Anunțul Moscovei vine după o serie de relatări din SUA care au vorbit nu numai despre existența acestei convorbiri, dar și despre subiectele concrete discutate de Trump și Putin, scrie Reuters.
Kremlinul a negat luni informațiile conform cărora președintele ales al SUA, Donald Trump, ar fi vorbit cu președintele rus, Vladimir Putin, și a catalogat informațiile din presă drept pură ficțiune.
Putin nu are planuri de a vorbi cu Trump deocamdată, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Peskov a mai spus că „operațiunea militară specială” a Rusiei va continua și își va atinge obiectivele, în vreme ce a observat că europenii sunt nervoși la gândul că Trump se va instala la Casa Albă.
Washington Post a relatat în weekend că discuția dintre Trump și Putin a avut loc joi. Agenția de presă Reuters a scris de asemenea ulterior că această convorbire a avut loc.
Potrivit informațiilor, Trump i-ar fi cerut lui Putin să nu escaladeze războiul din Ucraina, amintindu-i de prezența militară a Americii din Europa. De asemenea, potrivit sursei citate, Trump și-a arătat interesul de a purta ulterior și alte discuții pentru a vorbi despre „rezoluția asupra războiului din Ucraina”.
Cotidianul american a mai scris că Kievul a fost informat cu privire la discuția Trump-Putin și nu a obiectat.
Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat însă duminică că informațiile potrivit cărora Kievul a fost informat înainte de un apel telefonic între președintele ales al SUA, Donald Trump, și președintele rus, Vladimir Putin, sunt false.
„Relatările conform cărora partea ucraineană a fost informată în prealabil despre presupusul apel sunt false. Astfel, Ucraina nu ar fi putut să aprobe sau să se opună apelului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Georgi Tîhîi pentru Reuters.
Trump a promis în campania sa electorală ca va reuși să aducă pacea între cele două țări în primele 24 de ore de la preluarea mandatului.
De asemenea, în privat, Trump a semnalat că va sprijini o soluție în care Rusia va păstra teritoriile ocupate, iar subiectul teritoriilor a fost abordat scurt în timpul discuției de joi.
Zilele acestea au apărut detalii cu privire la potențialele direcții pe care le-ar avea planul de pace al lui Trump, printre care înghețarea actualei linii de front și desfășurarea de trupe europene pentru a impune o zonă tampon.
Este neclar însă dacă detaliile scurse în presă aparțin unor versiuni oficiale ale planului pregătit de viitoarea administrație.
Duminică, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus că vede „semnale pozitive” în poziția adoptată de președintele ales al SUA, Donald Trump, cu privire la conflictul din Ucraina, dar că este greu de anticipat cum se va comporta republicanul în îndeplinirea funcției lui.
„Semnalele sunt pozitive. Trump în timpul alegerii sale a vorbit despre modul în care percepe totul prin înțelegeri, că poate face o înțelegere care poate duce la pace”, a declarat Dmitri Peskov, într-un interviu acordat presei de stat și publicat duminică.
Dar Peskov a mai spus că este greu de estimat „în ce măsură se va ține de declarațiile pe care le-a făcut în timpul campaniei electorale”.
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus într-un interviu pentru CBS News că Biden va încerca să îl convingă pe Trump să nu taie fondurile pentru Ucraina atunci când cei doi se vor întâlni miercuri la ora locală 11.00 (18.00, ora României), în Biroul Oval.
„Președintele Biden va avea ocazia în următoarele 70 de zile să depună argumente în fața Congresului și a viitoarei administrații că Statele Unite nu ar trebui să se îndepărteze de Ucraina, că părăsirea Ucrainei înseamnă mai multă instabilitate în Europa”, a spus Sullivan.
„Nu sunt aici să prezint o propunere legislativă specifică. Președintele Biden va argumenta că avem nevoie de resurse continue pentru Ucraina după sfârșitul mandatului său”, a spus Sullivan.