Pacea poate fi menţinută doar prin descurajare, iar descurajarea este credibilă doar dacă lumea atlantică proiectează o imagine de forţă - HotNews.ro

Pacea poate fi menţinută doar prin descurajare, iar descurajarea este credibilă doar dacă lumea atlantică proiectează o
📅 2024-11-15

Un plan care ar duce la apariţia unui stat ucrainean slab şi neviabil, izolat şi fragil ar fi o catastrofă. Europenii au datoria de a comunica Statelor Unite această viziune pe termen mediu şi lung. Războiul de uzură nu poate face loc unui armistiţiu care să nu fie dublat de o abordare politică, scrie în Contributors.ro Ioan Stanomir, profesor de Drept constituțional.

Istoria este din nou în mişcare. Remarca lui Raymond Aron este cea sub semnul căreia se află timpurile noastre. Iar acestei istorii în mişcare, cu toate incertitudinile ei, nu îi putem opune, în aceeaşi linie a realismului aronian, decât luciditatea. Lepădarea de iluzii şi fermitatea privirii critice sunt obligatorii în aceste momente, spre a evita capcanele utopiei şi ale laşităţii colective.

Noua administraţie americană participă la această istorie în mişcare. Cel de-al doilea mandat al preşedintelui Trump este de natură să aibă un impact direct asupra tectonicii internaţionale. Dincolo de agenda internă se află domeniul politicii externe: pentru cei ce aparţin comunităţii atlantice viziunea viitorului se va modela în relaţia cu perspectiva pe care o vor adopta Trump şi colaboratorii săi. În această conversaţie globală realismul aronian este antidotul la izolaţionism, retragere şi derută.

Descurajarea şi „axa răului”

Adminisraţia Biden – Harris lasă în urma ei un peisaj global marcat de fragmentare, de agresiune militară şi de  tensiuni latente. O axă a răului s-a consolidat în anii din urmă. Din Coreea de Nord şi China comunistă, până în Rusia şi Iran, această colaborare dintre inamicii Occidentului este simptomul revizionismului ce aspiră la înlăturarea ordinii americane. Invazia Rusiei în Ucraina şi atacul iranian împotriva Israelului reprezintă, ambele, un eşec major al descurajării americane sub mandatul preşedintelui Biden.

Căci descurajarea poate singură să menţină pacea. Descurajarea transmite inamicului un mesaj lipsit de ambiguitate legat de costul confruntării directe. Descurajarea conferă un minim de predictibilitate dinamicii politicii internaţionale. Iar epoca de după 2021 a fost definită de eşecul politicii americane de descurajare: Rusia şi Iranul au pornit pe drumul agresiunii în acest nou context al incapacităţii Occidentului de a preveni apariţia unui conflict.

Iar efectele teribile ale acţiunii axei răului sunt evidente. Catastrofa din Ucraina şi pogromul genocidar din 7 octombrie 2023 sunt semnele unei schimbări de adâncime în comportamentul puterilor revizioniste. Iranul şi Rusia participă, alături de China comunistă şi de Coreea tiranului Kim, la un efort sistematic de construire a unei noi ordini internaţionale, întemeiate pe violenţă şi crimă de stat.

Încetarea conflictului din Ucraina nu poate însemna pace atât timp cât Rusia o va putea ataca oricând

Războiul din Ucraina este, pentru cei din Europa Centrală şi de Est, ilustrarea tragică a acestei realităţi definite de revărsarea barbariei. Administraţia Biden nu a dorit să treacă  Rubiconul, oferind Ucrainei acel ajutor militar  susceptibil de a-i  da şansa unei victorii militare. În absenţa unei asemenea strategii, după trei ani de agresiune rusă, războiul din Ucraina a devenit un război de uzură: un conflict care îşi are propria sa dinamică sângeroasă şi care nu pare să se poată încheia  cu o victorie militară categorică a Ucrainei.

Şi poate că  principala provocare a viitorului este cea legată de maniera în care se va defini victoria din Ucraina. Încetarea conflictului nu poate însemna pace, atâta vreme cât Rusia îşi va păstra capacitatea de a ataca in viitor Ucraina, spre a o aservi definitiv.

