” al Vaticanului, însă nu toată lumea e convinsă că ea va avea putere reală - HotNews.ro

Papa Francisc a numit în premieră o femeie să conducă un „minister” al Vaticanului, însă nu toată lumea e convinsă că ea
📅 2025-01-09

Pentru prima dată în istoria de două mii de ani a Bisericii Catolice, papa Francisc a numit o femeie, pe Simona Brambilla, în fruntea unui „minister” de la Vatican, transmite marţi agenția AFP, citată de Agerpres.

Călugăriţa italiană a fost numită prefect al Departamentului pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, „ministerul” Curiei Romane (guvernul de la Vatican) responsabil de ordinele şi congregaţiile religioase. Aceasta este o „premieră” istorică, a confirmat marţi pentru AFP un oficial de la Vatican.

Sora Brambilla, o fostă asistentă medicală în vârstă de 59 de ani, care a activat, de asemenea, ca misionară în Mozambic, a fost numărul doi în acest departament începând din octombrie 2023. Este „considerată moderată şi conciliantă”, cu „o experienţă respectabilă ca misionară în Africa şi ca administrator”, a comentat specialista în probleme legate de Vatican Franca Giansoldati pentru cotidianul Il Messaggero.

Pope Francis this week made the novel decision to appoint the first-ever woman as prefect of a Vatican department, naming Italian Consolata Sister Simona Brambilla as head of the Dicastery for Religious.https://t.co/jLiJld326Z

— Crux (@Crux) January 7, 2025

Însă, la fel ca alţi experţi în chestiuni referitoare la Vatican, Giansoldati pune la îndoială decizia papei de a numi un cardinal drept „pro-prefect” alături de călugăriţă. Vaticanul nu a explicat care ar fi astfel rolul cardinalului spaniol Angel Fernandez Artime, în vârstă de 65 de ani.

Termenul de „pro-prefect” se referă în mod tradiţional la o persoană care poate prelua în cele din urmă rolul de prefect, potrivit site-ului religios specializat Cruxnow.com.

Franca Giansoldati a declarat că cei care militează pentru un rol sporit pentru femei în cadrul Bisericii sunt „perplecşi” în faţa acestei duble numiri, îngrijoraţi că Angel Fernandez Artime deţine adevărata putere, iar sora Brambilla este redusă la un rol de reprezentare.

Potrivit site-ului Cruxnow, „în măsura în care conducătorii anumitor ministere de la Vatican iau decizii în numele papei (…) ei trebuie deci să fie membri ai ordinelor religioase, adică preoţi hirotoniţi”.

Biserica Catolică numără în rândurile sale mult mai multe femei decât bărbați

În cadrul Bisericii Catolice femeile depăşesc cu mult numărul bărbaţilor – 559.228 faţă de 128.559 -, conform cifrelor oficiale ale Vaticanului din 2024. Însă, femeile nu pot deveni preoţi, în pofida numeroaselor apeluri în acest sens lansate în ultimii ani.

Născută la Monza, în nordul Italiei, Simona Brambilla a fost asistentă medicală înainte de a intra în ordinele sfinte. Ea a obţinut apoi un doctorat în psihologie, înainte de a conduce Institutul Misionarele Consolatei din 2011 până în mai 2023.

Potrivit Vatican News, site oficial al Vaticanului, de la alegerea papei Francisc în 2013 şi până în 2023, proporţia femeilor care ocupă funcţii în Sfântul Scaun şi în administraţia Statului Vatican al cărui lider este suveranul pontif, a crescut de la 19,2% la 23,4%.

Papa, liderul a aproximativ 1,4 miliarde de catolici, a numit deja femei în funcţii de responsabilitate, printre care Barbara Jatta în 2016, ca director al prestigioaselor Muzee ale Vaticanului, şi Raffaella Petrini, care a devenit secretar general al Guvernoratului, o funcţie rezervată în general unui episcop.

Cu toate acestea, ultimul sinod, o adunare mondială de laici şi religioşi care reflectă asupra viitorului Bisericii, desfăşurat la sfârşitul anului 2024, a recunoscut lipsa de vizibilitate a femeilor în Biserică şi în conducerea acesteia.

