Capitalele europene se pregătesc pentru impactul unei a doua președinții a lui Donald Trump, astfel că mulți ochi își îndreaptă atenția și către aliatul miliardar al republicanului, Elon Musk, scrie duminică Politico.
„Să sperăm că nu va face cu democrația americană ceea ce a făcut cu Twitter. Democrația este o comoară fragilă”, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, într-un interviu acordat sâmbătă publicației Le Parisien, întrebat despre rolul pe care Musk l-ar putea juca în noua administrație Trump.
Elon Musk a avut un rol-cheie în campania lui Trump, apărând la mitinguri, investind milioane de euro într-un comitet de acțiune politică pro-Trump, pe care l-a fondat, și folosind platforma de socializare X (fosta Twitter) pentru a promova conținut pro-Trump, în încercarea de a-i atrage în special pe tinerii votanți de sex masculin.
Miliardarul născut în Africa de Sud pare acum pregătit să se implice încă de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump. Într-o evoluție surprinzătoare, magnatul din domeniul tehnologiei a luat parte săptămâna aceasta la convorbirea telefonică dintre președintele ales al Statelor Unite și liderul ucrainean Volodimir Zelenski.
Barrot este familiarizat cu acțiunile lui Musk, fiind ministru adjunct al Tehnologiei în Franța atunci când proprietarul Tesla a finalizat, în 2022, achiziția rețelei de social media cunoscută acum cu numele de X. În același an, Barrot a declarat că a fost „îngrozit” de modul în care Musk a gestionat platforma.
Ulterior, el a declarat în mai multe rânduri că nu s-ar opune unei interdicții în Uniunea Europeană dacă X ar refuza să respecte Digital Services Act.
Barrot și Musk s-au întâlnit la fostul sediu din California al companiei, în ianuarie 2023, pentru a discuta această problemă, precum și angajamentul platformei față de moderarea conținutului și protecția copiilor.
„Nu vom permite niciodată ca dezbaterea publică să fie externalizată pe rețele de socializare nereglementate, în mâinile unor interese particulare, fie ele americane sau chineze”, a adăugat Barrot în interviul publicat sâmbătă în Le Parisien.
Președintele francez Emmanuel Macron a fost printre primii lideri care l-au felicitat pe Trump pentru victoria acestuia în alegerile de marți, iar ulterior a susținut că revenirea la putere a republicanului în vârstă de 78 de ani ar trebui să împingă Uniunea Europeană să devină mai independentă de marii săi rivali comerciali, precum China și Statele Unite.
Elon Musk ar urma să se alăture viitorului guvern al lui Donald Trump, însă rolul său exact nu a fost dezvăluit.
Musk a cumpărat Twitter în octombrie 2022 cu suma de 44 de miliarde de dolari. Odată achiziţia încheiată, patronul Tesla a demis echipa de conducere, a scos compania de pe bursă şi a concediat un mare număr de angajaţi.
„Să nu suferim soarta democraţilor americani. Să revenim la sursele democraţiei: puterea şi responsabilitatea cetăţenilor”, a mai spus ministrul francez, în interviu, potrivit AFP și Agerpres.
De asemenea, Barrot a pronosticat că viitorul preşedinte american, contrar unora dintre afirmaţiile sale, nu va abandona Ucraina.
„Donald Trump este prea înţelept pentru a accepta să sprijine ceea ce ar fi cea mai mare anexare teritorială din ultimii 75 de ani. Prea înţelept pentru a uita că orice pace justă şi durabilă nu poate fi încheiată pe spatele ucrainenilor şi pe deasupra capetelor europenilor”, a apreciat șeful diplomației franceze.
„Asta ar consacra legea celui mai puternic, cu consecinţe foarte grave în Europa şi în alte regiuni ale lumii”, a adăugat ministrul francez.