Un plan care ar duce la apariţia unui stat ucrainean slab şi neviabil, izolat şi fragil ar fi o catastrofă. Europenii şi central-europenii, în particular, au datoria de a  comunica Statelor Unite această viziune pe termen mediu şi lung. Războiul de uzură nu poate face loc unui armistiţiu care să nu fie dublat de o abordare politică. Garanţiile de securitate trebuie oferite Ucrainei spre a preveni un alt război, unul care să nu aducă Rusia la graniţele noastre.

Conflictul din Orientul Mijlociu și pandemia urii

Conflictul din Orientul Mijlociu este la fel de important precum cel din Europa. Continuarea procesului de normalizare diplomatică dintre Israel şi Arabia Saudită face parte din această strategie de îndiguire a Iranului. Iranul se cere slăbit şi izolat prin sancţiuni efective. Scenariul unui Iran nuclear nu poate fi acceptat sub nicio formă. Fermitatea faţă de Iran este obligatorie pentru a opri valul seismic de antisemitism care se propagă ca o  pandemie a urii.

Relaţia cu China comunistă este, pe acest fundal al reorientărilor strategice, una centrală. Apărarea Taiwanului şi întărirea alianţelor din spaţiul Indo-Pacific reprezintă formele prin care descurajarea poate convinge dictatura de la Beijing de necesitatea păstrării limitelor militare şi politice.

Statele Unite sunt obligate, în virtutea obligaţiilor ce le revin, să păstreze libertatea căilor de comunicaţie care permit desfăşurarea comerţului. Intruziunea Chinei în zona maritimă din vecinătatea ei este o ameninţare pe termen mediu şi lung.

În cele din urmă, China comunistă, prin dinamism economic şi agresivitate politică, este principalul inamic al lumii libere. Argumentele din spatele extinderii BRICS şi al ordinii multilaterale maschează, inabil, vocaţia imperialistă a regimului lui Xi.

Noua administraţie americană nu poate ignora ascensiunea acestui competitor. Hegemonia Chinei ar fi începutul sfârşitului pentru valorile pe care ne fondăm libertatea.

Lumea atlantică

Tendinţele izolaţioniste americane şi rezervele europene nu pot anula realitatea existenţei comunităţii atlantice. Spre a relua judecata aroniană din vremea Războiului Rece, alianţa cu Statele Unite reprezintă singura cale de supravieţuire a unei Europe libere. Alternativa este acceptarea jugului ruso-chinez.

Redefinirea relaţiei atlantice trece prin asumarea, clară şi fermă, a datoriilor ce revin statelor europene. Apărarea nu poate fi delegată Americii, în vreme ce armatele statelor noastre rămân debile şi ineficace. Eliberarea de gazul rusesc, prin promovarea importului de gaz american, trebuie dublată prin definirea unor ţinte ambiţioase de natură bugetară  pentru  înzestrarea militară: nu este vorba aici de un tribut cerut de Statele Unite, aşa cum sugerează agenţii  de influenţă ai Rusiei, ci de necesitatea  alcătuirii unui pilon european viabil. Viitorul libertăţii impune sacrificii, spre a evita hegemonia eurasiatică.

Comunitatea atlantică este cel mai mare câştig  al epocii noastre şi ea nu poate fi abandonată. Europa nu poate supravieţui prin îndepărtarea de Statele Unite,  după cum Statele Unite au nevoie de această solidaritate militară şi politică. În confruntarea cu China comunistă, partenerul naţiunilor noastre este America: cea mai mare putere atlantică este garantul  libertăţilor noastre.  Revigorarea proiectului atlantic trece prin despărţirea de naivităţile  utopice. Vremea este aceea a realismului.