Dacă „femeile şi bărbaţii au o demnitate egală ca membri ai poporului lui Dumnezeu”, „femeile continuă să întâmpine obstacole în obţinerea unei recunoaşteri mai mari” a rolului lor, se arată în documentul final, aprobat de papă.

Însă la finalul sinodului, problema hirotonirii femeilor (accesul la rolul de preot) a rămas fără răspuns, participanţii remarcând încă numeroase reticenţe, în special în rândul unei secţiuni conservatoare a Bisericii şi în anumite regiuni, notează AFP.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Ciolacu e „încrezător că economia va prospera”, după întâlnirea cu Stéphane Séjourné / Bolojan vrea ca România să devină „un actor cheie în producţia de materii prime”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că s-a întâlnit miercuri, la Palatul Victoria, cu Stéphane Séjourné, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil de strategia industrială, cu care a discutat despre „starea economiei europene şi necesitatea de…

VIDEO Președinta Mexicului îi dă replica lui Trump: „De ce SUA să nu fie numite America Mexicană?”

Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a propus miercuri ca Statele Unite să fie redenumite „America Mexicană”, ca răspuns dat președintelui ales al SUA, Donald Trump, care dorește să schimbe numele Golful Mexic în „Golful Americii”, informează…

Cum motivează Curtea de Apel București respingerea contestației formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale

Curtea de Apel București (CAB) a publicat miercuri seară motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidențiale. În esență, judecătoarea…

Sindicaliștii din apărare, ordine publică și securitate națională ies în stradă, pe 17 ianuarie, în Capitală. Ce revendicări au

Organizațiile sindicale din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională au anunțat miercuri seară declanșarea acțiunilor de protest comune, care vor avea loc în București, informează Agerpres. Într-un comunicat de presă, organizațiile sindicale –…

Ludovic Orban s-a răzgândit și nu mai vrea să o voteze pe Lasconi, la prezidențiale. Pe cine susține acum

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat că susține un nou candidat la alegerile prezidențiale. Dacă înainte de turul 1, care a avut loc pe 24 noiembrie, Orban s-a retras și a îndemnat votanții să…

Când vine pensia în luna ianuarie. Poșta Română a anunțat acum când începe distribuirea pensiilor

Compania Națională Poșta Română (CNPR) a anunțat va începe joi, 9 ianuarie 2025, distribuirea pensiilor aferente lunii ianuarie, în conformitate cu convenția încheiată cu Casa Națională de Pensii Publice. Potrivit unui comunicat al companiei, citat…

Înțelegerea făcută de Robert Fico cu Vladimir Putin, la întâlnirea lor de la Moscova

Premierul slovac, Robert Fico, i-a făcut o vizită pe 22 decembrie 2024 lui Vladimir Putin. Deși liderul european nu a vrut să detalieze ce subiecte au fost incluse pe agenda întâlnirii lor, Fico a susținut…

„Cred că avem dreptul”. Reacția lui Zelenski, după ce Trump a spus că „înțelege sentimentul rușilor” față de aderarea Ucrainei la NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a minimalizat miercuri afirmațiile președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a declarat cu o zi înainte că „înțelege sentimentul” Moscovei în ceea ce privește o eventuală aderare a Ucrainei la…

Restaurantele și hotelurile de top au început să schimbe modul în care servesc apă

Clienții Restaurantul Zen din Singapore, distins cu trei stele Michelin, pot cere o sticlă de apă Evian sau San Pellegrino, dar nu vor primi una, relatează CNBC. Restaurantul la care o cină costă în jur…

Aproape jumătate dintre elevii de gimnaziu și liceu primesc bursă de merit, unii chiar și cu medii de 2 sau 3

Aproximativ 600.000 de elevi din clasele VI-XII primesc burse de merit pentru media generală mai mare de 9.50 în anul școlare 2024-2025. Creșterea este cu 50% mai mare față de anul școlar precedent, scrie Edupedu.ro.…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.