Căci pacea poate fi menţinută doar prin descurajare, iar descurajarea este credibilă doar în măsura în care lumea atlantică proiectează o imagine de forţă. Diplomaţia se cere acompaniată de revigorarea armatelor şi de investiţia în tehnologia care le susţine: luciditatea aroniană  ne este îndreptar pe acest tărâm al viitorului imprevizibil.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

Nominalizarea lui Donald Trump pentru postul de secretar al Sănătății se vede inclusiv pe bursele din Europa

Indicele bursier paneuropean STOXX 600 a scăzut din nou vineri, tras în jos de randamentul acțiunilor tech și a celor farmaceutice, producătorii de vaccinuri fiind puși sub presiune după ce președintele ales al SUA, Donald…

PSD a încasat 10 milioane de euro de la buget în două luni și refuză să prezinte ce cumpără cu banii publici / Cât au primit celelalte partide

Partidul condus de Marcel Ciolacu a primit de la bugetul de stat, sub formă de subvenție, aproape 50 de milioane de lei în lunile octombrie și noiembrie. În conturile PNL au intrat, în ultimele două…

Romanian companies Questo, Steepsoft AI and Ascendia are in the top of the fastest growing technology start-ups in the region, according to Deloitte Technology Fast 50 Central Europe. Eight other local start-ups have been recognized regionally

• Local start-ups Finqware, Plant an App and Kinderpedia were included in the „Companies to Watch” category • In the „Impact Stars” category, the regional ranking offers recognition to Romanian companies SymphoPay, Infosec Center and…

Cum „l-a umilit” Trump pe Elon Musk de față cu toată lumea. Un jurnalist explică comportamentul președintelui ales față de miliardar

Trump a glumit în fața republicanilor că Musk nu mai pleacă acasă. Moderatorul Lawrence O’Donnell, de la MSNBC, spune că ironiile lui Trump au fost o modalitate de afirmare a dominației. Donald Trump a folosit…

Cel puțin 10 oameni au murit într-un incendiu izbucnit într-un azil de bătrâni de lângă Zaragoza, Spania

Un incendiu a izbucnit vineri dimineața într-un azil de bătrâni din orașul Villafranca del Ebro, nordul Spaniei, ucigând cel puțin 10 persoane, a anunțat guvernul regional din Aragon, citat de Reuters. Incendiul a izbucnit la…

Companiile românești Questo, Steepsoft AI și Ascendia sunt în topul start-upurilor de tehnologie cu cea mai mare creștere din regiune, conform Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală. Alte opt start-upuri locale au fost recunoscute la nivel regional

Companiile românești Questo, Steepsoft AI și Ascendia sunt în topul start-upurilor de tehnologie cu cea mai mare creștere din regiune, fiind incluse în categoria principală a clasamentului Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală 2024. Questo,…

G4Media: Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Vicol au fost însoțiți de copiii lor în zboruri de la Monaco cu jet privat închiriat de Nordis, în 2022. Premierul: Am fost cu fiul meu, dar am zburat cu avion de linie

Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu și deputata PSD Laura Vicol au fost însoțiți în zborurile de la Monaco cu un jet privat Țiriac Air închiriat de Nordis, și de copiii lor, susține G4Media, care citează surse politice și din mediul…

Se deschide primul târg de iarnă din țară: Târgul „Poveste de Crăciun”

Vineri se deschide primul târg de iarnă din capitală și din țară. Începând cu 15 noiembrie, Opera Comică pentru Copii invită publicul la ediția a IX-a a Târgului „Poveste de Crăciun”, eveniment gândit să transforme…

[P] INFOGRAFIC: Cele mai bune rezultate ale României în Nations League

Echipa națională de fotbal a României se află în fața ultimelor două meciuri din actuala ediție de Nations League. Tricolorii au câștigat toate cele patru meciuri disputate până acum și vor să încheie campania cu…

Filmul „Gladiatorul II”, acum în cinematografe. Denzel Washington spune că o scenă a fost tăiată de „frică”

„Gladiatorul II”, continuarea după 24 de ani a regizorului Ridley Scott pentru filmul original cu Russell Crowe, a ajuns vineri în cinematografele din România, Denzel Washington făcând o dezvăluire surprinzătoare înainte de premiera internațională, după…

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.